Siirry pääsisältöön

Syyskuussa trendasivat uraani ja robotiikka | rahastokaupankäynti 9/2023

Nordnet Suomen asiakkaiden rahastojen netto-ostot olivat syyskuussa noin 32 miljoonaa euroa ja ETF:ien noin 20 miljoonaa euroa. Tarkastelussa ovat mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 70 eri rahastoyhtiöltä.

Ydinvoimaloiden polttoaine, uraani, on ollut yksityissijoittajien kiikarissa viime vuosina. Kyseessä on raaka-aine, johon on mahdollista sijoittaa välillisesti uraanikaivososakkeita sisältävien ETF:ien kautta, tai hieman suoremmin esimerkiksi tracker-sertifikaattien avulla. Uraanin ominaisuuksia sijoituskohteena on käsitelty kattavasti mm. rahapodissa, Nordnet Blogissa ja viimeisimpänä Traders’ Clubissa.

Uraani ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa rahastosijoittajien kiinnostuksen kohteena: vuosi sitten uraanirahastot trendasivat, ja nyt sektorin suosikit URNU sekä U3O8 ovat tehneet comebackin eniten omistajamääriään kasvattaneiden ETF:ien top 3 -listalle.

Syyskuun trendaavin ETF ei kuitenkaan ollut uraanituote, vaan robotiikka- ja tekoäly-yhtiöihin sijoittava Amundi MSCI Robotics & AI ESG Screened (GOAI). Se kasvatti omistajamääräänsä yli 200 %. Amundin tuotteita on nostettu syyskuussa kaupallisena yhteistyönä Nordnetin palvelussa, mikä selittänee ainakin osan kiinnostuksen kasvusta, mutta tekoäly on ollut kuuma aihe sijoittajapiireissä läpi kesän ja syksyn.

Noteeraamattomissa rahastoissa Balkan, kehittyvät markkinat ja korot puhuttelevat.

Noteeraamattomien eli perinteisten rahastojen puolella asiakkaiden kiinnostuksen kohteet säilyivät samankaltaisina kuin aiempina kuukausina. Nousevat korot ovat saaneet asiakkaamme innostumaan korkosijoittamisesta, ja korkoihin sijoitetaan etenkin tuttujen, kotimaisten brändirahastojen kautta. Syyskuussa suosiotaan kasvatti etenkin Ålandsbanken Lyhyt Yrityskorko, jonka omistajakunta kasvoi 15 %. Muita trendaavia tuotteita olivat East Capital Balkans A1 SEK ja Evli Emerging Frontier B.

Syyskuun 2023 trendaavat rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos 1 kk*Kehitys 12 kk
East Capital Balkans A1 SEK+38 %+48 %
Ålandsbanken Lyhyt Yrityskorko+15 %+3 %
Evli Emerging Frontier B+15 %+20 %
Tuottotiedot poimittu 29.9.2023.

Syyskuun 2023 trendaavat ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos 1 kk*Kehitys 12 kk
Amundi MSCI Robotics & AI ESG Screened+212 %+12 %
HANetf Sprott Uranium Miners+25 %+32 %
Global X Uranium UCITS ETF+10 %+28 %
Tuottotiedot poimittu 29.9.2023.

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot syyskuussa 2023:

 1. Evli Likvidi B
 2. Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG
 3. Handelsbanken Usa Indeksi
 4. Nordnet Indeksirahasto USA ESG
 5. Nordnet Indexfond Sverige ESG
 6. Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG
 7. Nordnet Indeksfond Norge
 8. Nordnet One Rohkea EUR
 9. Handelsbanken Eurooppa Indeksi
 10. Nordnet Indeksi Eurooppa ESG

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF:t syyskuussa 2023:

 1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
 3. Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
 4. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 5. HANetf Sprott Uranium Miners
 6. iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)
 7. Global X Uranium UCITS ETF
 8. SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap UCITS ETF (Acc)
 9. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 10. XACT Norden

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja ja ETF:iä niiltä osin, kun muutos on ollut yli 50 asiakasta kuukauden aikana.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoasiakirjan löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit