ETF-rahastot ja ETF-sijoittaminen.

ETF-sijoittaminen.

Sijoita indekseihin, valuuttoihin, hyödykkeisiin ja moniin muihin kohteisiin.

ETF:issä, eli pörssinoteeratuissa rahastoissa, yhdistyvät osakkeiden ja sijoitusrahastojen parhaat puolet. ETF:t toimivat kuin tavanomaiset rahastot, mutta ne on noteerattu pörssissä kuten osakkeet.

Voit hajauttaa sijoittamisen riskiä alhaisilla kustannuksilla, sillä ETF:ien hallinnointimaksut ovat pääsääntöisesti merkittävästi rahastoja pienemmät. Kaupankäynti ETF:illä tapahtuu pörssissä, eli voit ostaa ja myydä ETF:iä reaaliajassa.

ETF:ien edut.

 • Käy kauppaa suoraan pörssissä reaaliajassa.
 • Alhaiset hallinnointipalkkiot rahastoihin verrattuna.
 • Helppo ja kustannustehokas tapa hajauttaa.
 • Rajattomat mahdollisuudet ja pääsy useille sektoreille – esim. hyödykkeet, robotiikka ja tekoäly, terveydenhuolto...
 • Kuukausisäästösopimuksella ETF-ostot valittuihin ETF:iin. 5.6.2020 alkaen ETF-kuukausisäästöön tulee 2,5 €:n palvelumaksu. Lue lisää.

ETF:t (Exchange Traded Funds) ovat lähes yksinomaan passiivisesti hallinnoituja, tiettyä kohdeindeksiä seuraavia rahastoja. Koska ETF:iä ei hallinnoida aktiivisesti, niiden juoksevat kustannukset ovat yleensä merkittävästi aktiivisesti hoidettuja rahastoja alemmat.

Koska ETF:illä käydään kauppaa kuten osakkeilla, maksat hinnaston mukaisen välityspalkkion ostoista ja myynneistä.

Kun aktivoit ETF-kuukausisäästösopimuksen ja Nordnet tekee merkinnät puolestasi, et maksa ETF-ostoista välityspalkkioita, vaan hinnaston mukaisen palvelumaksun (5.6.2020 alkaen). Palvelumaksu koskee kaikkia aktiivisia ETF-kuukausisäästösopimuksia riippumatta siitä, montako ETF:ää sopimuksessa on. Samalla palvelumaksulla voi siis ostaa jopa neljää eri ETF:ää. Palvelumaksu veloitetaan kuukausittain aina sen jälkeen, kun ETF-kuukausisäästösopimuksen mukaiset toimeksiannot on toteutettu (arviolta joka kuun 7.–9. päivä). Palvelumaksua ei veloiteta, jos toimeksiannot jäävät kokonaan toteutumatta, esim. puuttuvasta saldosta johtuen. Kun päätät myydä kuukausisäästämällä hankkimasi ETF:t pois, sinulta peritään vallitsevan hinnaston mukainen välityspalkkio.

Jos valitset muussa kuin euroissa noteeratun ETF:n, eikä sinulla ole aktiivista valuuttatiliä, niin Nordnet perii valuutanvaihdosta spread-kulun, joka on kuvattu tarkemmin hinnastossa.

ETF:illä käydään kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla. Näet ETF:t heti salkussasi ostotoimeksiannon toteuduttua ja voit seurata osuuksiesi arvon kehitystä salkkusi yleisnäkymässä. Jos myyt ETF-osuuksiasi, rahat näkyvät heti salkkusi saldossa ja ovat käytettävissä uusiin sijoituksiin.

Huomioi, että T+2 -sääntö pätee niin osakkeisiin kuin ETF:iinkin: jos haluat nostaa ETF-myynnistä saamasi rahat pois salkustasi ilman korkoseuraamuksia, sinun tulee odottaa kaksi pankkipäivää eli kaupan selvityspäivään asti. Jos haluat käyttää myynnistä saadut rahat uusiin sijoituksiin, niin sen voit tehdä saman tien ilman korkoseuraamuksia.

Löydä salkkuusi sopivia ETF:iä.

Suodata esiin parhaiten tuottaneet tai vastuullisimmat ETF:t.

