Siirry pääsisältöön

Nordnets indexfonder.

Ta ditt sparande till nästa nivå med våra prisvärda indexfonder.


Med hjälp av Nordnets indexfonder kan du diversifiera dina investeringar runtom i världen enkelt och med förmånliga avgifter. Du får många aktier med en investering.

Indexfonder har låga avgifter, bred diversifiering och en lägre risk än enskilda aktieinvesteringar. Indexfonder är ett enkelt och kostnadseffektivt alternativ till portföljen för vilken sparare som helst.

Nordnet erbjuder nio egna indexfonder. Sju av fonderna är hållbara, då de uppfyller kriterierna för ESG-märkning.

 • Låg eller ingen avgift.

 • Investera enkelt i flera olika branscher.

 • Lägre risk än enskilda aktier.

 • Ett lätt val för månadssparandet.

 • Kom igång redan med 15 euro.

Så fungerar indexfonder.

Indexfonder är passivt förvaltade fonder. Indexfonder har ofta mycket låga avgifter eller är till och med avgiftsfria, eftersom det inte i praktiken sker någon aktiv portföljförvaltning. Indexfonder innehåller bolag inom olika branscher och geografiska områden.

Indexfonder strävar efter att följa det valda indexet så noggrant som möjligt och investera fondens medel i aktier enligt jämförelseindexet.

Till skillnad från passiva fonder strävar aktiva fonder efter att skapa abnormal avkastning i förhållande till jämförelseindexet med hjälp av fondförvaltarens investeringsval.

Indexfonder föredras av både nybörjare och proffs. De anses vara säkra, eftersom det på lång sikt är utmanande att övervinna index och indexfonder minimerar mänskliga misstag.

Så investerar du i indexfonder.

 1. 1

  Logga in eller bli kund.
  Öppna ett konto på några minuter med dina nätbankskoder

 2. 2

  Sätt in pengar i din portfölj. Minimiinvesteringen för indexfonder är endast 15 euro.

 3. 3

  Välj en eller flera indexfonder.

Allt klart!

Du kan också göra ett månadssparavtal och börja investera i indexfonder regelbundet.

Videor om indexfonder.

YouTube: Indexfonder på under en minut.
YouTube: Indexfonder på under en minut.

Nordnets producent Tuomas Tuominen sammanfattar indexfonder på under en minut.

Martin Paasi: Vad är en indexfond och varför borde man investera i indexfonder?
Martin Paasi: Vad är en indexfond och varför borde man investera i indexfonder?

Se Martin Paasis tips och tricks från den här 10 minuter långa videon.

Viktig information om risker och avkastning.

Observera att historisk och simulerad avkastning inte garanterar framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet. Du bör bekanta dig med prospektet och faktabladet innan du investerar i fonder. Prospektet får du av fondbolaget och faktabladet hittar du på nordnet.fi-sidan på fondens översiktssida och på ordersidan.

Ingen av den information som presenteras på den här sidan är eller ska tolkas som investeringsråd, erbjudande eller en uppmaning att köpa eller sälja finansiella instrument. Som investerare ansvarar du själv för risken med att utnyttja informationen på den här sidan då du gör investeringsbeslut.


Indexfonder överallt i världen.

USA, Europa, tillväxtmarknaden eller hela världen på en gång? Det är enkelt att diversifiera med indexfonder.

Nordnet Indeksi Kehittyvät Mark ESG
Juoksevat kulut
0,39%
12 kk
−2,34%
Riski

Fonden strävar efter att följa den totala nettoavkastningen i US-Dollar för MSCI Emerging Markets ESG Leaders Index (”indexet”) med avdrag för avgifter och kostnader. Indexet är MSCI Emerging Markets ESG Leaders Index (Bloomberg-kortnamn: M1EFESR). Det är ett aktieindex som är representativt för marknaderna med stora och medelstora bolag i tillväxtländer. Det omfattar företag som ingår i MSCI Emerging Markets Index som har höga miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade betyg (”ESG”) i förhållande till sina sektorsgrupper. Risken för valutarörelser mellan indexets valuta och valutan för varje klass säkras inte. Fonden förvaltas gemensamt av Nordnet Bank AB och J.P. Morgan Mansart Management Limited.

Nordnet Indeksi Eurooppa ESG
Juoksevat kulut
0,25%
12 kk
+18,33%
Riski

Fonden strävar efter att följa den totala nettoavkastningen i Euro för MSCI Europe ESG Leaders Index (”indexet”) med avdrag för avgifter och kostnader. Indexet är MSCI Europe ESG Leaders Index (Bloomberg-kortnamn: NEUSIU). Det är ett aktieindex som är representativt för marknaderna med stora och medelstora bolag i 15 utvecklade europeiska länder. Det omfattar företag som ingår i MSCI Europe Index som har höga miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade betyg (”ESG”) i förhållande till sina sektorsgrupper. Risken för valutarörelser mellan indexets valuta och valutan för varje klass säkras inte. Fonden förvaltas gemensamt av Nordnet Bank AB och J.P. Morgan Mansart Management Limited.

Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG
Juoksevat kulut
0,30%
12 kk
+14,24%
Riski

Fonden strävar efter att följa den totala nettoavkastningen i US-Dollar för MSCI World ESG Leaders Index (”indexet”) med avdrag för avgifter och kostnader. Indexet är MSCI World ESG Leaders Index (Bloomberg-kortnamn: NGSINU). Det är ett aktieindex som är representativt för marknaderna med stora och medelstora bolag i 23 utvecklade länder. Det omfattar företag som ingår i MSCI World Index som har höga miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade betyg (”ESG”) i förhållande till sina sektorsgrupper. Risken för valutarörelser mellan indexets valuta och valutan för varje klass säkras inte. Fonden förvaltas gemensamt av Nordnet Bank AB och J.P. Morgan Mansart Management Limited.

Nordnet Indeksirahasto USA ESG
Juoksevat kulut
0,25%
12 kk
+14,99%
Riski

Fonden strävar efter att följa den totala nettoavkastningen i US-Dollar för S&P 500 ESG Index (”indexet”) med avdrag för avgifter och kostnader. Indexet är S&P 500 ESG Index (Bloomberg-kortnamn: SPXESUN). Det är ett aktieindex som är representativt för ledande värdepapper som handlas i USA. Det omfattar företag som ingår i S&P 500 som har höga miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade betyg (”ESG”) i förhållande till sina sektorsgrupper. Risken för valutarörelser mellan indexets valuta och valutan för varje klass säkras inte. Fonden förvaltas gemensamt av Nordnet Bank AB och J.P. Morgan Mansart Management Limited.

Nordnet Maailma Indeksi 125
Juoksevat kulut
0,49%
12 kk
-
Riski

Nordnet Maailma Indeksi 125 skiljer sig från många andra indexfonder. I stället för traditionell exponering på 100 % ger den nämligen 125 % exponering mot de globala aktiemarknaderna. Enkelt uttryckt får du en större exponering än med traditionella globala indexfonder.

Nordiska indexfonder.

De här populära produkterna var tidigare kända med namnet Superfonden. Observera att då du köper Nordnet Ruotsi, Norja eller Tanska indexfonder så måste du betala en avgift för valutaväxling. Skillnaden mellan köp- och säljkursen för valutan är 0,5 %.

Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG
Juoksevat kulut
0,00%
12 kk
+5,15%
Riski

Fonden är en indexfond med inriktning på den finska marknaden och fondens målsättning är att efterbilda sammansättningen av aktieindexet OMX Helsinki 25 ESG Responsible Index (OMXH25ESG) som endast innefattar bolag som uppfyller särskilda hållbarhetskriterier.

Nordnet Indexfond Sverige ESG
Juoksevat kulut
0,00%
12 kk
+13,99%
Riski

Fonden är en indexfond med inriktning på den svenska marknaden och fondens målsättning är att efterbilda sammansättningen hos aktieindexet OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Index (OMXSBESG) som endast innefattar bolag som uppfyller särskilda hållbarhetskriterier.

Nordnet Indeksfond Norge
Juoksevat kulut
0,00%
12 kk
+8,67%
Riski

Fonden är en aktieindexfond med inriktning på den norska marknaden och fondens målsättning är att efterbilda sammansättningen hos aktieindexet OBX-index och därmed även återspegla den avkastning som indexet genererar.

Nordnet Indeksfond Danmark ESG A
Juoksevat kulut
0,20%
12 kk
+18,38%
Riski

Fonden är en indexfond med inriktning på den danska marknaden och fondens målsättning är att efterbilda sammansättningen av aktieindexet OMX Copenhagen 25 ESG Responsible Index (OMXC25ESG) som endast innefattar bolag som uppfyller särskilda hållbarhetskriterier.

En indexfond för teknologisektorn.

Föreställ dig att du skulle ha investerat en liten summa i Apple, Nvidia eller PayPal för tio år sedan. Vad skulle investeringen vara värd idag? Med hjälp av Nordnet Indeksirahasto Teknologia har du möjligheten att investera i dagens toppteknologi och vara med före nästa betydande teknologiska utveckling tar fart. Det är förmånligt också, då förvaltningsavgiften är endast 0,49 %.

Vår indexfond inom teknologisektorn följer MSCI World Information Technology-indexet, d.v.s. 185 stora och medelstora företag på 23 marknader. Genom att investera i den här fonden investerar du i bolag såsom Apple, PayPal och Nvidia utan att själv behöva välja ut aktier.

Se faktablad


770x440-tech-man.jpg

De populäraste indexfonderna

Indexfonder finns både i traditionell onoterad form och även som börsnoterade ETF-produkter. Nedan visas de mest populära onoterade och börsnoterade indexfondinvesteringarna i Nordnets kundbas, beräknat på antalet ägare.

De mest populära börsnoterade indexfonderna eller ETF:erna:

Hitta andra fonder.

Fonder med den bästa avkastningen, hållbara eller låga avgifter? I Nordnets tjänst finns garanterat en fond som passar dina målsättningar.

Lär dig mer om indexfonder.

Det kan kännas svårt att välja en indexfond. Hur ska man veta vad som är bäst för en själv? Läs om indexfondernas för- och nackdelar.

Fondinvesterarens ordbok.

Vad betyder Morningstars stjärnrating? Vad är NAV? Lär dig termerna inom fondinvestering och att göra ordrar.

Frågor och svar.