Siirry pääsisältöön

Osake­säästötili.

Osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti.

Avaa osakesäästötili itsellesi tai lapselle jo tänään ja maksimoi säästöjesi kasvu.

Anna osakesijoituksillesi parhaat mahdollisuudet kasvaa. Valitse Suomen suosituin arvopaperivälittäjä ja löydä osakesäästötilin edut: saat eksklusiivisia vinkkejä osakesäästötilisalkkusi rakentamiseen sekä ideoita, mihin kannattaa sijoittaa.

Avaa osakesäästötilisi Nordnetissä Siirrä sijoituksesi Nordnetiin


Tili on Ruotsin valtiovarainministeriön (Riksgälden) päätöksellä ruotsalaisen talletustakuun piirissä.

Jokaisella asiakkaalla on oikeus saada enimmäismäärältään 100 000 euron korvaus Nordnetissä olevien tiliensä kokonaissaldosta. Tämän summan lisäksi tilinomistaja voi lain mukaan saada tietyin edellytyksin korkeintaan 5 miljoonaa Ruotsin kruunua korvausta sellaisten talletusten osalta, jotka liittyvät tiettyihin Ruotsin laissa määriteltyihin elämäntapahtumiin.

Riksgälden maksaa korvauksen seitsemän arkipäivän kuluessa siitä, kun pankki asetettiin konkurssiin tai kun Ruotsin Finansinspektionen on antanut päätöksen talletustakuun astumisesta voimaan.

 • Osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti.

 • Tilille voi tallettaa maks. 50 000 €, kerralla tai erissä.

 • Maksat veroja voitoista vasta, kun nostat tililtä rahaa.

 • Yksityishenkilöllä voi olla käytössään vain yksi osakesäästötili.

Mikä on osakesäästötili? Voiko olla osakesäästötili ja arvo-osuustili?

Käydään ensin läpi perinteisempi tilityyppi, osake- ja rahastosalkku eli arvo-osuustili (AOT). Arvo-osuustilille voit ostaa osakkeita, rahastoja, ETF:iä ja muita pörssilistattuja tuotteita. Kun aikanaan myyt omistuksiasi, niistä syntyy voittoa tai tappiota, joka raportoidaan verottajalle. Maksat siis voitoista ja osingoista veroa vuosittain. Myyntivoitoista perittävä vero on 30–34 % ja osingoista perittävä vero 25,5–28,9 %, riippuen pääomatulojen kokonaismäärästä. Arvo-osuustilille on myös mahdollista siirtää pörssilistattuja omistuksia toisesta pankista. Arvo-osuustili avataan automaattisesti kaikille uusille Nordnetin asiakkaille.

Nykyään valittavanasi on arvo-osuustilin lisäksi ja sen rinnalle osakesäästötili, OST. Osakesäästötili tarkoittaa tiliä, jonka sisällä voit käydä kauppaa osakkeilla verovapaasti. Myöskään mahdollisista osingoista ei peritä veroa niin kauan, kun raha pysyy tilin sisällä. Verotettavaa tuottoa syntyy vasta, kun teet tililtä noston tai kun lakkautat osakesäästötilisi.

Osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa – toisin sanoen aiemmin hankittujen pörssiomistusten siirtäminen tilille ei ole mahdollista. Osakesäästötilille voi tallettaa yhteensä enintään 50 000 euroa, mutta omistusten arvon kasvulle tai tilille maksettaville osingoille ei ole maksimirajaa.


Osake­säästötili ja väliset ero

6 syytä avata osakesäästötili Nordnetiin.

1. Tili, verkkopalvelu, säilytys ja striimaavat kurssit 0 €.


Ei avaus-, kuukausi-, verkkopankkitunnus- tai säilytysmaksuja. Asiakkuuden ja osakesäästötilin hinta on siis 0 €. Käytössäsi on myös reaaliaikaisesti striimaavat kurssit pohjoismaisille osakkeille maksutta.

2. Uusasiakastarjous: käy kauppaa 2 kk alk. 3 € Helsingin pörssissä.


Uutena asiakkaana käyt kauppaa osakesäästötilillä vähintään kaksi ensimmäistä kalenterikuukautta hinnastomme parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3 €/toimeksianto Helsingin pörssissä. Jos avaat osakesäästötilisi nykyisenä asiakkaana, sama etu on käytössäsi kuluvan kuun/tilinavauskuukauden ajan.

3. Ideoita menestyviltä sijoittajilta ja analyyseistä.


Nordnetin kautta saat pääsyn Euroopan parhaiksi palkittuihin analyyseihin suomalaisista pörssiyhtiöistä. Sharevillessä voit poimia osakevinkkejä reaaliajassa parhailta sijoittajilta.