Uuden verkkopalvelumme ETF-näkymässä voit laittaa ETF:t järjestykseen monin eri tavoin. Voit esimerkiksi:

 • suodattaa esiin vain matalan hiiliriskin omaavat ETF:t.
 • poistaa näkyvistä ETF:t, joilla on ei-toivottuja omistuksia (esim. sotateollisuus, alkoholi, tupakka, uhkapelit).
 • etsiä ETF:iä maantieteellisen painotukseen tai kategoriaan pohjautuen.
 • laittaa ETF:t järjestykseen tuoton, kulujen ja vastuullisuuspisteiden perusteella.

Ideoita ETF-sijoituksiin muilta sijoittajilta.

Pohjoismaiden suurimmasta sosiaalisesta sijoitusverkostosta Sharevillestä löytyy vilkas ETF-keskusteluryhmä "Passiiviset indeksisijoittajat", josta löydät lukemattomia keskusteluja eri sektoreille sijoittavista ETF:istä. Kurkista myös ryhmän jäsenten salkkuihin ja ota parhaat seurantaan!

ETF-kuukausisäästäminen.

Kuukausisäästä ETF:iin.

Nordnet tarjoaa ainoana Suomessa ja Pohjoismaissa kuukausisäästämistä ETF:iin. Minimisijoitus ETF-kuukausisäästämisessä on 50 euroa kuussa.

Valittavissasi on yli 50 ETF:ää neljältä johtavalta liikkeeseenlaskijalta db x-trackersiltä (Deutsche Bank), iSharesilta (BlackRock), Xactilta (Handelsbanken) ja Lyxorilta.

Kuukausisäästösopimuksen kautta tapahtuvista ETF-ostoista veloitetaan 2,5 euron palvelumaksu (5.6.2020 alkaen). Palvelumaksu koskee kaikkia aktiivisia ETF-kuukausisäästösopimuksia riippumatta siitä, montako ETF:ää sopimuksessa on. 2,5 euron palvelumaksulla voi siis ostaa jopa neljää eri ETF:ää. Maksu veloitetaan siitä salkusta, johon kuukausisäästösopimus on luotu.

Maksat hinnaston mukaisen välityspalkkion, kun myyt ETF-osuutesi. Huomioithan, että ETF-kuukausisäästön ostoja ei voi toteuttaa luotolla.

ETF-kuukausisäästämisen edut.

 • ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot voivat sopia sinulle, jos haluat säästää pitkäjänteisesti alhaisilla kuluilla. Voit valita kuukausisäästösopimukseen enintään neljä ETF:ää.
 • Kuukausisäästämällä hajautat ajoitukseen liittyvää riskiä. Ostot ajoittuvat sekä alhaisiin että korkeisiin kursseihin, jolloin ostat keskimäärin ns. oikeaan hintaan. Kurssien laskiessa ostat halvemmalla useampia rahasto-osuuksia. Kurssien noustessa osuuksien arvo nousee.
 • ETF:t ovat hyvä keino hajauttaa sijoituksia edullisesti. Kuukausisäästösopimuksen kautta tapahtuvista ETF-ostoista veloitetaan vain 2,5 euron palvelumaksu ja hallinnointipalkkiot ovat yleensä perinteisiä rahastoja alhaisempia. Maksat hinnaston mukaisen välityspalkkion, kun myyt ETF-osuutesi.

Usein kysyttyä ETF-kuukausisäästämisestä:

Kun aktivoit ETF-kuukausisäästösopimuksen ja Nordnet tekee merkinnät puolestasi, et maksa ostoista välityspalkkioita, vaan hinnaston mukaisen palvelumaksun (5.6.2020 alkaen). Palvelumaksu koskee kaikkia aktiivisia ETF-kuukausisäästösopimuksia riippumatta siitä, montako ETF:ää sopimuksessa on. Samalla palvelumaksulla voi siis ostaa jopa neljää eri ETF:ää. Palvelumaksu veloitetaan kuukausittain aina sen jälkeen, kun ETF-kuukausisäästösopimuksen mukaiset toimeksiannot on toteutettu (arviolta joka kuun 7.–9. päivä). Palvelumaksua ei veloiteta, jos toimeksiannot jäävät kokonaan toteutumatta, esim. puuttuvasta saldosta johtuen.

Kun päätät myydä kuukausisäästämällä hankkimasi ETF:t pois, sinulta peritään vallitsevan hinnaston mukainen välityspalkkio.

Jos valitset kuukausisäästösuunnitelmaasi muussa kuin euroissa noteeratun ETF:n, eikä sinulla ole aktiivista valuuttatiliä, niin Nordnet perii valuutanvaihdosta spread-kulun, joka on kuvattu tarkemmin hinnastossa.

ETF:illä käydään kauppaa kokonaisin osuuksin. Tämä tarkoittaa, että jos yhden ETF-osuuden hinta on esimerkiksi 100 euroa, niin tällöin minimisijoitus ETF:ään on 100 euroa. Tämä tulee ottaa huomioon niin ETF-kuukausisäästösopimuksessa kuin myös yksittäisiä ETF-ostoja suoraan markkinalta tehtäessä. ETF-kuukausisäästösopimuksessa huomionarvoista on myös se, että järjestelmä varaa salkustasi 10 % ylimääräistä saldoa sen varmistamiseksi, että ETF-kuukausisäästökaupat saadaan toteutettua markkinalla.

Esimerkki:

Olet merkinnyt ETF-kuukausisäästösopimukseesi kahta ETF:ää (A ja B). A:n hinta on 50 €/kpl ja B:n hinta on 100 €/kpl. Sinulla tulee olla salkussa vähintään 150 € * 1,1 = 165 euroa viimeistään ETF-kuukausisäästöpäivää edeltävänä pankkipäivänä, jotta kaupat toteutuvat. Jos sinulla ei ole riittävästi saldoa ETF-kuukausisäästön toteutumiseen, niin kuukausisäästö saattaa jäädä toteutumatta kokonaisuudessaan tai toteutua osittain kyseisen kuun osalta. Seuraavan kuun kuukausisäästöpäivänä järjestelmämme tarkistaa jälleen riittääkö salkkusi saldo kuukausisäästön toteuttamiseen. Jos saldo ei tietyn kuun viidentenä päivänä riitä, niin kuukausisäästö siis jatkaa rullaamista siitä huolimatta normaaliin tapaan seuraavassa kuussa.

Huomioithan, että merkintään käytettävien varojen tulee olla salkussa viimeistään kuukausisäästöpäivää edeltävänä pankkipäivänä.

Näihin ETF:iin voit kuukausisäästää.

Alla oleviin ETF:iin voit säästää kuukausisäästösopimuksen kautta. Voit tarkastella ETF:n kurssikehitystä, avaintietoesitettä ja muita tietoja klikkaamalla sen nimeä. Huom! Alla olevat taulukot eivät päivity automaattisesti, vaan niitä päivitetään ajoittain ja tarpeen mukaan.

Uutta 4.5.2020: Lyxorin ETF:iä kuukausisäästämisen piiriin. Lue lisää.

ETF:ien tiedot voivat siis olla joiltain osin vanhentuneita. Tarkista ETF:n avaintietoesite aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Löydät avaintietoesitteen klikkaamalla ETF:n nimeä ja selaamalla kohtaan Tietoa rahastosta > Avaintietoesite.

Kehittyneet markkinat.

Markkina

Nimi

Tunnus

S/F*

Tulonjako*

TER*

Euroalue

db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF

DXET

F

Kasvu

0,09 %

Englanti

db x-trackers FTSE 100 UCITS ETF (DR)

XDUK

F

Kasvu

0,09 %

Eurooppa

iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF EUR (Acc)

IUSK

F

Kasvu

0,30 %

Eurooppa

iShares MSCI Europe UCITS ETF (Acc)

EUNK

F

Kasvu

0,12 %

Eurooppa

db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DR)

DX2J

F

Kasvu

0,30 %

Eurooppa

Lyxor Core STOXX Europe 600 (UUTUUS)

LYP6

F

Kasvu

0,07 %

Japani

iShares MSCI Japan SRI UCITS ETF

SXR6

F

Kasvu

0,35 %

Japani

db x-trackers MSCI Japan EUR Hedged Index UCITS ETF (DR)

XMK9

F

Kasvu

0,40 %

Japani

db x-trackers MSCI Japan Index UCITS ETF (DR)

DBXJ

F

Kasvu

0,30 %

Japani

iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF (Acc)

EUNN

F

Kasvu

0,20 %

Japani

iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF

IBCG

F

Kasvu

0,64 %

Japani

db x-trackers Nikkei 225 UCITS ETF (DR)

XDJP

F

Osinko

0,09 %

Japani

Lyxor Core MSCI Japan (UUTUUS)

LCUJ

F

Kasvu

0,12 %

Maailma

iShares Core MSCI World UCITS ETF

EUNL

F

Kasvu

0,20 %

Maailma

db x-trackers MSCI AC World Index UCITS ETF (DR)

XMAW

F

Kasvu

0,40 %

Maailma

db x-trackers MSCI World Index UCITS ETF (DR)

XDWD

F

Kasvu

0,19 %

Maailma

db x-trackers MSCI World Index UCITS ETF

DBXW

S

Kasvu

0,45 %

Maailma

Lyxor Core MSCI World (UUTUUS)

LCUW

F

Kasvu

0,12 %

Pohjoismaat

XACT Norden (Valuutta: SEK)

XACT Norden

F

Kasvu

0,15 %

Pohjoismaat

db x-trackers MSCI Nordic Index UCITS ETF (DR)

XDN0

F

Osinko

0,30 %

Ruotsi

XACT OMXS30 (Valuutta: SEK)

XACTOMXS30

F

Kasvu

0,10 %

Ruotsi

XACT Svenska Småbolag (UCITS ETF)

XACT Smabolag

S

Kasvu

0,30 %

Saksa

db x-trackers DAX UCITS ETF (DR)

DBXD

F

Kasvu

0,09 %

USA

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Acc)

QDVR

F

Kasvu

0,30 %

USA

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF

QDVD

F

Osinko

0,35 %

USA

Lyxor Core Morningstar US (UUTUUS)

LCUS

F

Osinko

0,04 %

USA (S&P 500)

iShares S&P 500 UCITS ETF (Inc)

IUSA

F

Osinko

0,07 %

USA (S&P 500)

iShares Core S&P 500 UCITS ETF

SXR8

F

Kasvu

0,07 %

USA (S&P 500)

db x-trackers S&P 500 UCITS ETF

D5BM

S

Kasvu

0,15 %


* S/F = Synteettinen/Fyysinen
* TER = Kokonaiskulusuhde (Total Expense Ratio)
* Tulonjako:

 • Kasvu = kasvuosuudet (ETF ei jaa osinkoja ulos, vaan sijoittaa ne uudelleen kasvuosuuksien tavoin)
 • Osinko = ETF jakaa kaikki tai osan osingoista ulos ETF:n omistajille – lisätietoa ETF:n avaintietoesitteessä.
Kehittyvät markkinat.

Markkina

Nimi

Tunnus

S/F*

Tulonjako*

TER*

Aasia

db x-trackers MSCI EM Asia Index UCITS ETF

DBX2

S

Kasvu

0,65 %

Aasia ilman Japania

db x-trackers MSCI AC Asia ex Japan Index UCITS ETF

DXS5

S

Kasvu

0,65 %

Aasia ilman Japania

db x-trackers MSCI Pacific ex Japan Index UCITS ETF (DR)

DXS6

F

Kasvu

0,45 %

Aasia ilman Japania

iShares Core MSCI Pacific ex Japan UCITS ETF

SXR1

F

Kasvu

0,20 %

Afrikka

db x-trackers MSCI EFM Africa TOP 50 Capped TRN Index UCITS ETF

XMKA

S

Kasvu

0,65 %

Brasilia

db x-trackers MSCI Brazil Index UCITS ETF (DR)

DBX6

F

Kasvu

0,65 %

BRIC

iShares BRIC 50 UCITS ETF

IQQ9

F

Osinko

0,74 %

Indonesia

db x-trackers MSCI Indonesia Index UCITS ETF

XAIN

S

Kasvu

0,65 %

Intia

db x-trackers CNX NIFTY UCITS ETF

DBX7

S

Kasvu

0,85 %

Intia

Lyxor MSCI India (UUTUUS)

LYMD

S

Kasvu

0,85 %

Kehittyvät markkinat

iShares MSCI EM SRI UCITS ETF USD (Acc)

QDVS

F

Kasvu

0,35 %

Kehittyvät markkinat

iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Dist)

IQQE

F

Osinko

0,75 %

Kehittyvät markkinat

iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF

IS3N

F

Kasvu

0,18 %

Kehittyvät markkinat

db x-trackers MSCI Emerging Markets Index UCITS ETF

DBX1

S

Kasvu

0,49 %

Kehittyvät markkinat

db x-trackers S&P Select Frontier UCITS ETF

DX2Z

S

Kasvu

0,95 %

Kehittyvät markkinat

db x-trackers MSCI EM EMEA Index UCITS ETF

DBX4

S

Kasvu

0,65 %

Kiina

db x-trackers MSCI China Index UCITS ETF

XCS6

F

Kasvu

0,65 %

Kiina 25

db x-trackers FTSE China 50 UCITS ETF (DR)

DBX9

F

Kasvu

0,60 %

Kiina Large Cap

iShares China Large Cap UCITS ETF

IQQC

F

Osinko

0,74 %

Kiina

Lyxor MSCI China (UUTUUS)

L4K3

S

Kasvu

0,45 %

Korea

db x-trackers MSCI Korea Index UCITS ETF (DR)

DBX8

F

Kasvu

0,65 %

Lat. Amerikka

db x-trackers MSCI EM LatAm Index UCITS ETF

DBX3

S

Kasvu

0,65 %

Taiwan

db x-trackers MSCI Taiwan Index UCITS ETF

DBX5

S

Kasvu

0,65 %

Venäjä

db x-trackers MSCI Russia Capped Index UCITS ETF

DBXV

S

Kasvu

0,65 %

Venäjä

Lyxor MSCI Russia (UUTUUS)

LRUS

S

Kasvu

0,65 %

Vietnam

db x-trackers FTSE Vietnam UCITS ETF

DXS7

S

Kasvu

0,85 %


* S/F = Synteettinen/Fyysinen
* TER = Kokonaiskulusuhde (Total Expense Ratio)
* Tulonjako:

 • Kasvu = kasvuosuudet (ETF ei jaa osinkoja ulos, vaan sijoittaa ne uudelleen kasvuosuuksien tavoin)
 • Osinko = ETF jakaa kaikki tai osan osingoista ulos ETF:n omistajille – lisätietoa ETF:n avaintietoesitteessä.

* S/F = Synteettinen/Fyysinen
* TER = Kokonaiskulusuhde (Total Expense Ratio)
* Tulonjako:

 • Kasvu = kasvuosuudet (ETF ei jaa osinkoja ulos, vaan sijoittaa ne uudelleen kasvuosuuksien tavoin)
 • Osinko = ETF jakaa kaikki tai osan osingoista ulos ETF:n omistajille – lisätietoa ETF:n avaintietoesitteessä.
Erikoisteemat.

Sijoituskohde

Nimi

Tunnus

S/F*

Tulonjako*

TER*

Infrastruktuuri

db x-trackers S&P Global Infrastructure UCITS ETFDX2ES
Kasvu

0,60 %

Pääomasijoitusrahastot

db x-trackers LPX MM® Private Equity UCITS ETFDX2DS
Kasvu

0,70 %

Raaka-aine

db x-trackers DBLCI - OY Balanced UCITS ETFDXSMS
Kasvu

0,55 %

Tuottoindeksi

db x-trackers Portfolio Total Return Index UCITS ETFDBX0S
Kasvu

0,72 %

Minimivolatiliteetti Maailma

iShares MSCI World Minimum Volatility UCITS ETFIQQ0F
Kasvu

0,30 %

Minimivolatiliteetti S&P 500

iShares S&P 500 Minimum Volatility UCITS ETFIBCKF
Kasvu

0,20 %

Minimivolatiliteetti Kehittyvät

iShares MSCI Emerging Markets Minimum Volatility UCITSEUNZF
Kasvu

0,40 %

Minimivolatiliteetti Eurooppa

iShares MSCI Europe Minimum Volatility UCITS ETFEUN0F
Kasvu

0,25 %

Korkea osinkotuotto

Lyxor SG Global Quality Income (UUTUUS)

LGQI

S

Osinko

0,45 %

Uusiutuvat energiat

Lyxor New Energy (UUTUUS)

LYM9

S

Osinko

0,60 %

NASDAQ 100

Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF - Acc (UUTUUS)

LYMS

S

Kasvu

0,30 %


* S/F = Synteettinen/Fyysinen
* TER = Kokonaiskulusuhde (Total Expense Ratio)
* Tulonjako:

 • Kasvu = kasvuosuudet (ETF ei jaa osinkoja ulos, vaan sijoittaa ne uudelleen kasvuosuuksien tavoin)
 • Osinko = ETF jakaa kaikki tai osan osingoista ulos ETF:n omistajille – lisätietoa ETF:n avaintietoesitteessä.