Siirry pääsisältöön

Näin paljon sijoituksia sinulla tulee olla, jotta voit elää osingoilla

Osinkokevät on täällä, ja auringon tapaan esiin nousee toistuva kysymys siitä, kuinka paljon pääomaa täytyy olla, jotta voi elää osingoilla. Yhtä oikeaa vastausta ei ole olemassa, sillä jokaisen menot ja säästöaste ovat yksilöllisiä. Tässä kuitenkin muutamia laskelmia, jotka toimivat esimerkkinä ja inspiraationa.

Katso osinkokalenteri ja parhaat osingonmaksajat täältä. Katso myös Osinkohaaste-videosarja, jossa osakestrategi Jukka Oksaharju käy läpi perusasioita osinkosijoittamisesta. Videoilta opit, miten otat täyden hyödyn irti kevään osinkopotista ja miten rakennat itsellesi osinkosalkun.

Aloita itsetutkiskelulla

Ensin kannattaa kysyä itseltään, mitä taloudellinen riippumattomuus tai vapaus tarkoittavat juuri minulle. Millaista arkea olet valmis elämään saadaksesi riittävästi pääomaa sijoitettua tulevaa varten? Entä paljonko rahaa tarvitset elääksesi omannäköistäsi arkea?

Taloudellinen riippumattomuus voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita: joku haluaa elää pelkästään pääomatuloilla ja on valmis elämään säästeliäämmin mahdollistaakseen sen. Toinen puolestaan tavoittelee rennompaa arkea, jossa voi ehkä tehdä lyhyempää työviikkoa tai osa-aikatyötä osinkotuottojen mahdollistamana. Ehkä tavoittelet jompaa kumpaa näistä, tai jotain siltä väliltä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että yleensä taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen kestää kymmeniä vuosia. Siihen kannattaa suhtautua ennemmin maratonina kuin satasen sprinttinä.

Sijoitukset itsessään ovat tärkeä osa matkalla kohti taloudellista riippumattomuutta tai vapautta, mutta kiinteiden kustannusten minimointi on vähintään yhtä tärkeää. Minimoimalla kustannukset kasvatat pääomaasi säästökauden aikana. Samalla kuitenkin myös kirkastat omaa näkemystäsi siitä, että pystyt elämään tietyllä – ehkä jopa pienemmällä – kuukausittaisella pääomatulolla kuin luulitkaan.

Tässä artikkelissa tehdyt laskelmat on tehty olettaen, että sijoittaja kuukausisäästää Helsingin pörssiin ja sijoittaa suomalaisiin osinko-osakkeisiin. Helsingin pörssin keskimääräinen tuotto viimeisenä 20 vuotena on ollut noin 6-7 % (Lähde: Sijoittaja.fi).

Tämän verran sijoituksia tarvitset

Kuinka paljon pääomaa tarvitset, jotta voit elää osingoilla?

Kun olet määritellyt tavoittelemasi elämäntyylin, olet ehkä muodostanut myös käsityksen siitä, kuinka paljon rahaa tarvitset kuukausittain elinkustannustesi kattamiseen.

Ajatellaan, että tuo summa on 2 500 euroa kuussa. Kerrotaan summa 12:lla saadaksemme vuosikustannuksesi. Vuosikustannuksesi olisivat tällöin 30 000 euroa.

2500 € x 12 = 30 000 €  

Seuraavaksi muodostetaan realistinen tuotto-odotus osinko-osakkeille. Osinkotuotto lasketaan suhteuttamalla osinko osakekurssiin. Jos osinko on 0,5 euroa ja osakekurssi 10 euroa, niin osinkotuotto on 5 prosenttia. Karkeasti tämän suuruista osinkotuottoa on viime vuosina saanut muutamilta Helsingin pörssin suuryhtiöiltä.  

0,5 € / 10 € = 0,05  

Tämän jälkeen suhteutetaan viiden prosentin osinkotuotto vuotuisiin elinkustannuksiin, eli 30 000 euroon. Jaetaan 30 000 euroa viidellä prosentilla, jolloin saadaan summaksi 600 000 euroa. Tämän verran osinkoa maksavaa pääomaa karkeasti ottaen tarvitset, jotta voit elää vuosi toisensa jälkeen pelkillä osingoilla.   

30 000 € / 0,05 = 600 000 €  

Käytännössä tätä summaa tosin kannattaa vielä pyöristää melko reippaasti ylöspäin, koska laskelmassa ei ole huomioitu pääomatuloveroja, jotka vievät noin 30 % jokaisesta eurona salkkuusi kilahtavasta osingosta. Veron tarkka määrä ja se, koska vero peritään riippuu mm. siitä, miten paljon saat pääomatuloja yhteensä vuodessa sekä valitusta tilityypistä (AOT / OST / SV).  

Tältä summa näyttää, jos oletettua osinkotuottoa muutetaan:

Aloita säästäminen jo tänään

Miten tällainen pääoma sitten saadaan kerättyä? On tärkeää aloittaa sijoittaminen ajoissa ja olla pitkäjänteinen. Taloudellinen riippumattomuus ei tule toteutumaan tänään, huomenna eikä vuodenkaan päästä, vaan sen saavuttaminen vaatii useimmiten kymmeniä vuosia kärsivällistä säästämistä. Mitä aikaisemmin aloitat ja mitä korkeampi säästöasteesi on, sitä nopeammin saat summan kasaan.

Jos aloitat säästämisen jo kaksikymppisenä ja säästät 350 €/kk, on sinulla 55 ikävuoteen mennessä 600 000 euron sijoitusvarallisuus, kun vuotuinen tuotto-odotus on 7 % (Helsingin pörssin keskimääräinen tuotto viimeiseltä 20 vuodelta).

Jos säästät joka kuukausi 600 €, menee sinulla 28 vuotta, että saat kasaan 600 000 €, kun vuotuinen tuotto-odotus on 7 %. Jos pystyt säästämään jopa 1000 € kuukaudessa, aika tippuukin 22 vuoteen.

Mikäli tavoittelet korkeampaa tuottoa (ja olet valmis sietämään korkeampaa riskiä) sekä onnistut siinä, kestää potin kerääminen vähemmän aikaa. 10 %:n tuotto-odotuksella ja 600 € kuukausisäästösummalla aikaa meneekin vain 23 vuotta. Tässä kohtaa sinun kannattaa siis miettiä omaa sijoitushorisonttiasi, riskinsietokykyäsi sekä tavoiteltavan tuoton määrää.  

Yllä olevat laskelmat ovat yksinkertaistettuja esimerkkejä. Laskelmissa ei ole otettu huomioon veroja eikä mahdollisia juoksevia kuluja. Laskelmat toimivat siis vain inspiraationa ja suuntaa-antavana ohjeena, miten voit itse lähteä tekemään omaa säästösuunnitelmaasi. Kokeile myös korkoa korolle -laskuria, jonka avulla voit itse määritellä säästösumman, sijoitushorisontin sekä tuottoprosentin.

Tärkeintä on, että määrittelet itse, miten haluat elää nyt ja tulevaisuudessa. Huomioi myös, että elämässä tapahtuu paljon arvaamattomia asioita ja tilanteet muuttuvat. Voi siis olla, ettet voi noudattaa suunnitelmaasi täysin orjallisesti joka kuukausi tai vuosi. Muista olla itsellesi armollinen ja nauttia myös itse matkasta kohti taloudellista vapautta.

Aloita matkasi kohti taloudellista vapautta luomalla kuukausisäästösopimus.

Huom. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot. Sijoittajan tulee huomioida, että historiallinen tai simuloitu kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
10 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Otto
Otto
27.03.2024 12:12

Arvonnousu pitkässä juoksussa on merkittävä, kun sijoitetaan osingot takaisin- lisäksi alkuperäinen h-hinta on normaalisti huomattavasti alempi kun vaikka 30 v kuluttua jolloin lisäeläkettä osinkoina aletaan nauttia —> osinkotuotto/ hankintahinta on laskeman osinkotuottoa korkeampi…säästettävä summa pienempi

Rolf
Rolf
27.03.2024 11:28

Minä sijoitin osinko osakkeisiin 7.vuotta kaikki mitä pystyin säästämään nyt tulee vuodessa18.000.e kouraan..halvemmassa maassa kuin Suomi niillä pärjää ihan hyvin

Kalle
Kalle
26.03.2024 23:46

Kun otetaan inflaatio huomioon, esim pankkitilillä rahan pitäminen tuottaa koko ajan pelkkää tappiota.

Anacondailija
Anacondailija
26.03.2024 18:21

Pankin säästötililtä saa yli 4% talletuskorkoa, joten miksi laittaa 4% osinko-osakkeisiin ja ottaa turha riski?

Säästis
Säästis
Vastaa  Anacondailija
27.03.2024 07:45

Tässä jutussa unohtui osakkeiden todennäköinen arvonnousu, jota et saa säästötililtä. Riskiähän siinä sitten on enemmän kuin säästötilillä, minkä joutuu ottamaan jos haluaa tuottoa saada enemmän. Btw tunnetko jotain joka rikastunut oikeasti säästämällä pelkästään säästötilille? En minäkään 😉

Paapaa
Paapaa
Vastaa  Anacondailija
27.03.2024 11:50

Osakkeiden keskimääräinen kokonaistuotto (arvonnousu + osingot) on suurempi kuin säästötilillä. Ja kokonaistuotto on se mikä ratkaisee. Samaan lopputulokseen pääsee ostamalla rahaston kasvuosuuksia. Niistä ei osinkoja tule, vaan kaikki on arvonnousua. Touhurahaa saa sitten myymällä osuuksia.

Säästötili on turvapaikka rahoille, mutta reaalituottoa sieltä ei juuri tule. Osakkeet on oikea kohde jos haluaa tuottoa.

Jope
Jope
22.03.2024 13:22

Jos nostat aina kaikki osinkot , niin pääoma sulaa pois 10 – 20 vuodessa. Joten pääomaa pitää olla vähintäin tuplasti,

Simo
Simo
22.03.2024 12:47

Jos vaik nuokin rahat joisi kaljana ni kukaan nainen ei lopuksi saisi 50% kaikesta.

anon
anon
22.03.2024 09:21

Verotus nostaakin tarvittavaa summaa yli 200 000 eurolla.

25,5%:n ennakonpidätyksellä
600 000 eur / 0.745 = 805369 eur

30% verolla
600 000 eur / 0.7 = 857142 eur

Heppu
Heppu
Vastaa  anon
28.03.2024 15:06

Onpa harvinaisen tyhjänpäiväinen laskelma itse juttu, kun tuota veroa ei ole otettu huomioon. Tuo erotus ei ole enää mikään reipas pyöristys, jos summa kohoaa miltei puolitoistakertaiseksi. Mutta kuulostaahan se 600 000 euroa huokuttelevammalta kuin yli 850 000 euroa…

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki