Osinkokalenteri.

Ajankohtaista:

  • Koronavirustilanteen vuoksi monet yhtiöt ovat ilmoittaneet yhtiökokouksen siirtämisestä tulevaisuuteen ja/tai osingon leikkaamisesta tai perumisesta. Tämä tarkoittaa, että alla olevan osinkokalenterin tietoihin liittyy suurta epävarmuutta, eivätkä sen sisältämät osinkojen suuruuteen ja aikatauluihin liittyvät tiedot välttämättä kaikilta osin pidä paikkaansa. Tarkista aina kunkin yhtiön omilta sijoittajasivuilta, onko yhtiökokousta siirretty ja osingonmaksusta tehty uusia päätöksiä. Jos yhtiökokous siirtyy, niin myös osingonmaksu siirtyy.
  • → Katso osakkeet, jotka voivat hyötyä koronaviruksen kasvattamasta "stay-at-home-taloudesta"

Parhaat osingonmaksajat ja osinko-opas 2020.

Osinko-osakkeet ovat suosittuja, sillä ne tarjoavat passiivisen ja tasaisen tulovirran osakesijoittajalle. Osingot uudelleensijoittamalla omistat ensi vuonna enemmän osakkeita ja kasvatat osinkotuloasi. Korkoa korolle -ilmiö toimii siis myös osinkosijoittamisessa. Se on yksinkertainen ja helppo strategia pitkäjänteiselle sijoittajalle.

Osinko-opas auttaa sinut alkuun ja tarjoaa ajankohtaista tietoa osingoista, tärkeistä päivämääristä ja parhaista osingonmaksajista.

Näin valmistaudut osinkokevääseen:

Alla poimintoja Helsingin pörssin yhtiöistä, jotka suunnittelevat maksavansa osinkoa vuonna 2020. Klikkaamalla nimeä näet kurssikehityksen ja voit käydä kauppaa.

Osake

Osinko/osake

Osinkotuotto*

Osta viimeistään**

Nokian Renkaat

0,79 €****

4,1 %

2.4.2020

Elisa

1,85 €

3,3 %

2.4.2020

Harvia

0,38 €***

4,2 %

2.4.2020

Neste

1,02 €***

3,5 %

7.4.2020

Fortum

1,10 €

8,5 %

23.4.2020

Sampo Grouplue lisää Sammosta sijoituskohteena

2,20 €

8,6 %

2.6.2020


* Laskettu 1.4.2020 kurssien mukaan.

** Osta osake viimeistään sarakkeessa mainittuna päivänä (yhtiökokouspäivä), jotta olet oikeutettu vuonna 2020 jaettavaan osinkoon kokonaisuudessaan. Huom: tässä listatut osingot ovat hallituksen yhtiökokoukselle ehdottamia osinkoja.

*** Osinko jaetaan useassa osassa ja osa siitä voi olla osinkoa, osa pääomanpalautusta. Katso yhtiön sijoittajasivuilta tarkempi kuvaus. Yksityissijoittajan verotuksen näkökulmasta sillä ei ole merkitystä, onko osinko yhtiön kirjanpidossa osinkoa vai pääomanpalautusta.

**** Nokian Renkaiden hallitus ehdottaa, että puolet alkuperäisestä ehdotetusta osingosta 1,58 euroa osakkeelta, eli 0,79 euroa osakkeelta, maksetaan hallituksen alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti (mukaan lukien ehdotetut täsmäytys- ja maksupäivät). Lisäksi hallitus ehdottaa, että yhtiökokous päättäisi valtuuttaa hallituksen päättämään enintään 0,79 euron osakekohtaisen osingon jakamisesta yhdessä tai useammassa erässä myöhempänä ajankohtana, kun Nokian Renkaat kykenee arvioimaan tarkemmin COVID-19 -koronaviruspandemian vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan. Valtuutus olisi voimassa seuraavaan varsinaiseen yhtiökokoukseen asti. Yhtiö julkistaa hallituksen mahdollisen osingonjakopäätöksen erikseen ja vahvistaa samassa yhteydessä asiaankuuluvat täsmäytys- ja maksupäivät.

Löydä osinkoideoita eri markkinoilta.

Tiesitkö, että maailmalta löydät yhtiöitä, jotka ovat korottaneet osinkoaan 25, jopa yli 50 vuotta peräkkäin – joka ikinen vuosi? Tällaisia "osinkoaristokraatteja" (25 v+) ja "osinkokuninkaita" (50 v+) ovat mm. suomalaissijoittajienkin suosimat AT&T, Coca-Cola, Johnson & Johnson, P&G ja McDonald's. Tutustu kansainvälisiin osinko-osakkeisiin alta!

Huomioi, että jos yhtiö ei ole julkistanut vuonna 2020 jaettavaa osinkoa (tai jos julkistus on aivan tuore), niin osinkotuotto lasketaan edellisen vuoden osingon mukaan. Tarkista osingonmaksu aina yhtiön omilta sijoittajasivuilta ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Huomioi myös, että korkean osinkotuoton ulkomaiset osakkeet kannattaa yleensä ostaa arvo-osuustilille (AOT) osakesäästötilin (OST) sijaan lähdeverohävikin minimoimiseksi. Lue lisää aiheesta tästä.

Hyödynnän luoton osalta osinkojen ja luoton koron välistä etua, jolloin saan korkoeron välisen tuoton itselleni. Esim. 5…6 % osinko, josta vähennettynä 0,99 % Superluoton korko saan siis 4…5 % tuottoa.

Shareville-nimimerkki Jalmos Nordnet Blogi -haastattelussa. Lue lisää kaupankäyntiluotosta tästä linkistä.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Opi ja inspiroidu.

Lue lisää osingoista, osinkostrategioista ja paljon muuta.

Osingon täsmäytys-, irtoamis- ja maksupäivä – nyt kannattaa olla hereillä!

Suomessa yksityissijoittajat astuvat markkinoille yleensä keväisin osinkojen perässä, mutta valitettavan usein erilaiset osingonmaksuun liittyvät käsitteet tuppaavat unohtumaan. Tällöin osinko saattaa pahimmassa tapauksessa mennä mennä sivu suun.

→ Lue lisää tärkeistä päivämääristä

Video: Jukka Oksaharju ja osingot 8 minuutissa.

Jukka Oksaharju tiivistää perusasiat osingoista ja osinkosijoittamisesta neljällä lyhyellä videolla.

→ Katso videot

#osinkohaaste

Rakenna osinkosalkku osakestrategi Jukka Oksaharjun opein. Katso 5-osainen videosarja!

→ Katso #osinkohaasteen videotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Shareville.

Pohjoismaiden suurin säästäjien ja sijoittajien vaikuttajaverkosto. Seuraa menestyneimpiä sijoittajia ja osallistu keskusteluun osakkeista ja osingoista. Liity mukaan maksutta!

→ Sharevilleen

Tutustu tarkemmin kotimaisiin pörssiyhtiöihin:

CapMan: Tavoitteena vuosittain kasvavat osingot.

CapMan on johtava pohjoismainen aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoitusalan asiantuntija, joka tarjoaa monipuolisia sijoitustuotteita ja -palveluita.

CapManin tavoitteena on maksaa vuosittain kasvavaa osinkoa osakkeenomistajilleen.

→ Lue lisää CapManista sijoituskohteena

Cargotec:
Lastaa älyä salkkuun.

Cargotecin älykkäät lastin- ja kuormankäsittelyratkaisut pitävät maailmankaupan rattaat pyörimässä. Kaikki Cargotecin liiketoiminta-alueet, Kalmar, Hiab ja MacGregor, ovat markkinajohtajia omilla toimialoillaan ja tarjoavat asiakkaille toimintaa tehostavat ja päästöjä vähentävät laitteet, digitaaliset ratkaisut ja huoltopalvelut.

→ Lue lisää Cargotecistä sijoituskohteena

Rovio:
Games with heart.

Rovio on peleihin keskittyvä viihdeyhtiö, joka luo, kehittää ja julkaisee mobiilipelejä sekä harjoittaa lisensointiliiketoimintaa eri viihde- ja kuluttajatuotekategorioissa. Rovio tunnetaan parhaiten sen luomasta maailmanlaajuisesta Angry Birds -brändistä.

→ Lue lisää Roviosta sijoituskohteena

Kesko:
Ruoki salkkuasi – Keskota osinkoihin.

K-ryhmä on suomalainen kaupan alan edelläkävijä ja Suomen toiseksi suurin ruokakaupan toimija. K-ryhmän päivittäistavarakauppa toimii Suomessa ja kauppojen asiakaskokemuksesta vastaavat yli 900 itsenäistä K-ruokakauppiasta. Ketjuja ovat K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market ja Neste K-liikenneasemat. K-ruokakauppoja on Suomessa noin 1 200, ja jo noin 270 K-ruokakaupassa voi tehdä verkko-ostoksia.

→ Lue lisää Keskosta sijoituskohteena

Sampo Group: Tylsyys on hyvästä – myös osakesäästötilillä.

Sampo on Pohjoismaiden johtava finanssikonserni, jonka ensisijainen tavoite on luoda arvoa osakkeenomistajilleen. Konserniin kuuluvat emoyhtiö Sampo Oyj:n lisäksi tytäryhtiöt If, Mandatum Life ja Topdanmark sekä osakkuusyhtiö Nordea. Sammon arvonluonnin pohjana ovat erittäin kannattavat ja tasaista osinkovirtaa tuottavat liiketoiminnot. Vakuutusliiketoiminta on luonteeltaan defensiivistä.

→ Lue lisää Sammosta sijoituskohteena

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Osinko on yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus. Yhtiön hallitus ehdottaa vuositilinpäätöksen yhteydessä, kuinka suuri osa tuloksesta jaetaan omistajille rahaosinkona. Yhtiökokouksessa omistajat hyväksyvät ehdotuksen.

Useimmat yhtiöt jakavat osinkoja kerran vuodessa, osa yrityksistä on jakanut osingonjaon useampaan erään.

Löydät yhtiökokouspäivän, osingon irtoamispäivän ja osingon suuruuden kunkin yhtiön omilta sijoittajasivuilta.

Sinun tulee omistaa tai ostaa osaketta viimeistään yhtiökokouspäivänä. Osinko irtoaa yleisesti yhtiökokousta seuraavana päivänä (irtoamispäivä). Maksupäivä on yleensä noin 10 päivän päästä, jolloin osinko tulee Nordnet-tilillesi.

Löydät yhtiökokouspäivän, osingon irtoamispäivän ja osingon suuruuden kunkin yhtiön omilta sijoittajasivuilta.

Osinkotuotto on yksi avainluvuista, joita voit käyttää sijoituspäätösten tekemisessä. Osinkotuotto lasketaan jakamalla osakekohtainen osinko osakekurssilla.

Esimerkki: Osinko 1 EUR ja osakekurssi 15 EUR = 1/15 = 0,0667, eli osinkotuotto on 6,67 %.

Lue lisää osingoista, osinkostrategioista ja parhaista osinkoyhtiöstä Nordnet Blogista. Katso myös Jukka Oksaharjun viisiosainen #osinkohaaste-videosarja, jollet vielä ole sitä ehtinyt tehdä!

Sillä ei ole mitään käytännön merkitystä yksityissijoittajalle. Sekä osinko että pääomanpalautus verotetaan nykyään samalla periaatteella.