4. Tutkitusti Suomen laadukkain veroraportointi.


Automaattinen veroraportointi säästää aikaasi. Nordnet sai Välittäjä 2019 -tutkimuksessa parhaat pisteet raportoinnin kaikilla osa-alueilla, kuten virheettömyydessä ja kattavuudessa. 

5. Mahdollisuus osallistua listautumisanteihin osakesäästötilillä.


Nordnetissä voit osallistua listautumisanteihin osakesäästötilin kautta. Merkintää tehdessäsi valitse OST-tunnuksella varustettu Nordnet-tilisi.

6. Pääomaa salkkua vastaan osakesäästötilille.


Nordnetistä saat lainarahoitusta omistuksiasi vastaan. Korkoa maksat vain käyttämästäsi luotosta, eli silloin, kun salkkusi saldo on miinuksella. Luottoa voit käyttää luottorajasi puitteissa niin paljon kuin haluat, milloin haluat ja mihin haluat. Vaikka osakesäästötilisijoituksiin.

Avaa osakesäästötili aikuiselle tai lapselle.

Tilin avaaminen on maksutonta ja vie vain muutaman minuutin. Osakesäästötili voidaan avata myös lapselle. Tilin avaamisen jälkeen tulet saamaan yhteensä viisi sähköpostia, joista löydät vinkkejä ja inspiraatiota osakesalkun rakentamiseen.

Lainsäädännössä olevan rajoituksen mukaan sinulla voi olla ainoastaan yksi voimassa oleva osakesäästötili kerrallaan, lukuun ottamatta palveluntarjoajan vaihtamisesta johtuvaa väliaikaista tilannetta. Jos osakesäästötilin avaa useampaan kuin yhteen pankkiin, verottaja voi periä takautuvasti lisäveroa jokaisesta tilistä 10 euroa päivässä.

Jos olet Nordnetin asiakas:

 1. 1

  Kirjaudu sisään Nordnetin verkkopalveluun.

 2. 2

  Klikkaa Uusi tili -painiketta Tilit-otsikon alla.

 3. 3

  Klikkaa Avaa Osakesäästötili -painiketta ja seuraa ohjeita.
  Osakesäästötilisi on tämän jälkeen avattu!


Avaa osakesäästötili asiakkaana

Jos et ole vielä asiakas:

 1. 1

  Aloita klikkaamalla painiketta alta. Kun olet tekemässä hakemusta, näet Salkku-otsikon alla kohdan Osakesäästötili. Lisää kohtaan ruksi.

 2. 2

  Täytä asiakashakemus ja allekirjoita se verkkopankkitunnuksillasi. Osakesäästötilisi on tämän jälkeen avattu!


Avaa Nordnet-asiakkuus

Avaa osakesäästötili lapselle:

 1. 1

  Täytä asiakashakemus klikkaamalla alta. Lisää ruksi hakemuksen kohtaan Osakesäästötili.

 2. 2

  Täytä hakemukseen alaikäisen sekä molempien vanhempien tiedot. Kun tiedot on täytetty, vanhemmat saavat sähköpostiinsa linkin, jolla sopimuksen voi allekirjoittaa verkkopankkitunnuksilla.

 3. 3

  Nordnet käsittelee hakemuksen, kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet sen. Käsittelyssä voi mennä muutama päivä.


Avaa osakesäästötili lapselle

Huomioi, että lapsen Nordnet-tunnukset ovat katselutunnukset, eli niillä voi käydä kauppaa vasta, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Siihen asti huoltajat hallinnoivat alaikäisen lapsen tiliä vanhempien valtakirjalla joko erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet-tilinsä kautta. Lapsen tilin hallinnointi sujuu jouhevimmin, jos vähintään toisella huoltajista on lapsen tiliä avattaessa jo oma Nordnet-asiakkuus. Täysi-ikäisenä voit avata Nordnet-asiakkuuden tästä helposti verkkopankkitunnuksilla.

Osakesäästötili, osingot ja verotus.

Pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle osakesäästötili antaa avaimet korkoa korolle -efektin täysimääräiseen hyödyntämiseen, mutta lyhyellä aikavälillä osinkoverotus suosii arvo-osuustilisijoittajaa.

Osinkoverotuksen erot tilityyppien välillä.

Osinkojen verotus arvo-osuustilien ja osakesäästötilien välillä poikkeaa seuraavasti:

Arvo-osuustili: 85 % osingoista veronalaista tuloa, jota verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti.
Osakesäästötili: Tilin sisällä osinkoja ei veroteta, mutta kaikki arvonnousu verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti varoja tililtä nostettaessa.

Kun pääomatulojen verokanta on 30 % 30 000 euroon asti ja 34 % rajan ylittävältä osalta, muodostuu osinkojen veroasteeksi arvo-osuustilillä joko 25,5 % tai 28,9 %. Osakesäästötilillä osinkojen veroasteeksi muodostuu 30 % tai 34 % tililtä varoja nostettaessa tai tiliä lopetettaessa.

Osingot verottomasti osakesäästötilille.

Vaikka osinkojen verotus osakesäästötilillä onkin kireämpää kuin arvo-osuustilillä, kääntyy tilanne pitkällä aikavälillä osakesäästötilin eduksi. Osakesäästötilin sisällä osinkoja ei veroteta, joten korkoa korolle -efekti pääsee oikeuksiinsa, kun osinko päätyy kokonaisuudessaan kerryttämään uutta tuottoa uudelleensijoittamisen myötä. Muutamien vuosien sijoitushorisontilla osinko-osakkeet kannattaa pitää arvo-osuustilillä, mutta osakesäästötili vie voiton pidemmällä aikavälillä.

Poikkeuksena ulkomaiset osingot, esim. USA.

Ulkomaisten, kuten USA-osakkeiden osinkojen kohdalla tilanne muuttuu hieman, sillä osingoista peritään yhtiön kotimaan lähdevero (yleensä 15 %). Tavallisella arvo-osuustilillä Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa, mutta osakesäästötilille ostettujen osakkeiden kohdalla lähdeveroa ei hyvitetä vastaavasti. Liikaa perittyjä lähdeveroja voi hakea takaisin yhtiön kotimaasta, mutta tämä jää sijoittajan itsensä vastuulle. Takaisinmaksettuja lähdeveroja myös verotetaan osakesäästötililtä nostettuna tuottona, eli niistä peritään pääomatulovero.

Osingot arvo-osuustilille vai osakesäästötilille?

Sopivan tilityypin valinta riippuu niin sijoitushorisontista kuin sijoitusstrategiastakin, mutta alla olevaan taulukkoon on koottu muutamia karkeita nyrkkisääntöjä, joiden avulla voit maksimoida osingoista saatavan hyödyn.

Miten sijoitat?
Arvo-osuustili (AOT)
Osakesäästötili (OST)
Sijoitushorisontti alle 5 vuotta
Pitkä sijoitushorisontti
🟡
Suomalaiset osinko-osakkeet
Ulkomaiset osinko-osakkeet
🟡
Sijoitat osingot uudelleen
Aiot nostaa osingot ulos salkusta elämiseen tms.
Haluat hyödyntää osakkeita heti tai myöhemmin kaupankäyntiluoton vakuutena
Haluat joskus lahjoittaa tai siirtää osakkeet esim. jälkikasvullesi realisoimatta niitä

Lue lisää osakesäästötilin verotuksesta

Osakesäästötilin verohyöty – näin maksimoit etusi

Kannattaako osakesäästötili?

Osakesäästötilin merkittävin etu on, että se mahdollistaa pitkäjänteiselle osakesijoittajalle korkoa korolle -ilmiön täysimittaisen hyödyntämisen. Kun myyntivoittojen ja osinkojen verojen maksamista lykätään, myös vero-osuus kasvaa korkoa korolle ja kasvattaa koko sijoitettua pääomaa.

Katso esimerkkilaskelmat osakesäästötilin vs. arvo-osuustilin tuotoista.

Kannattaako osakesäästötili avata, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju?
Kannattaako osakesäästötili avata, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju?

Tiesitkö tämän osakesäästötilistä Nordnetissä?

ost 12/2022

Nordnet osakesäästäjien suosikki.

Euroclearin mukaan Suomessa oli syyskuun 2021 lopussa 230 000 osakesäästötiliä. Näistä Nordnetiin on avattu 75,7 %, eli 173 853 tiliä.

Osakesaastotilien Markkinaosuudet 10-2021

Lähde: Kauppalehti 31.10. / Euroclear Finland, yhtiöt

"Nordnetillä paras osakesäästötili."

Näin sanotaan 4/2020 Viisas Raha -lehdessä, jossa ilmestyi Sijoitusneuvonta 2020 -tutkimuksen tulokset. Nordnet ottaa ykköspaikan, kun sijoittajat arvioivat osakesäästötilin hinnan ja laadun suhdetta. 81 % asiakkaistamme pitää Nordnetin osakesäästötilin hinnan ja laadun suhdetta erittäin tai melko hyvänä.Tutkimuksen vastaajista 63 % on valinnut Nordnetin osakesäästötilin, 20 % Nordean, 12 % Dansken ja 2 % Mandatumin.

Tyytyväisyys osakesäästötilin hinta-laatusuhteeseen

(Sijoittajien arviot käyttämänsä osakesäästötilin hinnan ja laadun suhteesta)

Osakesaastotili

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Täältä löydät lisätietoja osakesäästötilin verotuksesta, lopetuksesta, siirtämisestä, osakesäästötilisopimuksen lakkaamisesta ja nostoista.

Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista.

Huomioi, että historialliset tuotot eivät ole tae tulevista tuotoista. Rahoitusinstrumenttien arvo voi sekä nousta että laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamaasi pääomaa takaisin.