Siirry pääsisältöön
Nasdaq-indeksi

Kun puhutaan Nasdaq-indeksistä, viitataan joko Nasdaq Composite- tai Nasdaq 100 -indeksiin. Tässä artikkelissa käydään läpi näiden indeksien ominaisuudet ja erot sekä tapoja sijoittaa niihin.

Nasdaq Inc. – itsekin pörssilistattu yritys (NDAQ) – operoi maailman suurimpiin lukeutuvia pörssejä USA:ssa ja Euroopassa. Pääkilpailijaansa eli perinteikkääseen New York Stock Exchange (NYSE)-pörssiin verrattuna Nasdaq Stock Exchange tunnetaan etenkin teknologiayhtiöistä, kuten AppleMicrosoftGoogle ja Tesla.

Nasdaq Composite -indeksi seuraa lähes kaikkia Nasdaq Stock Exchange -pörssin yli 3000 yhtiötä, eli se tarjoaa erittäin laajan otoksen markkinapaikan osakkeiden kehityksestä. Koska suuri osa Nasdaq-listatuista yhtiöistä on teknologiayhtiöitä, Nasdaq Composite -indeksin pistelukua käytetään usein kuvaamaan pörssin teknologiasektorin kehitystä.

→ Katso Nasdaq Composite -indeksin kehitys.

Nasdaq 100 -indeksi tarjoaa kapeamman, noin 100 osakkeen otoksen Nasdaq-pörssin osakkeiden kehityksestä. Se seuraa sataa markkina-arvoltaan suurinta Nasdaq-osaketta, joten siinä Applen, Microsoftin ja Amazonin kaltaiset teknojätit saavat Composite-indeksiin verrattuna huomattavasti suuremman painoarvon.

→ Katso Nasdaq 100 -indeksin kehitys

nasdaq-fb.jpg
Muun muassa seuraavat osakkeet ovat suurella painoarvolla Nasdaq 100 -indeksissä:
+38,85%
42 634
+52,8%
34 376
+66,71%
19 070
+195,73%
20 659
+191,35%
17 305
+42,15%
18 955
+43,53%
5 665
+40,24%
58 968
+79,25%
2 981
+86,1%
3 936
−9,12%
5 750
+0,73%
1 911
+21,29%
253
+47,17%
7 935
−5,55%
642
+51,01%
10 010
+47,67%
1 756

Nasdaq-indeksiin on mahdollista sijoittaa kolmella tavalla:

  1. 1

    Perinteisten, noteeraamattomien rahastojen kautta. Esimerkiksi Nordnetin oma teknologiarahasto sijoittaa pitkälti Nasdaq-indeksin yhtiöihin, vaikkakaan se ei tarkalleen ottaen seuraa Nasdaq-indeksiä, vaan MSCI World Information Technology -indeksiä.

  2. 2

    ETF:ien eli pörssinoteerattujen rahastojen kautta. Katso tästä Nasdaq-indeksiä – koko indeksiä tai sen tiettyjä sektoreita – seuraavat ETF:t. Jos ETF:t eivät ole vielä tuttuja, voit oppia lisää ETF-sijoittamisesta ETF-infosivullamme ja aiheelle pyhitetyllä Nordnet-koulun sivulla.

  3. 3

    Välityspalkkiottoman* Nordnet Markets -valikoiman kautta voit hyödyntää näkemyksesi Nasdaq-indeksin liikkeistä, uskoitpa indeksin laskevan tai nousevan. *Huom: välityspalkkiottomuus koskee vain yli 100 euron arvoisia kauppoja.


Nordnetissä voit lisäksi kuukausisäästää kaikkiin palvelusta löytyviin rahastoihin ja useisiin ETF:iin kätevästi ja automatisoidusti. Kuukausisäästösopimuksen piiriin lukeutuvista ETF:istä löydät myös Nasdaq -indeksiä seuraavia rahastoja. Lue lisää kuukausisäästämisestä tästä.

Tärkeää tietoa riskeistä.

Pörssilistatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Suosituimmat Nasdaq-ETF:t:


Lisää Nasdaq tickeriin.

Tiesitkö, että voit lisätä haluamasi valuuttakurssin, indeksin tai raaka-aineen, kuten kullan tai öljyn, Nordnetin verkkopalvelun yläreunassa näkyvään tickeriin? Kirjaudu sisään, klikkaa yläreunassa näkyvää mutterikuvaketta ja muokkaa yläpalkki mieleiseksesi! Palkki näkyy toistaiseksi vain Nordnetin selainversiossa työpöytämoodissa, ei puhelimella.

ticker-fin.PNG
Löydä osakeideoita eri maista ja sektoreilta.Katso osakeideat