Siirry pääsisältöön

Lapselle
säästäminen.

Avaa lapselle osakesäästötili tai rahasto- ja osakesalkku.

Kun alat ajoissa säästää lapselle, pienilläkin varoilla on aikaa kasvaa ja voit yllättää lapsen isommalla summalla aikuisiällä. Osakesäästötilin tai arvo-osuustilin avaus on myös hyvä lahjaidea.

Olit sitten äiti, isä, isovanhempi, kummi tai ystävä, Nordnetissä voit aloittaa säästämisen lapselle ilman turhia palvelumaksuja.

Avaa tili lapselle Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Huomioi, että lapsen Nordnet-tunnukset ovat katselutunnukset, eli niillä voi käydä kauppaa vasta, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Siihen asti huoltajat hallinnoivat alaikäisen lapsen tiliä vanhempien valtakirjalla joko erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet-tilinsä kautta. Lapsen tilin hallinnointi sujuu jouhevimmin, jos vähintään toisella huoltajista on lapsen tiliä avattaessa jo oma Nordnet-asiakkuus. Täysi-ikäisenä voit avata Nordnet-asiakkuuden tästä helposti verkkopankkitunnuksilla.

Aikaisin aloittaminen kannattaa.

  • Korkoa korolle -ilmiön avulla lapsen säästöt voivat kasvaa ajan myötä lineaarisen sijaan eksponentiaalisesti.
  • Löydä sopivat sijoitukset laajasta osake-, rahasto ja ETF-valikoimasta.
  • Alkuun jo 15 €/kk summilla.

Lapselle säästäminen – näin se toimii.

Lapselle säästämisen aloittaminen on Nordnetissä helppoa:

  1. Avaa osake- ja rahastosalkku ja/tai osakesäästötili. Klikkaa yllä olevaa "Avaa tili lapselle"-linkkiä, niin pääset kätevästi alkuun.
  2. Huomioi, että lapsen Nordnet-tunnukset ovat katselutunnukset, eli niillä voi käydä kauppaa vasta, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Siihen asti huoltajat hallinnoivat alaikäisen lapsen tiliä vanhempien valtakirjalla joko erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet-tilinsä kautta. Lapsen tilin hallinnointi sujuu jouhevimmin, jos vähintään toisella huoltajista on lapsen tiliä avattaessa jo oma Nordnet-asiakkuus. Täysi-ikäisenä voit avata Nordnet-asiakkuuden helposti verkkopankkitunnuksilla.
  3. Täytä hakemukseen alaikäisen sekä molempien vanhempien tiedot.
  4. Kun tiedot on täytetty, vanhemmat saavat sähköpostiinsa linkin, jolla sopimuksen voi allekirjoittaa. Klikkaa sähköpostissa olevaa linkkiä tunnistautuaksesi ja allekirjoittaaksesi sopimuksen verkkopankkitunnuksilla.
  5. Nordnet käsittelee hakemuksen, kun kaikki hakemuksen osapuolet ovat allekirjoittaneet sen verkkopankkitunnuksillaan. Käsittelyssä voi mennä muutama päivä.
  6. Tunnukset saatuasi kirjaudu sisään ja aloita säästäminen lapselle. Kun alaikäinen salkunomistaja tulee täysi-ikäiseksi, salkun hallinta siirtyy hänen omiin nimiinsä.

Valtakirjalla vanhemmat voivat antaa pääsyn lapsen salkkuun myös jollekin muulle haluamalleen henkilölle, kuten isovanhemmalle tai kummille. Jos valtuutettu ei ole itse asiakkaana Nordnetissä, hän saa omat henkilökohtaiset sisäänkirjautumistunnisteet lapsen salkkuun.

Jos valtuutetulla on itsellään salkku Nordnetissä, lapsen salkku voidaan yhdistää hänen omien sisäänkirjautumistunnisteiden alle. Valtakirjaan tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitukset. Valtakirjan löydät lomakesivulta (kohta "Valtakirja (osake- ja rahastosalkku sekä osakesäästötili").

Huom: kummi, vanhempi tai kuka vain kolmas osapuoli voi tehdä talletuksia lapsen salkkuun myös ilman valtakirjoja. Lue lisää rahalahjoitusten tekemisestä Nordnetin lahjakorttisivulta.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miksi lapselle säästäminen kannattaa?

Vanhan sanonnan mukaan aika on rahaa. Säästämisessä pitkäjänteisyys onkin kultaa. Varsinkin lapselle säästämisessä korkoa korolle -ilmiö pääsee valloilleen, koska lapsella on enemmän aikaa odotella tuoton karttumista.

Korkoa korolle -ilmiön vaikutus kasvaa eksponentiaalisesti ajan myötä: maailmankuulun sijoittajan, Warren Buffettin, varallisuudesta 95 prosenttia on syntynyt kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen!

Voinko siirtää lapseni säästöt Nordnetiin toisesta pankista?

Kyllä, voit siirtää lapsesi säästöt ja osake- tai ETF-muotoiset sijoitukset Nordnetiin arvo-osuustilille toisesta pankista siirtovaltakirjan avulla.

Huomioitavaa:

Rahasto-osuuksia ei voi valitettavasti siirtää toisesta pankista Nordnetiin. Kun siirrät toisesta pankista arvopapereita Nordnetiin, arvopaperien hankintahinnat eivät päivity siirron mukana. Muista ottaa hankintatiedot eli hankintahinnat ja -päivät talteen tulevaisuutta varten. Suomalaisen arvo-osuustilin koti- ja ulkomaisten arvo-osuuksien siirto kokonaisuudessaan on Nordnetin puolesta lähtökohtaisesti maksutonta. Ulkomaisten arvo-osuuksien osalta kannattaa kysyä luovuttavasta säilyttäjäyhteisöstä mahdollisista siirrosta aiheutuvista kuluista.

Sijoittaisinko osakkeisiin vai rahastoihin?

Osakesijoittaminen tarjoaa historiallisesti katsottuna pitkällä aikavälillä, kuten lapselle säästäessä, parhaat tuottomahdollisuudet. Nordnetissä sijoitat osakkeisiin ilman säilytys- ja kuukausimaksuja. Maksat vain kaupankäynnistä, ja senkin teet edullisesti.

Pitkäaikaisessa varojen kartuttamisessa myös rahastosäästäminen tarjoaa hyvän vaihtoehdon. Voit tehdä lapsellesi kuukausisäästösopimuksen ja säästää haluamiisi rahastoihin jo alk. 15 eurolla kuussa. Nordnetissä rahastojen ostamisesta tai myymisestä ei tarvitse maksaa mitään. Merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat siis 0 €. Maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat kulut, jotka näet Nordnetin palvelusta kunkin rahaston perustiedoista. Huomioithan, että joihinkin noteerattuihin ja noteeraamattomiin sijoitusrahastoihin sijoittaminen vaatii maistraatin hyväksynnän.

→ Katso lisää vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Sijoitusideoita lapsen salkkuun.