Siirry pääsisältöön

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen johdannaisilla.

Ota näkemystä kryptovaluuttoihin ilman kryptotiliä tai kryptolompakkoa.

Pörssilistatut tuotteet, joiden kohde-etuutena on kryptovaluutta.

Mitä tarkoittaa pörssilistattu tuote?

Pörssilistattu tuote ("ETP", Exchange Traded Product) on yleisnimi monille erilaisille arvopapereille, jotka on listattu pörssiin. Esimerkkejä pörssilistatuista tuotteista ovat sertifikaatit ja minifutuurit. Pörssilistattujen tuotteiden yhteinen nimittäjä on, että niiden kehitys on sidottu vähintään yhteen kohde-etuuteen, kuten osakkeeseen, osakeindeksiin, hyödykkeeseen tai kryptovaluuttaan. Tarjoamamme ETP:t on listattu pörssiin, joten niitä voidaan ostaa ja myydä päivän aikana sekä pieninä että isoina erinä.

Pörssilistattujen tuotteiden avulla voit ottaa näkemystä kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin ja Ethereumin, hinnanmuutoksiin Nordnet-tilisi kautta ilman, että sinun tarvitsee avata erillistä kryptovaluuttatiliä (ns. kryptolompakkoa). Koska tuotteet on listattu pörssiin ja niillä käydään kauppaa pörssissä, sinulla ei ole sijoittajana tarvetta kääntyä sääntelemättömien kauppapaikkojen puoleen, jos haluat ottaa näkemystä kryptovaluuttojen nousun tai laskun puolesta.

Nordnetissä et voi sijoittaa suoraan kryptovaluuttoihin, mutta voit ottaa niiden kehitykseen näkemystä johdannaisten eli pörssilistattujen tuotteiden avulla.

Sijoituksiin liittyy korkea riski.

Pörssilistattujen tuotteiden mahdollisuudet ovat monet, mutta on myös tärkeää ymmärtää, että kaikkiin sijoituksiin liittyy riskejä. Kryptovaluuttoja seuraavat pörssilistatut tuotteet ovat erittäin volatiilejä, monimutkaisia ja riskialttiita. Siksi on myös suuri riski, että voit menettää jopa koko sijoittamasi pääoman. Sinulla tulee olla aikaisempaa kokemusta arvopaperimarkkinoista ja arvopaperikaupasta, ennen kuin harkitset sijoittamista monimutkaisempiin tuotteisiin, kuten pörssilistattuihin tuotteisiin. Sijoita vain tuotteisiin, joiden toimintalogiikan ymmärrät. Sinun tulee myös lukea esite ja tuotteen mahdollinen avaintietoesite ennen sijoituspäätöksen tekemistä ymmärtääksesi kaikki tuotteeseen sijoittamiseen liittyvät mahdolliset riskit.

Tällä sivulla esitetyt tiedot eivät kata kaikkia niitä riskejä ja merkittäviä näkökohtia, jotka liittyvät pörssilistattuihin tuotteisiin. Sijoittajana olet itse vastuussa kaikkien tuotteisiin liittyvien riskitekijöiden selvittämisestä. Riskitekijät on kerrottu tuote-esitteessä ja tuotteen lopullisissa ehdoissa.

Lue lisää monimutkaisiin tuotteisiin sijoittamisen riskeistä Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutat ovat digitaalisia valuuttoja, jotka on suojattu kryptografisin menetelmin. Niitä voidaan käyttää vaihdon välineenä ja niillä voidaan ​​spekuloida aivan kuten millä tahansa perinteisellä valuutalla ("fiat"-valuutalla), mutta ne ovat olemassa rahoituslaitosten ja hallitusten valvonnan ulkopuolella. Kryptovaluutat käyttävät kryptografiaa maksutapahtumien vahvistamiseen, valuuttavarantojen tarkistamiseen ja käyttäjätilien salaamiseen. Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, joten ne ovat täysin digitaalisia. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa monia etuja kryptovaluutoille. Kryptovaluuttojen tärkeimmät edut ovat luotettavuus, turvallisuus ja nopeat siirrot.

Lohkoketjuteknologian avulla lohkoketjun eri osapuolet voivat luoda ja ylläpitää hajautettuja ja jaettuja tietokantoja. Lohkoketjun hajautettu luonne on seurausta mekanismista, jossa dataa tallennetaan yksittäisten käyttäjien ylläpitämään "peer-to-peer"-verkkoon. Lohkoketjut tarjoavat monia muita etuja, kuten turvallisuutta ja luotettavuutta.

 

Miten kryptovaluuttamarkkinat toimivat?

Kryptovaluuttojen markkinat ovat hajautetut, mikä tarkoittaa, että mikään keskuselin, kuten valtion virasto, ei laske liikkeeseen tai tue niitä. Sen sijaan niitä hoitaa hajautettu tietoverkko. Kryptovaluuttoja voidaan kuitenkin ostaa ja myydä pörssien kautta ja tallentaa digitaalisille tileille, ns. lompakoihin.

