Siirry pääsisältöön

Rahastosijoittaminen ja rahastosäästäminen.

Rahastoihin sijoittaminen on helppo tapa kartuttaa varallisuutta.

Aloita rahastosijoittaminen Nordnetissä ja löydä parhaat sijoitusrahastot.

Sijoitusrahastot tarjoavat helpon ja vaivattoman tavan säästää ja sijoittaa arvopapereihin. Rahastosijoittajana sinun ei tarvitse seurata markkinoiden ja yhtiöiden tapahtumia niin aktiivisesti kuin osakesijoittajan. Rahastojen asiantuntijat tekevät sijoituksiin tarvittaessa muutoksia.

Rahastoihin sijoittaminen on hyvä keino hajauttaa sijoituksia helposti esimerkiksi ulkomaille tai kohteisiin, joihin yksityissijoittajan on mahdotonta muuten sijoittaa suoraan kustannustehokkaasti.

Rahastosijoittaminen Nordnetissä:

Miten rahastosijoittaminen toimii ja mistä rahastot koostuvat?

Mikä on rahasto?

Rahasto on erilaisista rahoitusvälineistä, esimerkiksi osakkeista ja joukkovelkakirjoista, koostuva "salkku". Rahaston omistavat kaikki, jotka säästävät kyseiseen rahastoon (rahasto-osuuksien omistajat), ja sitä hallinnoi rahastoyhtiö. Rahaston osuudenomistajat saavat rahasto-osuuksia määrän, joka vastaa sijoitetun pääoman osuutta rahaston kokonaispääomasta. Ennen sijoittamista rahastoon on tärkeää perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen. Avaintietoesitteestä selviää myös rahaston riski/tuottoprofiili, jossa rahaston riskin ja mahdollisen tuoton suhde on esitetty asteikolla 1–7, jossa 7 tarkoittaa korkeinta mahdollista tuottoa, mutta myös suurinta riskiä sinulle sijoittajana.

Kun teet Nordnetissä osto- tai myyntitoimeksiannon rahastolle, Nordnet toimittaa sen rahastoyhtiölle, joka toteuttaa kaupan omalla aikataulullaan. Tästä syystä rahastokaupoissa on muutaman pankkipäivän viive, toisin kuin esimerkiksi osakekaupoissa.

Kaupankäynti pörssinoteeratuilla rahastoilla, ns. ETF:illä (Exchange Traded Fund) on erilaista verrattuna kaupankäyntiin tavallisilla rahastoilla. ETF-osuuksilla käydään kauppaa pörssissä samalla tavalla kuin osakkeilla. ETF-kaupankäynnistä voidaan periä välityspalkkio ja mahdollinen valuutanvaihtokulu.

Alla esittelemme yleisimmät rahastotyypit.

Osakerahastot.

Osakerahastojen sijoituskohteena ovat nimensä mukaisesti osakkeet. Osakemarkkinoilta on historiallisesti tarkastellen saatu parhaat tuotot pitkällä aikavälillä, mutta lyhyellä aikavälillä osakerahastojen arvot myös heilahtelevat voimakkaimmin.

Tutustu osakerahastoihin.

Yhdistelmärahastot.

Salkunhoitaja jakaa rahaston sijoitukset korko- ja osakemarkkinoille. Rahaston säännöt ja markkinatilanne määrittävät osakkeiden ja korkosijoitusten suhteen.

Tutustu yhdistelmärahastoihin.

Korkorahastot.

Korkorahastot sijoittavat varansa korkoinstrumentteihin, joita voivat olla esimerkiksi valtioiden, pankkien tai yritysten liikkeeseen laskemat lyhyt- tai pitkäaikaiset korkopaperit, riippuen rahaston sijoituspolitiikasta. Eri tyyppisten korkorahastojen tuotto-odotus ja riskitaso voivat vaihdella hyvinkin paljon.

Tutustu korkorahastoihin.

Yleisimmät rahastotyypit

Mihin kuukausisäästäisi? Kokeile palveluamme.

Omaan salkkuun sopivien rahastojen valitseminen satojen vaihtoehtojen joukosta voi tuntua hankalalta. Palvelustamme saat apua sopivien rahastojen löytämiseen. Muutaman simppelin vaiheen kautta pääset nopeasti alkuun rahastosalkun luomisessa.

Päätät itse, kuinka paljon (alk. 50 €/kk), mihin rahastoihin ja miten usein haluat säästää.

Yleisimmät rahastotyypit

Rahastolaskuri: katso miten kuukausisäästäminen voi saada säästösi kasvamaan.

Säännöllistä ja helppoa säästämistä rahastoihin alk. 15 eur/kk.

Nordnetissä voit säästää rahastoihin kertamerkintöjen lisäksi myös säännöllisesti kuukausittain. Kuukausisäästäminen tarkoittaa yhteen tai useampaan valittuun rahastoon säästämistä kuukausittain tietyllä summalla. Voit valita kuukausisäästämisen kohteeksi yhden tai useamman rahaston Nordnetin yli 400 rahaston valikoimasta.

Jo muutamalla kympillä kuukaudessa pääsee hyvin alkuun. Nordnetissä voit kuukausisäästää jo alkaen 15 euron merkintäsummilla. Kuukausisäästösumma veloitetaan Nordnetin osake- ja rahastosalkustasi suoraveloituksena kuukausittain. Kuukausisäästösopimuksen solmiminen ei maksa erikseen mitään.

Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä pidempään korkoa korolle -vaikutus ehtii kasvattaa pääomaa. Säästämisessä ja sijoittamisessa aloittaminen onkin ajoittamista tärkeämpää. Kokeile kuukausisäästölaskurilla, miten paljon sijoitusaika, korkotaso, tuotto ja säästösummat vaikuttavat säästöjesi määrään

Rahastolaskuri.

Kertasijoitus alussa
20 000
Kuukausisäästösumma
200
Vuotuinen tuotto-odotus*
7 %
Sijoitusaika
10 vuotta
Sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä
73 747
Sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä

Suomen parhaaksi palkittua korkovarainhoitoa Nordnetissä.

Kaupallinen yhteistyö Aktian kanssa.

Korot ovat nousseet voimakkaasti, ja korkosijoittaminen on taas kaikkien huulilla. Paras hetki aloittaa korkosijoittaminen on huipulta, juuri ennen kuin korot kääntyvät laskuun. Sitä, milloin käänne tapahtuu, ei kukaan pysty varmuudella ennustamaan, mutta jonkinlaista käännettä markkinoilla kuitenkin tunnutaan odottavan.

Korkosijoittaminen kaikkine nyansseineen on alue, jossa varsinkin yksityissijoittajalle laadukkaasti hoidetut korkorahastot ovat fiksu tapa olla mukana markkinoilla. Tässäkin pätee se, että kannattaa aloittaa huipulta. Aktia on riippumattoman Morningstarin vertailussa jälleen valittu Suomen parhaaksi korkovarainhoitajaksi.

Morningstar Awards transparent badge 2023

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista.

Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, sijoitusneuvonnaksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajana vastaat itse riskistä, joka liittyy tällä sivulla annetun tiedon hyödyntämiseen sijoituspäätöstä tehdessäsi.