Siirry pääsisältöön
Käyttämääsi selainta ei enää tueta – lue lisää.

Mikä on private market -rahasto?

Johdanto private market -rahastoihin

Private market -rahastot eroavat tavallisista rahastoista siten, että ne tarjoavat sijoituskohteita, joihin asiakkaalla ei yleensä ole pääsyä. Näitä ovat pääomasijoitukset (private equity), private credit -lainat, kiinteistöt ja reaaliomaisuus, kuten infrastruktuuri. Sen sijaan, että ostaisit osakkeita pörssinoteeratusta tuulivoimayhtiöstä, private market -rahasto voi esimerkiksi sijoittaa suoraan uuden tuulipuiston rakentamisen rahoittamiseen. Koska osuuden myyminen tuulipuistosta ei ole yhtä helppoa kuin osakkeen myyminen, nämä rahastot toimivat hieman eri tavalla kuin tavalliset rahastot. Niiden likviditeetti on rajoitettu, koska ne pyrkivät tasapainottamaan näitä pitkäaikaisempia sijoituksia tietyllä mahdollisuudella nostaa varoja. Tavallisiin rahastoihin verrattuna rajoitetun likviditeetin private market -rahastot voivat tarjota jännittäviä mahdollisuuksia, mutta ne voivat myös sisältää erityisiä riskejä, jotka on tärkeää ymmärtää.

Likviditeetti ja redemption gates (rajoitetut lunastusmahdollisuudet)

Tavalliset rahastot ovat usein hyvin likvidejä, mikä tarkoittaa, että asiakas voi ostaa ja myydä niitä päivittäin. Private market -rahastot eivät toimi samalla tavalla. Koska tämäntyyppiset rahastot sijoittavat omaisuuseriin, joita voi olla vaikea sekä hinnoitella että realisoida, toisin kuin pörssinoteerattuja osakkeita, rahasto-osuuksien nopea myynti on vaikeampaa. Tämä rajoitettu mahdollisuus myydä rahasto-osuuksia nopeasti osoittaa alhaista likviditeettiä. Suojatakseen rahastoa paniikkimyyntitilanteilta voi rahastonhoitaja käyttää ns.”redemption gates” -lunastusrajoituksia. Lunastusrajoituksia sovelletaan, kun suuri osa rahaston pääomasta realisoidaan lyhyen ajan sisällä – tällöin rahasto voi rajoittaa nostettavan rahan määrää. Usein tämä voi tarkoittaa, että sijoittaja voi lunastaa vain pienen osan sijoituksestaan kerrallaan (esim. 5 % rahaston arvosta), koska kohde-etuuksien myyminen vie aikaa.

Kulut ja palkkiot

Private market -rahastoilla on yleisesti erilainen kulurakenne ja korkeammat kulut kuin tavallisilla rahastoilla. Sijoittajana on tärkeää ymmärtää näihin sijoituksiin liittyvät kustannukset. Tavallisten rahastojen tapaan private market -rahastot perivät kiinteitä hallinnointipalkkioita, jotka ovat yleensä korkeammat kuin tavallisissa rahastoissa lisääntyneen monimutkaisuuden ja listaamattomien sijoitusten hallintaan vaadittavan asiantuntemuksen vuoksi. Hallinnointipalkkion lisäksi peritään yleensä palvelumaksuja ja transaktiokustannuksia. Lisäksi joskus peritään tulosperusteisia palkkioita, jotka ovat harvinaisempia tavallisissa rahastoissa. Esimerkki tällaisesta palkkiosta on "carried interest”.

Carried interest

“Carried interest” on rahastonhoitajan suorituskykyyn sidottu palkkio, joka on harvinainen kulutyyppi tavallisissa rahastoissa. Se edustaa osuutta sijoituksen tuotosta, joka maksetaan hoitajalle. Tämän palkkion tarkoitus on luoda vahvat kannustimet rahastonhoitajalle rahaston tuoton maksimoimiseksi. Toisin kuin perinteisempi tuottoperusteinen palkkio, joka usein perustuu rahaston vertailuindeksiin nähden saavuttamaan tulokseen, "carried interest" voidaan laskea muiden vertailukohtien tai kynnysarvojen perusteella. Esimerkiksi tietty tuottotaso on saavutettava ennen kuin "carried interest" -maksua aletaan periä. On tärkeää huomata, että "carried interest" ei ole suora maksu, joka veloitetaan sijoittajan tililtä säännöllisesti, kuten tavallisten rahastojen hallinnointipalkkio, vaan pikemminkin osa kokonaistuotosta, joka menee rahastonhoitajalle ja vaikuttaa siten sijoittajan kokonaisnettotuottoon.

Lock-up-jaksot

“Lock-up-jakso” on ennalta määrätty ajanjakso sijoituksen alussa, jolloin sijoittajilla ei ole mahdollisuutta myydä tai lunastaa osuuksiaan rahastossa. Tämä on ominaisuus, joka puuttuu tavallisista avoimista rahastoista. Tällaisen jakson tarkoitus on antaa rahastonhoitajalle tarvittava aika ja joustavuus sijoittaa käytettävissä oleva pääoma tehokkaasti ja rahaston sijoitusstrategian mukaisesti. Rajoittamalla ennenaikaisia nostoja rahasto voi ylläpitää pitkäaikaista sijoitusstrategiaa. Private market -rahastoissa voidaan soveltaa "soft lock-up-" tai "hard lock-up-jaksoa”. “Soft lock-up” tarkoittaa, että asiakkaalta peritään kulu NAV:sta (Net Asset Value, eli rahasto-osuuden arvo), jos hän myy osuutensa tietyn ajanjakson kuluessa, kun taas “hard lock-up” tarkoittaa, että rahasto on kokonaan suljettu lunastukselta rajoitetun ajan. Lock-up-jakson päätyttyä sijoittajat voivat mahdollisesti myydä osuuksiaan, mutta ei ole epätavallista, että rahastot edelleen soveltavat erilaisia rajoituksia, kuten lunastuspalkkioita, irtisanomisaikoja tai lunastusrajoituksia, mikä erottaa ne edelleen perinteisistä rahastoista.

Testaa tietosi.

Kun olet lukenut monimutkaisista rahastoista, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, voit alkaa käydä kyseisillä arvopapereilla kauppaa.

Testaa tietämyksesi private market -rahastoista
Aloita rahastosäästäminen.Avaa Nordnet-tili