Toisin kuin perinteiset valuutat, kryptovaluutat ovat olemassa vain jaetussa digitaalisessa pääkirjassa, joka sisältää tietoja aiemmista omistajista ja joka on tallennettu lohkoketjuun. Kun käyttäjä haluaa lähettää kryptovaluuttoja toiselle käyttäjälle, valuutat siirtyvät käyttäjän lompakkoon. Jotta tapahtuma voidaan todentaa, se on ensin tarkistettava ja lisättävä lohkoketjuun "louhinnaksi" kutsutun prosessin kautta. Samaa prosessia käytetään normaalisti uusien ns. kryptovaluuttatokenien luomiseen.

Opi lisää:

Kryptovaluuttoja seuraavat sertifikaatit.

Nordnet tarjoaa pörssilistattuja tuotteita seuraaville kryptovaluutoille:

Map Denmark

Bitcoin.

Bitcoin (BTC) lanseerattiin ensimmäisenä kryptovaluuttana vuonna 2009. Yli kymmenen vuotta myöhemmin Bitcoin on edelleen markkinoiden suurin tuhansien muiden kryptovaluuttojen joukossa. Valuutta luotiin tavoitteenaan mahdollistaa suorat verkkomaksut ilman välittäjiä, kuten pankkeja ja muita maksupalveluntarjoajia. Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan. Tämä teknologia mahdollistaa Bitcoinin hajautetun luonteen – kyseessä on valuutta, joka ei ole minkään valtion tai pankin hallinnassa.

 

Map Denmark

Ethereum.

Ether (ETH) on Ethereum-verkon sisällä käytössä oleva kryptovaluutta. Ethereum-alusta luotiin vuonna 2015 helpottamaan hajautettujen sovellusten luomista. Ether on token, jota käytetään näiden sovellusten sisällä tapahtuvissa transaktioissa. Kuten Bitcoin, Ether on osa riippumatonta "peer-to-peer"-verkkoa rahoituspalveluille – verkkoa, joka on hallitusten sääntelyn ja läpinäkyvyysvaatimusten ulottumattomissa.


Map Denmark

Cardano.

Cardano (ADA) on Ethereumin kaltainen lohkoketju hajautetuille sovelluksille ("dApp") ja älykkäille sopimuksille ("Smart Contracts"). Cardanon ainutlaatuisuus on, että lohkoketju pyrkii olemaan turvallisempi, nopeampi ja skaalautuvampi kuin "kilpailijoilla". Lisäksi Cardano on rakennettu yhteensopivaksi, eli sen kautta voi olla vuorovaikutuksessa useiden muiden lohkoketjujen kanssa. Cardanon tarkoitus on tarjota "kolmannen sukupolven lohkoketju" – ratkaisuja useisiin suuriin ongelmiin, joita on ilmennyt aikaisempien lohkoketjujen yhteydessä. Näitä ovat esimerkiksi turvallisuus, skaalautuvuus, nopeus ja suureen energiankulutukseen liittyvät kestävyysongelmat.


Map Denmark

Solana.

Solana (SOL) on lohkoketju/alusta, jolla on useita yhtäläisyyksiä Ethereumin kanssa. Alustalle on mahdollista rakentaa dAppeja ja lyhyessä ajassa pelejä, hajautettuja kauppapaikkoja ja NFT-alustoja on jo julkaistu. Lohkoketjua ylläpitää Solana Foundation ja sen on kehittänyt Solana Labs Yhdysvalloissa. Erityisen ainutlaatuista Solanassa on "Proof of History", joka on yksi skaalautuvan, nopean ja turvallisen lohkoketjun avaimista.

 

Map Denmark

Polkadot.

Polkadot (DOT) on yksi suurimmista, rahoitetuimmista ja edistyneimmistä kryptoprojekteista. Pohjimmiltaan se sisältää Ethereumin kaltaisia ​​toimintoja, mutta Polkadot pyrkii tarjoamaan enemmän toimintoja, nopeampia ja halvempia transaktioita ja ennen kaikkea sujuvaa vuorovaikutusta muiden lohkoketjujen välillä. Polkadot on lohkoketjuprotokolla, joka on suunniteltu tukemaan useita ketjuja yhdessä verkossa. Se pyrkii ratkaisemaan ongelman, joka liittyy nykyiseen tilanteeseen, jossa sadat eri lohkoketjut ovat eristettyjä toisistaan, ilman kunnollista kykyä kommunikoida keskenään.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Emme tarjoa kaupankäyntiä suoraan kryptovaluutoilla. Tarjoamme kuitenkin useiden liikkeeseenlaskijoiden pörssilistattuja tuotteita, joiden kohde-etuutena on eri kryptovaluuttoja.

Sijoittamalla pörssilistattuihin tuotteisiin sijoittaja voi ottaa näkemystä eri omaisuusluokkiin, joihin sijoittaminen voisi muulla tavoin olla kallista tai vaikeasti saavutettavissa yksityishenkilölle. Tuotteilla on erilaisia ​​ominaisuuksia. Osa niistä tarjoaa tuottoa kohde-etuuden noustessa ja osa silloin, kun kohde-etuus laskee. Pörssilistattujen tuotteiden yhteinen nimittäjä on, että tuotto on sidottu kohde-etuuteen, kuten osakkeeseen, osakeindeksiin, kryptovaluuttaan tai hyödykkeeseen.

Pörssilistatut tuotteet ovat osa ns. johdannaismarkkinoita. Johdannaisiin liittyy aina kohde-etuus, eli instrumentti, kuten osake, hyödyke, indeksi, valuutta tai vastaava. Jos kohde-etuutena olevan instrumentin arvo liikkuu, myös tätä instrumenttia seuraavan johdannaisen arvo liikkuu. Johdannaisten tavoitteena on luoda uudenlaisia mahdollisuuksia ottaa näkemystä tiettyyn kohde-etuuteen.

Kryptovaluuttatiliä (ns. kryptolompakko) ei tarvita, koska et käy kauppaa etkä omista kryptovaluuttoja käydessäsi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla, kuten sertifikaateilla. Tämä tarkoittaa myös, että "kylmäsäilytystä" tai muuta vastaavaa säilytysratkaisua ei tarvita.

Pörssilistattuihin tuotteisiin sijoittamiseen liittyy kuluja. Olemme koonneet alle erilaisia ​​palkkioita, joita sinulta voidaan veloittaa käydessäsi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla. Katso kaikki kulut tuotteen lopullisista ehdoista ja kunkin tuotteen tuotesivulta.

Välityspalkkio.
Arvopaperikaupasta veloitettavaa palkkiota kutsutaan välityspalkkioksi. Kyseessä on muuttuva tai kiinteä kulu, joka veloitetaan ostaessasi tai myydessäsi arvopapereita. Välityspalkkion suuruus riippuu yksilöllisestä palkkiotasostasi ja markkinasta, jolla käyt kauppaa. Lue lisää välityspalkkioiden perinnän logiikasta hinnastostamme.

Hallinnointipalkkio.
Sertifikaatin omistamisesta peritään jatkuvasti juoksevaa kulua. Logiikka on sama kuin rahastojen hallinnointipalkkioissa. Kulu vaihtelee tuotteittain ja sen suuruus ilmoitetaan prosentteina vuodessa. Palkkio kuitenkin vähennetään tuotteen kokonaisarvosta päivittäin. Tuotteen arvosta vähennetään joka päivä 1/365-osa vuotuisesta palkkiosta ennen päivän päätöskurssin laskemista. Näin maksat hallinnointipalkkiota vain siltä ajalta, jolloin tosiasiallisesti omistat tuotteen.

Spread/spreadi.
Pörssilistattujen tuotteiden markkinatakaaja asettaa säännöllisesti tuotteilleen osto- ja myyntikurssit tarjouskirjaan. Oston ja myynnin välistä eroa kutsutaan spreadiksi ja se ilmaistaan ​​prosentteina (%). Spread tarkoittaa sijoittajalle kulua. Mitä korkeampi spread tuotteella on, sitä kauempana tuotteen käyvästä arvosta (osto- ja myyntitarjousten keskiarvosta) tuotteella voi käydä kauppaa. Korkean spreadin omaava tuote on siis sijoittajalle kalliimpi kuin pienen spreadin omaava tuote.

Kaupankäyntiajat on sidottu markkinapaikkoihin, joilla pörssilistatuilla tuotteilla käydään kauppaa. Suurin osa Nordnetin palvelussa saatavilla olevista pörssilistatuista tuotteista on listattu Tukholman pörssiin (Nasdaq Stockholm) tai Nordic Growth Marketiin (NGM). Lue lisää ja katso aukioloajat.

Huomioi, että...

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. On olemassa riski, että et saa takaisin koko sijoittamaasi summaa. Sijoittajan tulisi tehdä sijoitus rahoitusvälineeseen vain, jos hän ymmärtää, että koko sijoitetun pääoman voi menettää, ja vain silloin, kun hänellä on taloudelliset edellytykset tappion ottamiseen. Sijoittajan ei tule pitää itsestäänselvyytenä, että kurssikehitys on positiivista. Sijoittajan tulee myös tutustua tuotteen esitteeseen ja mahdolliseen avaintietoesitteeseen ennen sijoituspäätöksen tekemistä voidakseen ymmärtää kaikki tuotteeseen sijoittamiseen liittyvät mahdolliset riskit.