Siirry pääsisältöön

Laskua Aasiassa viime yönä. Kiinalaisviranomaiset fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla -0,1 % tai välillä [-0,5, 0,3] %.

Wall Street

Yhdysvaltalaiset sijoittajat ottivat “hengähdystauon” maanantaina, lähetettyään useimmat indeksit uusiin korkeuksiin edellisellä viikolla. AI-jättiläiset, toisaalta, jatkoivat voimakasta etenemistään, erityisesti Nvidia, joka nousi 3,6 %. Yhtiön markkina-arvo on nyt 2131 miljardia dollaria. Vain kaksi yritystä on arvokkaampia: Apple, jonka arvo on 2703 miljardia dollaria, ja Microsoft, arvoltaan 3083 miljardia dollaria.

Perustettu vuonna 1993, Nvidia on kokenut satumaisen kehityksen pienestä startupista teknologiajättiläiseksi, pääasiassa innovaation ja kyvyn tarttua uusiin markkinamahdollisuuksiin ansiosta. Sen mullistavalla GeForce-sarjalla yhtiö on hallinnut peligrafiikkamarkkinoita ja laajentanut fokuksensa kattamaan ammattilais- ja tieteelliset sovellukset Quadro- ja Tesla-sarjoillaan. Nvidian strateginen panostus tekoälyyn ja tehokkaisiin GPUihin koneoppimista ja syvää oppimista varten on vakiinnuttanut sen aseman AI-teknologian keskeisenä toimittajana, kun taas sen sisääntulo autonomisten ajoneuvojen ja datakeskusten markkinoille vahvistaa edelleen sen roolia keskeisenä innovaattorina teknologia-alalla.

Huolimatta vahvasta asemastaan Nvidia kohtaa useita haasteita, mukaan lukien kova kilpailu, riippuvuus tietyistä markkinasegmenteistä, sääntelyhaasteet, toimitusketjuhaasteet, geopoliittiset jännitteet sekä uhkat immateriaalioikeuksille ja kyberturvallisuudelle. Nämä riskit edustavat merkittäviä haasteita, joita Nvidian on navigoitava säilyttääkseen markkina-asemansa ja jatkaakseen kasvuvauhtiaan. Yhtiön tulevaisuuden kasvu riippuu sen kyvystä innovoida, sopeutua nopeasti markkinamuutoksiin ja hallita tehokkaasti näitä riskejä samalla kun hyödynnetään uusia teknologisia mahdollisuuksia.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,5 prosenttia alhaalla tiistaiaamuna.

Useimmat Aasian pörssit laskivat tiistaina, mikä tarkoittaa, että alueelta ei ole odotettavissa vetoapua tänään. Hang Seng -indeksi, joka on kamppaillut vastatuuleen usean vuoden ajan, laski eniten, kun taas Shanghai CSI 300 päätyi kärkeen. Viestit puolustusmenojen lisäämisestä toivat pörssinousun Kiinaan. On vielä nähtävissä, riittääkö tämä elvyttämään maailman toiseksi suurinta taloutta, erityisesti kun maan tärkein sektori, kiinteistöala, kamppailee merkittävästi.

Kiinan viranomaiset kohtaavat joukon syvällisiä haasteita, jotka juontavat juurensa maan historiallisesta siirtymästä suunnitelmataloudesta markkinasuuntautuneeseen talouteen ja jotka ovat monimutkaistuneet demografisten muutosten, ympäristösaasteiden ja talouden rakenteen, joka on voimakkaasti riippuvainen viennistä ja kiinteistösektorista, myötä. Nämä ongelmat sisältävät yhden lapsen politiikan vuoksi vanhenevan väestön hallinnan, kiinteistömarkkinoiden vakauden huolenaiheet, tarpeen torjua vakavaa ympäristön saastumista ja haasteet tasapainottaa teknologista innovaatiota sosiaalisen kontrollin kanssa.

Samaan aikaan Kiinan on navigoitava monimutkaisissa kansainvälisissä suhteissa ja kauppakiistoissa, mikä vaatii huolellista tasapainotusta kansallisen talouskasvun ja globaalin integraation välillä. Nämä haasteet ovat kriittisiä paitsi maan sisäisen vakauden ja hyvinvoinnin kannalta, myös sen roolin ja aseman kansainvälisessä yhteisössä osalta.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 82,54 dollaria barrelilta, laskien -0,9 prosenttia maanantain tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -2,1 prosenttia samana aikana.
  • Tällä hetkellä 1 USD maksaa; 10,58 NOK, 10,37 SEK, 6,87 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,5 NOK, 11,26 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,61, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,21).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10 vuoden inflaatioerolla (T10YIE), ovat 2,34 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Tällä viikolla julkaistaan “kuukauden tärkeimmät avainluvut”: Yhdysvaltain työllisyysluvut (US Nonfarm Payrolls). Lisäksi on Euroopan keskuspankin (EKP) korkokokous torstaina. Työllisyysluvut julkaistaan muuten perjantaina. Federal Reserve -pääjohtaja Jerome Powell puhuu lisäksi kongressille sekä keskiviikkona että torstaina. Toisin sanoen, tapahtumia, jotka voivat vaikuttaa rahoitusmarkkinoihin suuntaan tai toiseen, riittää seuraavina päivinä.

Allekirjoittaneella on omistusintressejä Microsoftissa, Applen, Nvidiassa ja Teslassa. Neljä yritystä, jotka mainitaan tässä kirjoituksessa.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki