Siirry pääsisältöön

ETF-rahastot ja ETF-sijoittaminen.

ETF-sijoittaminen.

Sijoita indekseihin, valuuttoihin, hyödykkeisiin ja moniin muihin kohteisiin.

ETF:issä eli pörssinoteeratuissa rahastoissa yhdistyvät osakkeiden ja sijoitusrahastojen parhaat puolet. ETF:t toimivat kuin tavanomaiset rahastot, mutta ne on noteerattu pörssissä kuten osakkeet.

Voit hajauttaa sijoittamisen riskiä alhaisilla kustannuksilla, sillä ETF:ien hallinnointimaksut ovat pääsääntöisesti merkittävästi rahastoja pienemmät. Kaupankäynti ETF:illä tapahtuu pörssissä, eli voit ostaa ja myydä ETF:iä reaaliajassa.

ETF:ien edut.

  • Käy kauppaa suoraan pörssissä reaaliajassa.
  • Alhaiset hallinnointipalkkiot rahastoihin verrattuna.
  • Helppo ja kustannustehokas tapa hajauttaa.
  • Rajattomat mahdollisuudet ja pääsy useille sektoreille – esim. hyödykkeet, robotiikka ja tekoäly, terveydenhuolto...
  • Kuukausisäästösopimuksella ETF-ostot valittuihin ETF:iin hintaan 2,50 €/kk.

ETF:t (Exchange Traded Funds) ovat lähes yksinomaan passiivisesti hallinnoituja, tiettyä kohdeindeksiä seuraavia rahastoja. Koska ETF:iä ei hallinnoida aktiivisesti, niiden juoksevat kustannukset ovat yleensä merkittävästi aktiivisesti hoidettuja rahastoja alemmat.

Koska ETF:illä käydään kauppaa kuten osakkeilla, maksat hinnaston mukaisen välityspalkkion ostoista ja myynneistä.

Kun aktivoit ETF-kuukausisäästösopimuksen ja Nordnet tekee merkinnät puolestasi, et maksa ETF-ostoista välityspalkkioita, vaan hinnaston mukaisen palvelumaksun. Palvelumaksu koskee kaikkia aktiivisia ETF-kuukausisäästösopimuksia riippumatta siitä, montako ETF:ää sopimuksessa on. Samalla palvelumaksulla voi siis ostaa jopa neljää eri ETF:ää. Palvelumaksu veloitetaan kuukausittain aina sen jälkeen, kun ETF-kuukausisäästösopimuksen mukaiset toimeksiannot on toteutettu (arviolta joka kuun 7.–9. päivä). Palvelumaksua ei veloiteta, jos toimeksiannot jäävät kokonaan toteutumatta, esim. puuttuvasta saldosta johtuen. Kun päätät myydä kuukausisäästämällä hankkimasi ETF:t pois, sinulta peritään vallitsevan hinnaston mukainen välityspalkkio.

Jos valitset muussa kuin euroissa noteeratun ETF:n, eikä sinulla ole aktiivista valuuttatiliä, niin Nordnet perii valuutanvaihdosta spread-kulun, joka on kuvattu tarkemmin hinnastossa.

ETF:illä käydään kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla. Näet ETF:t heti salkussasi ostotoimeksiannon toteuduttua ja voit seurata osuuksiesi arvon kehitystä salkkusi yleisnäkymässä. Jos myyt ETF-osuuksiasi, rahat näkyvät heti salkkusi saldossa ja ovat käytettävissä uusiin sijoituksiin.

Huomioi, että T+2 -sääntö pätee niin osakkeisiin kuin ETF:iinkin: jos haluat nostaa ETF-myynnistä saamasi rahat pois salkustasi ilman korkoseuraamuksia, sinun tulee odottaa kaksi pankkipäivää eli kaupan selvityspäivään asti. Jos haluat käyttää myynnistä saadut rahat uusiin sijoituksiin, niin sen voit tehdä saman tien ilman korkoseuraamuksia.

Löydä salkkuusi sopivia ETF:iä.

Suodata esiin parhaiten tuottaneet tai vastuullisimmat ETF:t.

Verkkopalvelumme ETF-näkymässä voit laittaa ETF:t järjestykseen monin eri tavoin. Voit esimerkiksi:

  • suodattaa esiin vain vastuulliset artikla 8 tai 9 mukaiset ETF:t.
  • poistaa näkyvistä ETF:t, joilla on ei-toivottuja omistuksia (esim. sotateollisuus, alkoholi, tupakka, uhkapelit).
  • etsiä ETF:iä maantieteellisen painotukseen tai kategoriaan pohjautuen.
  • laittaa ETF:t järjestykseen tuoton, kulujen ja vastuullisuuspisteiden perusteella.

Ideoita ETF-sijoituksiin muilta sijoittajilta.

Pohjoismaiden suurimmasta sosiaalisesta sijoitusverkostosta Sharevillestä löytyy vilkas ETF-keskusteluryhmä "Passiiviset indeksisijoittajat", josta löydät lukemattomia keskusteluja eri sektoreille sijoittavista ETF:istä. Kurkista myös ryhmän jäsenten salkkuihin ja ota parhaat seurantaan!

Kaupallinen yhteistyö: Global X

Uraani sijoituskohteena.

Ydinvoima on puhdas, tehokas ja välttämätön energianlähde, jonka avulla vastataan osaltaan maailman kasvaviin energiatarpeisiin. Uraanipolttoaineen avulla ydinvoimalat voivat tuottaa sähköä.

ETF-kuukausisäästäminen.

Kuukausisäästä ETF:iin.

Nordnet tarjoaa ainoana toimijana Suomessa ja Pohjoismaissa kuukausisäästämistä ETF:iin. ETF:t voivat sopia sinulle, joka haluat säästää pitkäjänteisesti alhaisilla juoksevilla kuluilla.

Valittavissasi on yli 50 ETF:ää kuudelta johtavalta liikkeeseenlaskijalta db x-trackersiltä (Deutsche Bank), iSharesilta (BlackRock), Xactilta (Handelsbanken), Lyxorilta, WisdomTreeltä ja VanEckiltä.

Kuukausisäästösopimuksen kautta tapahtuvista ETF-ostoista veloitetaan 2,5 euron palvelumaksu. Voit valita kuukausisäästösopimukseen enintään neljä ETF:ää. Minimisijoitus ETF-kuukausisäästämisessä on 50 euroa kuussa.

Nordnetin korkoa korolle -laskuri kertoo, miten paljon sijoitusaika, tuotto ja säästösummat vaikuttavat säästöjesi määrään.

Mitä ETF:ien nimet tarkoittavat? Näin tulkitset niitä.

ETF:ien nimet ovat usein monimutkaisia, joten alla käymme läpi ETF:ien nimeämiskäytäntöä.

ETF:t – mitä ne ovat?

ETF:illä ei ole omaa salkunhoitajaa, joka tekee aktiivista osakepoimintaa, vaan ETF:t pyrkivät seuraamaan orjallisesti tiettyä kohdeindeksiä. Passiivisen luonteensa vuoksi ETF:ien kulut ovat tyypillisesti myös merkittävästi perinteisiä rahastoja alemmat.Erikoisuus perinteisiin rahastoihin verrattuna on se, että ETF:ien nimet ovat usein suorastaan pelottavan pitkiä. Alla hieman apua ETF:ien nimien tulkintaan.

ETF:ien nimissä olevat lyhenteet

Acc (Accumulation): Rahasto uudelleensijoittaa osinkotuotot kasvuosuuksina. Rahasto ei siis maksa omistamiensa osakkeiden osinkotuloja ulos omistajilleen.

Inc (Income) tai Dist (Distribution): Rahasto jakaa omistamiensa osakkeiden osinkotuotot omistajilleen.

DR (Direct Replication): Rahasto seuraa indeksiä ns. puhtaasti: se ei siis käytä esimerkiksi johdannaisia, vaan sijoittaa suoraan osakkeisiin samassa suhteessa kuin ne ovat edustettuna indeksissä.

UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities): Merkintä tarkoittaa, että rahasto toimii EU:n regulaation alaisuudessa.

MSCI: Amerikkalainen yhtiö, joka hallinnoi mm. MSCI BRIC, MSCI World ja MSCI EAFE -indeksejä. Tunnettiin aiemmin nimellä Morgan Stanley Capital International, mistä nykyinen lyhenne.

iShares: Suositun ETF-rahastoperheen tuotemerkki, jonka omistaa BlackRock-yhtiö.

MSCI IMI (Investable Market Index): Indeksi, joka kattaa noin 99 % kaikista julkisesti noteeratuista sijoituskohteista niillä markkinoilla, joita kyseinen indeksi pyrkii mallintamaan.

MSCI EMI (Emerging Markets Index): Indeksiin kuuluu noin 85 % julkisesti noteeratuista mid- ja large cap -yhtiöistä niillä kehittyvillä markkinoilla, joita indeksi pyrkii mallintamaan.

SRI (Socially Responsible Investment): ETF:n sijoituspolitiikka pyrkii noudattamaan tiettyjä ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen liittyviä kriteerejä. SRI on varsin lavea yleiskäsite, joten sijoittajan kannattaa tutustua rahastoesitteeseen selvittääkseen, mitä vastuullisen sijoittamisen periaatteita rahasto tarkalleen ottaen noudattaa.

Muita ETF:ien nimiin liittyviä lyhenteitä

S/F: Kertoo, onko ETF synteettinen vai fyysinen, eli että sijoittaako rahasto varansa osakkeisiin tai muihin arvopapereihin joista kohdeindeksi koostuu (fyysinen), vai mallintaako se seuraamansa indeksin tuottoa johdannaisten avulla (synteettinen)

AUM (Assets Under Management): Rahaston hallinnoimien varojen kokonaisarvo

TER (Total Expense Ratio): Kokonaiskulusuhde, joka kertoo miten paljon rahaston vuotuiset kulut sijoittajalle ovat kaiken kaikkiaan (poislukien välittäjälle mahdollisesti maksettava välityspalkkio kaupankäynnistä rahastolla)