Siirry pääsisältöön

Asiakassuoja arvopaperikaupassa.

Tammikuussa 2018 otettiin käyttöön EU:n arvopaperimarkkinoita koskevat uudet direktiivit ja lainsäädäntömuutokset, joiden tarkoituksena on lisätä läpinäkyvyyttä ja vahvistaa entisestään kuluttajien ja sijoittajien suojaa arvopaperikaupankäynnissä.

EU:n sisällä, eli niin Suomessa kuin muissa EU-maissa, on yhteiset säädökset arvopaperikaupankäyntiin. Taustalla on EU-direktiivi MiFID, Markets in Financial Instruments Directive, joka otettiin käyttöön vuonna 2007 ja joka on muun muassa helpottanut arvopaperikaupankäyntiä yli kansallisten rajojen.

Tammikuussa 2018 MiFID korvattiin kahdella uudella MiFID II- ja MiFIR-direktiivillä. Lainsäädäntömuutokset juontavat juurensa vuoden 2008 finanssikriisiin. MiFID II:n tarkoitus on parantaa kuluttajien ja sijoittajien suojaa ja lisätä kilpailua finanssialalla.

MiFID II vaikuttaa pääasiassa asiakkaiden kanssa jaettaviin tietoihin, tuotehallintavaatimuksiin, pankin vastaanottamiin korvauksiin, toimeksiantojen toteuttamiseen, läpinäkyvyyssääntöihin ennen toimeksiantoja ja niiden jälkeen, tapahtumien raportointiin, sekä arvopaperikaupankäyntiin liittyviin velvoitteisiin. MiFID II vaatii myös arvopaperikauppaa käyviltä yrityksiltä LEI-tunnuksen (Legal Entity identifier).

Tältä sivulta löydät yhteenvedon arvopaperikaupankäynnin asiakassuojasta.

Toimeksiantojen huolellinen toteuttaminen (best execution)

Nordnetissä voit luottaa siihen, että toimeksiantosi toteutetaan oikeudenmukaisesti. Lue alta siitä, miten toteutamme toimeksiantosi ja mille markkinapaikoille toimeksiannot asetetaan.

Tietämystesti

Pankkien ja muiden rahoituslaitosten on arvioitava soveltuvuutesi kaupankäyntiin rahoitusinstrumenteilla, eli suoritettava ns. tietämystesti.

LEI

Kaikki arvopaperikauppaa käyvät yritykset tarvitsevat LEI-tunnuksen. Kyseessä on 20-numeroinen tunnus, jota käytetään kansainvälisesti.

Kustannuslaskelma ja vuosikuluraportti

Vuosikuluraportti on kooste, joka näyttää edellisen vuoden säästöjesi ja sijoitustesi kustannukset ja palkkiot. Raportti näyttää myös tuotot ilman kustannuksia ja kustannukset huomioivat tuotot.

Ilmoitus, jos omistuksesi laskee 10 % tai enemmän

Jos omistat viputuotteita, saat Nordnetiltä ilmoituksen, jos salkun tai tuotteen arvo on laskenut 10 % tai enemmän.

Yksilöidyn kohdemarkkinan määrittely

Nordnet määrittelee asiakkailleen kohdemarkkinan. Tämä tehdään, jotta sinulle asiakkaana tarjotaan arvopapereita, jotka sopivat tarpeisiisi, ominaisuuksiisi ja tavoitteisiisi.

Palkkiot

Asiakkaana sinulla on oikeus saada tietoja Nordnetin saamista tai maksamista palkkioista niille kolmansille osapuolille, joiden kanssa yhteistyössä Nordnet tarjoaa sinulle sijoituspalveluja.

Asiakasluokittelu

Nordnetin tulee luokitella arvopaperipalveluita käyttävät asiakkaansa ja ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelu.

Muita lisätietoja

Alta löydät lisätietoja MiFID II -direktiivistä, kuten eturistiriidoista, asiakasluokista, yksinkertaisista ja monimutkaisista instrumenteista, sekä salkunhoito- ja sijoitusneuvontapalveluihin liittyvästä soveltuvuusarvioinnista.

Opi lisää MiFID II -direktiivistä

Alta löydät yleisiä kysymyksiä ja vastauksia MiFID II -direktiivistä.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki