Siirry pääsisältöön

Osake­säästötili.

Osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti.

Avaa osakesäästötili itsellesi tai lapselle jo tänään ja maksimoi säästöjesi kasvu.

Osakesäästötili (OST) on verotehokas sijoitustili, jolle voit tallettaa rahaa korkeintaan 100 000 €, kerralla tai erissä. Voit sijoittaa osakesäästötilin kautta koti- ja ulkomaisiin pörssiosakkeisiin ja maksat mahdollisesta voitosta veroa vasta siirtäessäsi rahaa ulos osakesäästötililtäsi.

Nordnetin osakesäästötili on Suomen suosituin. Ei avaus- tai säilytysmaksuja. Osakekaupat alk. 3 €/kpl.

Avaa osakesäästötili Siirrä sijoituksesi Nordnetiin


 • Osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti.

 • Maksat veroja voitoista vasta, kun nostat tililtä rahaa.

 • Yksityishenkilöllä voi olla käytössään vain yksi osakesäästötili.

Tietoa talletussuojasta.

Nordnetin talletustili, arvo-osuustili ja osakesäästötili ovat Ruotsin valtiovarainministeriön (Riksgälden) päätöksellä ruotsalaisen talletustakuun piirissä (maks. 100 000 eur per henkilö ja laitos). Lue lisää.

Avaa osakesäästötili aikuiselle tai lapselle.

Tilin avaaminen on maksutonta ja vie vain muutaman minuutin. Osakesäästötili voidaan avata myös lapselle. Tilin avaamisen jälkeen tulet saamaan yhteensä viisi sähköpostia, joista löydät vinkkejä ja inspiraatiota osakesalkun rakentamiseen.

Lainsäädännössä olevan rajoituksen mukaan sinulla voi olla ainoastaan yksi voimassa oleva osakesäästötili kerrallaan, lukuun ottamatta palveluntarjoajan vaihtamisesta johtuvaa väliaikaista tilannetta. Jos osakesäästötilin avaa useampaan kuin yhteen pankkiin, verottaja voi periä takautuvasti lisäveroa jokaisesta tilistä 10 euroa päivässä.

Jos olet Nordnetin asiakas:

 1. 1

  Kirjaudu sisään Nordnetin verkkopalveluun.

 2. 2

  Klikkaa Uusi tili -painiketta Tilit-otsikon alla.

 3. 3

  Klikkaa Avaa Osakesäästötili -painiketta ja seuraa ohjeita.
  Osakesäästötilisi on tämän jälkeen avattu!


Avaa osakesäästötili asiakkaana

Jos et ole vielä asiakas:

 1. 1

  Aloita klikkaamalla painiketta alta. Kun olet tekemässä hakemusta, näet Salkku-otsikon alla kohdan Osakesäästötili. Lisää kohtaan ruksi.

 2. 2

  Täytä asiakashakemus ja allekirjoita se verkkopankkitunnuksillasi. Osakesäästötilisi on tämän jälkeen avattu!


Avaa Nordnet-asiakkuus

Avaa osakesäästötili lapselle:

 1. 1

  Täytä asiakashakemus klikkaamalla alta. Lisää ruksi hakemuksen kohtaan Osakesäästötili.

 2. 2

  Täytä hakemukseen alaikäisen sekä molempien vanhempien tiedot. Kun tiedot on täytetty, vanhemmat saavat sähköpostiinsa linkin, jolla sopimuksen voi allekirjoittaa verkkopankkitunnuksilla.

 3. 3

  Nordnet käsittelee hakemuksen, kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet sen. Käsittelyssä voi mennä muutama päivä.


Avaa osakesäästötili lapselle

Huomioi, että lapsen Nordnet-tunnukset ovat katselutunnukset, eli niillä voi käydä kauppaa vasta, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Siihen asti huoltajat hallinnoivat alaikäisen lapsen tiliä vanhempien valtakirjalla joko erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet-tilinsä kautta. Lapsen tilin hallinnointi sujuu jouhevimmin, jos vähintään toisella huoltajista on lapsen tiliä avattaessa jo oma Nordnet-asiakkuus. Täysi-ikäisenä voit avata Nordnet-asiakkuuden tästä helposti verkkopankkitunnuksilla.

Mikä on osakesäästötili? Voiko olla osakesäästötili ja arvo-osuustili?

Käydään ensin läpi perinteisempi tilityyppi, osake- ja rahastosalkku eli arvo-osuustili (AOT). Arvo-osuustilille voit ostaa osakkeita, rahastoja, ETF:iä ja muita pörssilistattuja tuotteita. Kun aikanaan myyt omistuksiasi, niistä syntyy voittoa tai tappiota, joka raportoidaan verottajalle. Maksat siis voitoista ja osingoista veroa vuosittain. Myyntivoitoista perittävä vero on 30–34 % ja osingoista perittävä vero 25,5–28,9 %, riippuen pääomatulojen kokonaismäärästä. Arvo-osuustilille on myös mahdollista siirtää pörssilistattuja omistuksia toisesta pankista. Arvo-osuustili avataan automaattisesti kaikille uusille Nordnetin asiakkaille.

Valittavanasi on arvo-osuustilin lisäksi ja sen rinnalle osakesäästötili (OST). Osakesäästötili tarkoittaa tiliä, jonka sisällä voit käydä kauppaa osakkeilla verovapaasti. Myöskään mahdollisista osingoista ei peritä veroa niin kauan, kun raha pysyy tilin sisällä. Verotettavaa tuottoa syntyy vasta, kun teet tililtä noston tai kun lakkautat osakesäästötilisi.


osakesaastotilin ja aotn erot 100 000.png

6 syytä avata osakesäästötili Nordnetiin.

1. Tili, verkkopalvelu, säilytys ja striimaavat kurssit 0 €.


Ei avaus-, kuukausi-, verkkopankkitunnus- tai säilytysmaksuja. Asiakkuuden ja osakesäästötilin hinta on siis 0 €. Käytössäsi on myös reaaliaikaisesti striimaavat kurssit pohjoismaisille osakkeille maksutta.

2. Uusasiakastarjous: käy kauppaa 2 kk alk. 3 € Helsingin pörssissä.


Uutena asiakkaana käyt kauppaa osakesäästötilillä vähintään kaksi ensimmäistä kalenterikuukautta hinnastomme parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3 €/toimeksianto Helsingin pörssissä. Jos avaat osakesäästötilisi nykyisenä asiakkaana, sama etu on käytössäsi kuluvan kuun/tilinavauskuukauden ajan.

3. Ideoita menestyviltä sijoittajilta ja analyyseistä.


Nordnetin kautta saat pääsyn Euroopan parhaiksi palkittuihin analyyseihin suomalaisista pörssiyhtiöistä. Sharevillessä voit poimia osakevinkkejä reaaliajassa parhailta sijoittajilta. Katso suosituimmat osakesijoitukset.

4. Tutkitusti Suomen laadukkain veroraportointi.


Automaattinen veroraportointi säästää aikaasi. Nordnet sai Välittäjä 2019 -tutkimuksessa parhaat pisteet raportoinnin kaikilla osa-alueilla, kuten virheettömyydessä ja kattavuudessa. 

5. Mahdollisuus osallistua listautumisanteihin.


Nordnetissä voit osallistua listautumisanteihin osakesäästötilin kautta. Merkintää tehdessäsi valitse OST-tunnuksella varustettu Nordnet-tilisi.

6. Pääomaa salkkua vastaan.


Nordnetistä saat lainarahoitusta omistuksiasi vastaan. Korkoa maksat vain käyttämästäsi luotosta, eli silloin, kun salkkusi saldo on miinuksella. Luottoa voit käyttää luottorajasi puitteissa niin paljon kuin haluat, milloin haluat ja mihin haluat. Vaikka osakesäästötilisijoituksiin.

Osakesäästötili, osingot ja verotus.

Pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle osakesäästötili antaa avaimet korkoa korolle -efektin täysimääräiseen hyödyntämiseen, mutta lyhyellä aikavälillä osinkoverotus suosii arvo-osuustilisijoittajaa.

Osinkojen verotus arvo-osuustilien ja osakesäästötilien välillä poikkeaa seuraavasti:

 • Arvo-osuustili: 85 % osingoista veronalaista tuloa, jota verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti.

 • Osakesäästötili: Tilin sisällä osinkoja ei veroteta, mutta kaikki arvonnousu verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti varoja tililtä nostettaessa.


Osingot arvo-osuustilille vai osakesäästötilille?

Sopivan tilityypin valinta riippuu niin sijoitushorisontista kuin sijoitusstrategiastakin, mutta alla olevaan taulukkoon on koottu muutamia karkeita nyrkkisääntöjä, joiden avulla voit maksimoida osingoista saatavan hyödyn.

Miten sijoitat?
AOT
OST
SV
Sijoitushorisontti alle 5 vuotta
Pitkä sijoitushorisontti (5+ vuotta)
Yrityksen lukuun
Alaikäisen lukuun
Rahastoihin/ETF:iin
Tuotto-osuudellisiin ETF:iin
(pääomatulovero)
(ei veroja tilin sisällä)
Suomalaisiin osinko-osakkeisiin
Ulkomaisiin osinko-osakkeisiin
Osallistun listautumisanteihin
Tulossa
Uudelleensijoitan osingot
Kuukausisäästän
Rahastot ja ETF:t
Tulossa rahastoihin
Haluan nostaa osinkoja salkusta elämiseen
Haluan hyödyntää osakkeita heti tai myöhemmin sijoituslainan vakuutena
Tulossa
Arvopaperien siirtäminen tilille/tililtä
Vain koko tili

Kannattaako osakesäästötili?

Osakesäästötilin merkittävin etu on, että se mahdollistaa pitkäjänteiselle osakesijoittajalle korkoa korolle -ilmiön täysimittaisen hyödyntämisen. Kun myyntivoittojen ja osinkojen verojen maksamista lykätään, myös vero-osuus kasvaa korkoa korolle ja kasvattaa koko sijoitettua pääomaa.

Katso esimerkkilaskelmat osakesäästötilin vs. arvo-osuustilin tuotoista.

Kannattaako osakesäästötili avata, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju?
Kannattaako osakesäästötili avata, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju?

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Täältä löydät lisätietoja osakesäästötilin verotuksesta, lopetuksesta, siirtämisestä, osakesäästötilisopimuksen lakkaamisesta ja nostoista.

Meillä on Suomen tyytyväisimmät sijoittajat.

Nordnetillä on EPSI Ratingin (12/2023) mukaan sijoittajien keskuudessa korkein asiakastyytyväisyys Suomessa. Korkea taso selittyy muun muassa erittäin korkeilla tuotelaatua sekä rahalle saatavaa vastinetta koskevilla arvioilla.

Tee kuten yli 579 000 suomalaista, avaa tili Nordnetiin. Asiakkuus ei maksa mitään.

Tule asiakkaaksi

Epsi-Footer_003.svg
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki