Tervetuloa uuteen Nordnet.fi-palveluun!Lue lisää tästä.

Osakesäästötili.

Maksimoi kasvu. Avaa osakesäästötilisi Nordnetissä.

8 syytä avata osakesäästötili Nordnetissä:

 1. Ei avaus-, kuukausi- tai säilytysmaksuja. Asiakkuuden hinta on 0 €.
 2. Nordnet on yksityissijoittajien suosituin välittäjä, mistä on konkreettista hyötyä sinulle kauppojen nopeampina toteutumisaikoina, parempaan hintaan.
 3. Reaaliaikaisesti striimaavat kurssit pohjoismaisille osakkeille maksutta käytössäsi.*
 4. Suomen laajin tarjonta riippumatonta osakeanalyysiä.
 5. Sharevillessä näet reaaliajassa muiden käyttäjien osakesäästötilisijoitukset ja voit poimia parhaiden sijoittajien sijoitusideat omaankin salkkuusi.
 6. Kaupankäyntiluotto jopa 0,99 % korolla.
 7. Aikaasi säästävä automaattinen veroraportointi.
 8. Avaa osakesäästötilisi 31.12.2019 mennessä, niin hyödyt Early Bird -tarjouksesta: Käyt kauppaa 31.3.2020 asti hinnastomme parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3 €/toimeksianto Helsingin pörssissä. Lisäksi saat maksutta sähköpostiisi videoverkkokurssin, jonka avulla pääset tehokkaasti alkuun osakesäästötilisijoituksissasi heti 1.1.2020 alkaen.

Osakesäästötilin voi avata Nordnetissä jo vuoden 2019 puolella. Rahansiirto ja kaupankäynti alkavat 1.1.2020.

Kaikki, mitä sinun tulee tietää tulevasta osakesäästötilistä.

Mikä on osakesäästötili?

 • Osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti.
 • Osakesäästötilille voi tallettaa maks. 50 000 €, kerralla tai erissä.
 • Tuotosta peritään noston yhteydessä 30–34 % vero.

Osakesäästötilin voi avata Nordnetissä jo vuoden 2019 puolella. Rahansiirto ja kaupankäynti alkavat 1.1.2020.

Miten osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä?

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot

Osakesäästötiliin liittyvät esitykset ja videot.

Osakesäästötilin hyödyt eri sijoittajatyypeille. 

Kenelle tuleva osakesäästötili sopii? Tehdäänkö kauppoja alkuvuonna arvo-osuustilille vai osakesäästötilille? Myyvätkö sijoittajat vanhoja omistuksiaan? Mm. näihin osakesäästötiliin liittyviin kysymyksiin Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen ja osakestrategi Jukka Oksaharju vastaavat SijoitusSummit-haastattelussa.

Videolla käydään myös läpi, miten kolme eri sijoittajatyyppiä voisivat poimia osakkeita osakesäästötilille.

→ Katso SijoitusSummit-haastattelu

Vuosi 2020 – vähemmän osinkoverohelvettiä.

Kuinka maksimoida osakesäästötilin hyöty? Miten valita osinko-osakkeet osakesäästötilille? Millainen on osinkojen uudelleensijoittamisen rooli varhaisessa riippumattoon nousemisessa?

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju puhui 19.9.2019 Sijoittaja 2019 -tapahtumassa aiheesta "Vuosi 2020 – vähemmän osinkoverohelvettiä" Katso taltiointi!

→ Katso Sijoittaja 2019 -taltiointi
→ Jukka Oksaharjun puheen esitys

Kolme tapaa rakentaa osakesäästötilisalkku.

Kuinka maksimoida osakesäästötilin hyöty? Millaisille sijoittajille osakesäästötili sopii?

Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen puhui 28.9.2019 Turun Talouspäivät -tapahtumassa aiheesta "Kolme tapaa rakentaa osakesäästötilisalkku" Katso taltiointi alla olevasta linkistä!

→ Katso taltiointi puheesta
→ Suvi Tuppuraisen puheen esitys

Osakesäästötili tulee! | #rahapodi 176

Alle 100 päivää ensimmäisiin osakesäästötilikauppoihin… Miten osakesäästötiliaikakauteen kannattaa valmistautua? Mistä koko osakesäästötilissä olikaan kyse? Entä saadaanko Martinista leivottua uuden tilityypin myötä vihdoin osakesäästäjä? 

