Siirry pääsisältöön

Nousua Aasiassa ja USA:ssa. Inflaatioluvut keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla +0,4 %, tai välillä [-0,1, 0,9] %.

Wall Street

Keskiviikkona jatkoivat piirijättiyhtiöt, johtajanaan Nvidia, nousuaan ja vetivät samalla koko markkinan mukanaan. Nasdaq-indeksi, joka pääasiassa sisältää kasvu- ja teknologiaosakkeita, nousi 0,8 prosenttia. Sitä seurasi tiiviisti S&P 500, joka nousi 0,6 %, ja Dow Jones Industrial Average, joka kohosi 0,5 %. Sijoittajat odottavat nyt uuden tuloskauden alkua sekä uusien inflaatiolukujen julkistamista.

Yhdysvalloissa eniten kauppaa käytyjen yhtiöiden joukossa NVIDIA Corp, Marathon Digital Holdings ja Eli Lilly & Co ovat kärjessä tänä vuonna. NVIDIA on johtava grafiikkaprosessorien (GPU) valmistaja, joka on olennainen osa pelejä, tekoälyä ja datankäsittelyä. Marathon Digital Holdings erikoistuu Bitcoinin louhintaan, prosessiin, joka sisältää monimutkaisten matemaattisten ongelmien ratkaisemisen blockchain-teknologiaa tukeakseen. Eli Lilly, yksi maailman suurimmista farmaseuttisista yhtiöistä, keskittyy lääkkeiden kehittämiseen ja markkinointiin useille sairauksille, mukaan lukien liikalihavuus. Nämä yhtiöt osoittavat monimuotoisuutta ja innovaatiopotentiaalia Yhdysvaltojen markkinoilla, teknologiasta kryptovaluuttaan ja terveydenhoitoon.

Intuitive Surgical Inc (10,3 %), Palo Alto Networks Inc (5,2 %), Viatris Inc (4,3 %), johtivat voittajien listaa S&P 500 -indeksissä eilen. Quest Diagnostics Inc (-3,5 %), Capital One Financial Corp (-3 %), Phillips 66 (-2,9 %), päätyivät häviäjien joukkoon.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,8 prosenttia torstaiaamuna.

Nousutrendi Japanissa (Nikkei 225) jatkui keskiviikkona. Toisin kuin edellisenä kaupankäyntipäivänä, tällä kertaa nähtiin nousua myös muissa alueen suurissa pörssi-indekseissä. On kohtuullista olettaa, että positiivinen tunnelma Aasiassa viime yönä, sekä Wall Streetilla eilen illalla, tulee nostamaan useimpien eurooppalaisten pörssien arvoja tänään.

Japanin Nikkei 225 -indeksi on muuten saanut erittäin vahvan alun vuodelle 2024, nousten lähes viisi prosenttia. Tämä indeksi johti myös vuonna 2023, tukeneena perustavanlaatuisista taloudellisista tekijöistä, kuten Japanin löysästä rahapolitiikasta, heikosta jenistä, joka suosii vientiyrityksiä, sekä teknologisesta innovaatiosta japanilaisissa yrityksissä.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 77,28 dollaria barrelilta, laskien -1,3 prosenttia keskiviikon tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -0,8 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,32 NOK; 10,21 SEK; 6,79 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,3 NOK; 11,21 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,37, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,02).
  • Yhdysvaltojen pitkäaikaiset inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,22 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Myöhemmin tänään julkaistaan Yhdysvaltojen joulukuun inflaatioluvut. Nämä luvut voivat mahdollisesti vaikuttaa rahoitusmarkkinoihin, joko positiivisesti tai negatiivisesti. Inflaatio on merkittävästi hidastunut viime vuoden aikana, ja monet toivovat ja uskovat, että tämä suuntaus jatkuu vuonna 2024. Pidemmällä aikavälillä inflaatiopaineeseen vaikuttavat kuitenkin useat tekijät: Federal Reserven rahapolitiikka, geopoliittiset olosuhteet ja yleiset taloudelliset kasvunäkymät.

Federal Reserve, joka on Yhdysvaltojen keskuspankki, näyttelee avainroolia rahapolitiikan ohjaamisessa. He voivat vaikuttaa inflaatioon korkomuutosten ja muiden taloudellisten toimenpiteiden kautta. Geopoliittiset tapahtumat, kuten kansainväliset konfliktit tai kauppasodat, voivat myös luoda epävarmuutta. Tämä vaikuttaa tavaroiden ja palveluiden hintoihin ja voi siten myös vaikuttaa inflaatioon. Lopuksi, yleiset taloudelliset kasvunäkymät ovat ratkaisevia. Nopea taloudellinen kasvu voi johtaa kysynnän kasvuun, mikä puolestaan voi nostaa hintoja. Toisaalta talouden laskusuhdanne voi johtaa alhaisempaan kysyntään ja hintojen laskuun.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki