Siirry pääsisältöön

Osinkokalenteri.

Parhaat osingonmaksajat ja osinko-opas 2022.

Osinkokevät on alkanut ja jaossa on kaikkien aikojen ennätyspotti.

Osinko-osakkeet ovat suosittuja, sillä ne tarjoavat passiivisen ja tasaisen tulovirran osakesijoittajalle. Osingot uudelleensijoittamalla omistat ensi vuonna enemmän osakkeita ja kasvatat osinkotuloasi. Korkoa korolle -ilmiö toimii siis myös osinkosijoittamisessa. Se on yksinkertainen ja helppo strategia pitkäjänteiselle sijoittajalle.

Osinko-opas auttaa sinut alkuun ja tarjoaa ajankohtaista tietoa kevään osingoista, tärkeistä päivämääristä ja parhaista osingonmaksajista.

Näin valmistaudut osinkokevääseen:

  1. Avaa osakesäästötili, niin poimit osingot verotehokkaasti.
  2. Lue kirjoitus "osingot arvo-osuustilille vai osakesäästötilille?"
  3. Ota vastaan Oksaharjun #osinkohaaste ja kuuntele #rahapodin osinkospesiaali.
  4. Opi lisää osinkosijoittamisesta Nordnet-koulussa.
  5. Liity osinkokeskusteluun Sharevillessä.
Alla poimintoja Helsingin pörssin yhtiöiden osingoista. Lista painottuu Nordnetin asiakaskunnan yleisimmin omistettuihin osakkeisiin, eikä se sisällä kaikkia Helsingin pörssin osingonmaksajia. Täydellisen listan osingonmaksajista löydät esimerkiksi Inderesin pörssikalenteristalinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan. Klikkaamalla nimeä näet mm. kurssikehityksen ja voit käydä kauppaa osakkeella. Klikkaamalla Osinkotuotto-otsikkoa voit järjestää osakkeet osinkotuoton mukaan. Huomioi, että sijoituspäätöstä ei tule perustaa yksinomaan korkeaan osinkotuottoon. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.

Osake

Osinko/osake

Osinkotuotto¹

Osta viimeistään²

Alustava(t) maksupäivä(t)

Sampolue lisää Sammosta sijoituskohteena (mainos)

4,10 €

9,3 %

18.5.2022

31.5.


1: Osinkotuotto on laskettu 9.5.2022 aamupäivän kurssilla. Osingot ovat hallituksen ehdotuksia yhtiökokoukselle.

2: Jotta olet oikeutettu tänä vuonna jaettavaan täysimääräiseen osinkoon, sinun tulee ostaa tai omistaa osaketta viimeistään kaksi pankkipäivää ennen täsmäytyspäivää, eli sarakkeessa mainittuna päivämääränä. Kevätosingon yhteydessä kyseinen päivämäärä vastaa yleensä yhtiökokouspäivää. Huom! Monet yhtiöt jakavat osingon kahdessa tai useammassa erässä, joihin liittyy eri täsmäytyspäivät. Jos siis esimerkiksi myyt osakkeet heti ensimmäisen osinkoerän saatuasi, et saa toista erää.

3: Jos harkitset Telian tai SSAB:n ostamista osakesäästötilille, lue ensin tämä.

Löydä osinkoideoita eri markkinoilta.

Tiesitkö, että maailmalta löydät yhtiöitä, jotka ovat korottaneet osinkoaan 25, jopa yli 50 vuotta peräkkäin – joka ikinen vuosi? Tällaisia "osinkoaristokraatteja" (25 v+) ja "osinkokuninkaita" (50 v+) ovat mm. suomalaissijoittajienkin suosimat Coca-Cola, Johnson & Johnson, P&G ja McDonald's. Tutustu kansainvälisiin osinko-osakkeisiin alta!

Huomioi, että jos yhtiö ei ole julkistanut tänä vuonna jaettavaa osinkoa (tai jos julkistus on aivan tuore), niin osinkotuotto lasketaan edellisen vuoden osingon mukaan. Tarkista osingonmaksu aina yhtiön omilta sijoittajasivuilta ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Huomioi myös, että korkean osinkotuoton ulkomaiset osakkeet kannattaa yleensä ostaa arvo-osuustilille (AOT) osakesäästötilin (OST) sijaan lähdeverohävikin minimoimiseksi. Lue lisää aiheesta tästä.

Hyödynnän luoton osalta osinkojen ja luoton koron välistä etua, jolloin saan korkoeron välisen tuoton itselleni. Esim. 5…6 % osinko, josta vähennettynä 0,99 % Superluoton korko saan siis 4…5 % tuottoa.

Shareville-nimimerkki Jalmos Nordnet Blogi -haastattelussa. Lue lisää kaupankäyntiluotosta tästä linkistä.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Opi ja inspiroidu.

Lue lisää osingoista, osinkostrategioista ja paljon muuta.

Osingon täsmäytys-, irtoamis- ja maksupäivä

Osingon täsmäytys-, irtoamis- ja maksupäivä – nyt kannattaa olla hereillä!

Suomessa yksityissijoittajat astuvat markkinoille yleensä keväisin osinkojen perässä, mutta valitettavan usein erilaiset osingonmaksuun liittyvät käsitteet tuppaavat unohtumaan. Tällöin osinko saattaa pahimmassa tapauksessa mennä mennä sivu suun.

→ Lue lisää tärkeistä päivämääristä

Mikä on osinko? Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju

Video: Jukka Oksaharju ja osingot 8 minuutissa.

Jukka Oksaharju tiivistää perusasiat osingoista ja osinkosijoittamisesta neljällä lyhyellä videolla.

→ Katso videot

#osinkohaaste

Rakenna osinkosalkku osakestrategi Jukka Oksaharjun opein. Katso 5-osainen videosarja!

→ Katso #osinkohaasteen videot

Shareville.

Pohjoismaiden suurin säästäjien ja sijoittajien vaikuttajaverkosto. Seuraa menestyneimpiä sijoittajia ja osallistu keskusteluun osakkeista ja osingoista. Liity mukaan maksutta!

→ Sharevilleen

Tutustu tarkemmin kotimaisiin pörssiyhtiöihin:

Cargotec: Lastaa älyä salkkuun.

Wärtsilä kehittää kestävää yhteiskuntaa älykkäällä teknologialla.

Wärtsilä on kansainvälisesti johtava innovatiivisen teknologian ja elinkaariratkaisujen toimittaja merenkulku- ja energiamarkkinoilla. Wärtsilän arvonluontipotentiaali pohjautuu hiilineutraaliuden synnyttämiin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin, jotka perustuvat sähköntuotannon, säätövoiman ja vihreän merenkulun kasvuun.

→ Lue lisää Wärtsilästä sijoituskohteena

Cargotec: Lastaa älyä salkkuun.

Finnair: vahvana kohti kestävää, kannattavaa kasvua.

Finnair on Aasian ja Euroopan väliseen matkustaja- ja rahtiliikenteeseen erikoistunut kasvava verkostolentoyhtiö. Helsingin maantieteellinen sijainti antaa Finnairille kilpailuedun, sillä nopeimmat yhteydet useiden Euroopan kohteiden ja Aasian megakaupunkien välillä kulkevat Suomen yli.

→ Lue lisää Finnairista sijoituskohteena

Kemira: Puhdasta vettä ja osinkovirtaa.

Kemira:
Puhdasta vettä ja osinkovirtaa.

Kemiran kemiantuntemus helpottaa arkeasi. Tämä tarkoittaa kevyempiä ja vahvempia pakkauksia, pehmeämpiä paperipyyhkeitä ja kirkkaampia painovärejä. Kemira tekee juomavedestä turvallista, jätevedestä puhdasta ja yhtiön kemiantuntemuksen avulla asiakkaan energiankäyttö tehostuu.

→ Lue lisää Kemirasta sijoituskohteena

Cargotec: Lastaa älyä salkkuun.

Cargotec:
Lastaa älyä salkkuun.

Cargotecin älykkäät lastin- ja kuormankäsittelyratkaisut pitävät maailmankaupan rattaat pyörimässä. Cargotecin liiketoiminta-alueet, Kalmar, Hiab ja MacGregor, ovat markkinajohtajia omilla toimialoillaan ja tarjoavat asiakkaille toimintaa tehostavia ja päästöjä vähentäviä elinkaaripalveluita, laitteita ja teknologioita. Cargotecin strategian keskiössä on kestävä ja kannattava kasvu.

→ Lue lisää Cargotecistä sijoituskohteena

Kesko: Ruoki salkkuasi – Keskota osinkoihin.

Keskota osinkoihin – katkeamatonta osinkovirtaa jo vuodesta 1968.

Kesko ja sen osaavat itsenäiset K-kauppiaat muodostavat yhdessä K-ryhmän, joka on Suomen johtava ja yksi Pohjois-Euroopan johtavista kaupan alan yrityksistä. Kesko keskittyy toimimaan kolmella toimialalla: päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa.

→ Lue lisää Keskosta sijoituskohteena

Sampo Group: Tylsyys on hyvästä – myös osakesäästötilillä.

Sampo: Tylsyys on hyvästä – myös osakesäästötilillä.

Sampo on Pohjoismaiden johtava vakuutuskonserni, joka toimii tytäryhtiöidensä kautta myös Isossa-Britanniassa ja Baltian maissa. Vakuutusliiketoiminta, eritoten vahinkovakuuttaminen, on luonteeltaan varsin defensiivistä ja ennustettavaa. "Boring is good", kuten Sammossa on tapana sanoa.

→ Lue lisää Sammosta sijoituskohteena

CapMan: Tavoitteena vuosittain kasvavat osingot.

CapMan: Tavoitteena vuosittain kasvavat osingot.

CapMan on johtava pohjoismainen aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoitusalan asiantuntija, joka tarjoaa monipuolisia sijoitustuotteita ja -palveluita.

CapManin tavoitteena on maksaa vuosittain kasvavaa osinkoa osakkeenomistajilleen.

→ Lue lisää CapManista sijoituskohteena

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Osinko on yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus. Yhtiön hallitus ehdottaa vuositilinpäätöksen yhteydessä, kuinka suuri osa tuloksesta jaetaan omistajille rahaosinkona. Yhtiökokouksessa omistajat hyväksyvät ehdotuksen.

Useimmat yhtiöt jakavat osinkoja kerran vuodessa, osa yrityksistä on jakanut osingonjaon useampaan erään.

Löydät yhtiökokouspäivän, osingon irtoamispäivän ja osingon suuruuden kunkin yhtiön omilta sijoittajasivuilta.

Sinun tulee omistaa tai ostaa osaketta viimeistään yhtiökokouspäivänä. Osinko irtoaa yleisesti yhtiökokousta seuraavana päivänä (irtoamispäivä). Maksupäivä on yleensä noin 10 päivän päästä, jolloin osinko tulee Nordnet-tilillesi.

Löydät yhtiökokouspäivän, osingon irtoamispäivän ja osingon suuruuden kunkin yhtiön omilta sijoittajasivuilta.

Osinkotuotto on yksi avainluvuista, joita voit käyttää sijoituspäätösten tekemisessä. Osinkotuotto lasketaan jakamalla osakekohtainen osinko osakekurssilla.

Esimerkki: Osinko 1 EUR ja osakekurssi 15 EUR = 1/15 = 0,0667, eli osinkotuotto on 6,67 %.

Lue lisää osingoista, osinkostrategioista ja parhaista osinkoyhtiöstä Nordnet Blogista. Katso myös Jukka Oksaharjun viisiosainen #osinkohaaste-videosarja, jollet vielä ole sitä ehtinyt tehdä!

Sillä ei ole mitään käytännön merkitystä yksityissijoittajalle. Sekä osinko että pääomanpalautus verotetaan nykyään samalla periaatteella.