→ Kuuntele ja katso #rahapodi 176

Tarjoamme asiakkaillemme osakesäästötiliin liittyen nykyistä luottoa. Jos sijoittajalla on meillä nykyisellään salkku ja arvo-osuustili, jossa on vakuuksia eli osakkeita tai rahastoja, niin hän voi solmia luottosopimuksen nykyiseen salkkuun jo nyt ja sitten siirtää sisäisesti varoja osakesäästötilille ensi vuoden alussa.

Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen

Osakesäästötiliuutisia Nordnet Blogissa.

Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen: Osake­säästötili on tulossa Nordnetiin.

Maaliskuussa 2019 eduskunta hyväksyi osakesäästötilin, josta on kohistu jo vuoden päivät. Keväällä 2018 valtiovarainministeriön verotyöryhmä julkaisi raportin eri sijoitusmuotojen verokohtelusta ja ehdotti eri vaihtoehtoja osake­säästötilille. Sijoittajan etuja ajavat tahot, kuten Pörssisäätiö ja Osake­säästäjien keskusliitto, ovat puolus­taneet tiliä läpi vuoden kiivaasti. Nyt kun osakesäästötilin tiedetään tulevan voimaan 1.1.2020 alkaen, voidaan Nordnetissä kääriä hihat ja keskittyä tilin kehittämiseen.

→ Lue maajohtaja Suvi Tuppuraisen ­kirjoitus

Nordnetin tutkimus: 500 000 osake­säästötiliä auki keväällä 2020?

97 % Nordnetin asiakkaista pitää tulevaa osakesäästötiliä kiinnostavana ja vain 1,2 % ilmoittaa, ettei aio avata tiliä lainkaan. 59 % vastaajista aikoo avata osakesäästötilin heti ensimmäisten joukossa, kun se on mahdollista. Jos 59 % suomalaisista yli 800 000 osakesäästäjästä avaisi osakesäästötilin ensimmäisten joukossa, se tarkoittaisi lähes puolta miljoonaa osakesäästötiliä ensi vuoden alussa. Tämä ilmenee Nordnetin tekemästä kysely­tutkimuksesta, johon vastasi lähes
6 000 sijoittajaa.

→ Lue lisää Nordnetin tutkimuksesta

Tutkimus: suomalaisista on tulossa osake­säästötilin myötä huomattavasti aktiivisempia sijoittajia – jos he saavat osakepoimintaan apua.

Yli puolet nykyisistä osake- ja rahasto-omistajista uskoo oman kaupankäyntiaktiivisuuden lisääntyvän osakesäästötilin myötä. Pelkkä osakesäästötilin tuleminen ei kuitenkaan vielä ratkaise suomalaisten säästämisinnon kasvua: jopa kaksi kolmesta suomalaisesta kaipaa apua osakkeiden valintaan. Tiedot ilmenevät tuoreesta kyselytutkimuksesta koskien suomalaisten näkemyksiä osakesäästötileistä, niiden käyttöaikeista ja kiinnostavuudesta.

→ Lue lisää kysely­tutkimuksesta

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Tili voidaan avata myös alaikäiselle.

Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Yritykset ja yhteisöt eivät voi avata osakesäästötilejä.

Samaan aikaan henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili. Palveluntarjoajaa voi kuitenkin vaihtaa tilin avaamisen jälkeen ilman veroseuraamuksia.

Tilille voi siirtää enintään 50 000 euroa.

50 000 euron raja koskee tilille siirrettävän rahan määrää. Sijoitusten arvo voi nousta tätä suuremmaksi tai laskea tätä pienemmäksi.

Esimerkki: Asiakas on sijoittanut tilille 10 000 euroa, ja tilillä olevien osakkeiden arvo on noussut 100 000 euroon. Asiakas voi edelleen sijoittaa tilille 40 000 euroa lisää.

Varoja voi sijoittaa pörssiosakkeisiin ja monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (Suomessa esimerkiksi First North -kauppapaikka.)

Voit hyödyntää luottoa sijoituksissasi myös osakesäästötilillä, mutta luoton tulee olla peräisin osake- ja rahastosalkkuun eli arvo-osuustiliin sidotusta luottosopimuksesta. Tämä tarkoittaa, että osakesäästötilillä olevia omistuksia ei voi hyödyntää kaupankäyntiluoton vakuutena, vaan vakuutena toimivat sen arvo-osuustilin omistukset, johon luottosopimus on aktivoitu. Tällöin myös kaupankäyntiluoton korot peritään arvo-osuustilin puolelta, ei osakesäästötililtä. Kaupankäyntiluoton rajoitteet johtuvat osakesäästötiliin liittyvästä lainsäädännöstä.

Kaupankäyntiluoton hyödyntäminen voi rajoitteistaan huolimatta olla verotehokas tapa aloittaa osakesäästötilisäästäminen, jos haluat hyödyntää arvo-osuustilisi puolella olevia omistuksia, mutta et kuitenkaan halua realisoida niitä ja maksaa realisoinnin seurauksena veroja mahdollisista voitollisista omistuksistasi.

→ Lue lisää Nordnetin tarjoamasta kaupankäyntiluotosta sekä siihen liittyvistä riskeistä ja ehdoista

Osakesäästötilillä olevat varat ovat koska tahansa nostettavissa. Osakesäästötililtä voidaan nostaa vain rahaa (eli mahdolliset osakkeet pitää realisoida ennen nostamista). Asiakkaan saamaa osakesäästötilin tuottoa verotetaan, kun hän nostaa varoja tililtä.

Osakesäästötililtä nostettaessa varat jaetaan tuoton ja pääoman nostamiseen. Tuoton nosto on Verottajan näkökulmasta muuta veronalaista pääomatuloa. Hankintameno-olettamaa ei siis voida soveltaa. Pääoman nostaminen ei ole veronalaista.

Osakesäästötilin tuoton laskemiseksi sen käyvästä arvosta vähennetään tilille tehdyt rahasuoritukset ja lisätään tililtä aiemmin nostetuista määristä pääoman nostoksi katsottu osuus. Näin saadaan selville osakesäästötilillä olevan tuoton määrä. Tuoton verotuksen kannalta ei ole merkitystä, mistä tuotto on syntynyt (osinko, korko, sijoituskohteen arvonnousu, muussa valuutassa kuin euroissa oleva tilin valuuttakurssivoitto) ja missä järjestyksessä. Siten esimerkiksi osakkeiden realisoituneiden luovutusvoittojen lisäksi myös tilille hankittujen osakkeiden realisoitumaton arvonnousu on osakesäästötilin tuottoa, kun tililtä nostetaan varoja. Osakesäästötilin tappio on verovähennyskelpoinen vasta kun tili lopetetaan.

Esimerkki nostosta tilanteessa, jossa tilillä voitollisia omistuksia:

Asiakas on tallettanut osakesäästötilille 10 000 euroa, joilla hän on ostanut suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita. Varoilla ostettujen osakkeiden arvo on noussut 5 000 euroa, jolloin tilin varojen käypä arvo on 15 000 euroa. Asiakas myy tilillä olevia osakkeita sen verran, että hän voi nostaa tililtä 1 500 euroa. Asiakkaan rahana nostamasta 1 500 eurosta on veronalaista osakesäästötilin tuottona verotettavaa pääomatuloa 500 euroa (= 5 000 euroa / 15 000 euroa x 1 500 euroa). Nostosta loppuosa eli 1 000 euroa on verovapaata tilille tehdyn rahatalletuksen pääoman nostoa. Tällöin verovelvollisen tallettaman pääoman määräksi jää 9 000 euroa (= 10 000 euroa - 1 000 euroa).

Jos osakesäästötilin lasketun tuoton määrä on 0 tai negatiivinen, osakesäästötilillä on vain pääomaa eikä tuottoa. Negatiivista tuottoa ei oteta huomioon varoja tililtä myöhemmin nostettaessa eikä se ole erikseen verotuksessa vähennyskelpoinen erä.

Esimerkki nostosta tilanteessa, jossa tilillä tappiollisia omistuksia:

Edellisen esimerkin asiakkaan osakesäästötilille hankkimien pörssiosakkeiden arvo on alentunut selvästi yhtiön tuloksen romahdettua. Asiakas päättää myydä osakkeet kokonaan pois ja nostaa kaikki osakesäästötilillä olevat varat. Tilillä olevien varojen käypä arvo niiden nostohetkellä on 7 000 euroa. Osakesäästötilin tuotto on tällöin - 250 euroa (= 7 000 euroa - 7 250 euroa). Asiakkaan tililtä nostama 7 000 euroa on kokonaan hänen osakesäästötilille tekemänsä sijoituksen nostoa, joten hänelle ei muodostu varojen nostosta pääomatulona verotettavaa tuottoa. Asiakkaan tilillä olevan rahasijoituksen määrä on noston jälkeen 0 euroa.