Siirry pääsisältöön

Så här
köper du aktier.

Få hjälp med att handla med aktier.

Steg för steg-guide till att handla aktier.

Om du är nybörjare och vill köpa aktier kan du börja med att lära dig mer här. Skapa ett konto på tre minuter och börja köpa aktier idag.

1. Skapa konto och välj kontotyp.

Bli kund på tre minuter och välj mellan värdeandelskonto och aktiesparkonto. På aktiesparkontot köper och säljer du aktier skattefritt. Du betalar skatt först när du tar ut pengar från kontot.

2. För över pengar.

Du kan enkelt överföra pengar till kontot som realtidsinsättning eller som banköverföring.

Som ny kund handlar handlar du aktier för 0,06% (min. 3€). Bekanta dig med pristlistan här.

3. Hitta bra aktier att köpa.

När du har hittat en aktie du är intresserad av att köpa väljer du hur många aktier du vill ha och klickar på köp.

Tips! I vårt sociala nätverk för sparande och investeringar, Shareville, kan du följa andra investerare och få notifieringar i realtid när toppanvändare köper och säljer fonder och aktier.

Vill du köpa aktier som nybörjare?

  • Sparnätverket Shareville ger dig kunskap och inspiration om aktier från framgångsrika investerare. Helt gratis.

  • I Nordnet-skolan hittar du allting du behöver för att börja investera (på finska).

  • Beställ Nordnets morgonbrev (på finska) och få de senaste analyserna och dagens tips till din e-post helt gratis varje vardag.

Marknadsöversikt.

Håll koll på utvecklingen av aktier på börserna på andra håll i världen. Du ser utvecklingen av olika index, räntor och råvaror.

Aktiekurser.

I våra kurslistor kan du sortera bland aktier på 19 olika marknader och åtta olika länder. Här ser du pris­utveckling, avkastning och nyckeltal.

Aktieinspiration.

Här hittar du Nordnets mest köpta aktier på olika marknader samt aktieinspiration om olika sektorer. Är det här du hittar din nästa investering?

Mobilappen och Shareville hjälper dig investera.

App
Handla med vad som helst, när som helst.

Gör placeringar och följ utvecklingen av din portfölj med mobilappen eller surfplatta. Logga in med fingeravtryck (Touch ID), med ansiktsigenkänning (Face ID) eller med inloggningsuppgifter. Få notiser om dina ordrar och dividender. Skapa bevakningslistor. Och mycket mera. Det är gratis att ladda ner och använda appen – du betalar endast för det du köper.

Shareville
Ta hjälp av de mest framgångsrika investerarna.

Via Shareville kan du se vilka aktier och fonder som blir köpta och sålda av framgångsrika investerare. Du får också investeringsinspiration i realtid när personer som du följer köper eller säljer – på detta sätt kan du inspireras av deras val. Shareville är gratis att använda (du betalar endast för det du köper) och för att bli medlem krävs endast att du är kund hos Nordnet.

Lär dig mer.

Hur börjar jag handla med aktier?

Att börja handla med aktier är enkelt då man känner till grunderna.

Lär dig termerna.

Då man börjar investera kan det vara bra att bekanta sig med branschens grundläggande ordförråd.

Välj din investeringsstrategi

Det finns många olika investeringsstrategier. Bekanta dig mer de olika möjligheterna och välj din egen strategi.

Nya artiklar.

Nordnet blogi · 3. lokak. 2022

Mihin sijoittaa osakesäästötilillä? Katso asiakkaidemme suosikkiosakkeet.

Nordnet blogi · 28. syysk. 2022

Oliko tämä tässä? | Traders’ Club 149

Nordnet blogi · 21. syysk. 2022

Bull & Bear -battle | Traders’ Club 148

Valutakonton.

Flexibilitet i utländsk handel.

Via Nordnet kan du handla aktier direkt på de nordiska börserna samt i Tyskland, USA och på börserna i Kanada.

Som Nordnets kund har du möjligheten att ta i bruk valutakonton i fem andra valutor utöver euron: SEK, NOK, DKK, USD, CAD.

Valutakontona erbjuder dig flexibilitet i utländsk handel. Du kan aktivera de valutakonton som du vill använda då du loggar in via vår gamla nättjänst på Mina sidor > Depåöversikt > Se valutakonton.

Valutakonton i användning:

När du har aktiverat valutakontot och gör en affär med den utländska valutan debiteras orderns inköpspris och courtage från det valutakonto som motsvarar handelsmarknaden. Försäljningspris och eventuella dividender betalas in på motsvarande sätt på ditt valutakonto. På detta sätt bestämmer du själv om varje valutaväxling. Då du gör valutaväxlingar själv är skillnaden mellan själva valutans köp- och säljpris 0,15 % oberoende av de valutor som växlas. Valutaväxlingsavgiften är därmed 0,075 %.

Valutakonton som inte är i användning:

Om du inte har valutakonton i användning och gör en affär med den utländska valutan debiteras affärssumman och courtaget från ditt eurokonto och Nordnet gör valutaväxlingen för din räkning då ordern förverkligas. Då är skillnaden mellan köp- och säljkursen 0,15 % oberoende av valutaparet, d.v.s. valutaväxlingsavgiften är 0,075 %.

Exempel på valutaväxling

Låt oss anta att du har t.ex. ett NOK-valutakonto i användning men det finns ingen valuta på kontot. Om du har 10 000 EUR till ditt förfogande kan du köpa t.ex. norska Statoil för 50 000 norska kronor utan att du behöver växla valuta från euro till norska kronor. När affären är fullbordad ändras saldot på ditt NOK-valutakonto till -50 000 NOK medan saldot på ditt eurokonto fortfarande är 10 000 EUR. Saldot som finns till förfogande för handel visar skillnaden mellan NOK-valutakontot som är på minus och eurokontot som är på plus i euro.

Du kan själva bestämma när du vill växla den behövda mängden valuta från euro till norska kronor. Vi rekommenderar att göra valutaväxlingen tidigast följande bankdag i samband med köp, då även courtaget är inkluderat i slutsumman. Gör valutaväxlingen senast på affärens avstämningsdag (T+3) om du inte vill betala ränta enligt prislistan för negativ saldo på valutakontot. På vår prislista kan du hitta de räntor som är i kraft för valutakonton.

Delta i börsintroduktioner med 0 € köpcourtage.

Presentationstillfällena för de bolag som planerar en börsintroduktion samt de aktiva börsintroduktionerna och nyemissionerna – genom att klicka på namnet kan du läsa mera och teckna aktier:

De bolagsspecifika markadsföringsmaterialen för börsnoteringarna finns endast på finska.

Läs mer om börsintroduktioner

Hur fungerar börsintroduktioner?

Vad är en börsintroduktion? Varför borde man möjligtvis delta i dem och hur sker det i praktiken? Kan en börsintroduktion ge en snabbare vinst till portföljen eller leda till långvariga investeringar?

Se Nordnet Traders’ Club -videoseriens 27 episod så får du veta mer! Timo Heikkilä från Sijoittaja.fi gästar denna episod.

Thumbnail Image

Läs mera om inhemska börsbolag nedan.

Cargotec: Lastaa älyä salkkuun.
Wärtsilä utvecklar ett hållbart samhälle med smart teknologi.

Wärtsilä är en internationellt ledande leverantör av innovativ teknik och livscykellösningar på marin- och energimarknaden. Wärtsiläs värdeskapandepotential baserar sig på nya affärsmöjligheter som koldioxidneutralitet skapar, vilka baserar sig på ökad elproduktion, regleringskraft och den gröna sjöfartens framväxt.

Cargotec: Lastaa älyä salkkuun.
Finnair: Ett modernt flygbolag.

Finnair är ett nätverksflygbolag som är specialiserad på passagerar- och frakttrafik mellan Asien och Europa samt Nordamerika och Europa. Dessutom erbjuder de resetjänster under varumärket Aurinkomatkat. Finnair har en stabil marknadsposition på hemmamarknaden och goda förutsättningar att dra nytta av den växande asiatiska och nordamerikanska marknaden, då resorna har öppnats i takt med att coronapandemin har avtagit.

Kemira: Puhdasta vettä ja osinkovirtaa.
Rent vatten och utdelningsinkomster.

Kemiras kemikännedom underlättar din vardag. Detta innebär lättare och starkare förpackningar, mjukare pappershanddukar och ljusare tryckfärger. Kemira gör dricksvatten säkert, avloppsvatten rent och med hjälp av bolagets kemikännedom effektiviseras kundens energianvändning.

Cargotec: Lastaa älyä salkkuun.
Cargotec: Ett skepp kommer lastat med intelligens.

Cargotecs intelligenta last- och lasthanteringslösningar håller världshandelns hjul igång. Cargotecs affärsområden, Kalmar, Hiab och MacGregor, är marknadsledande inom sina respektive branscher och erbjuder sina kunder livscykeltjänster, utrustning och teknologier som effektiviserar verksamheten och minskar utsläppen. Cargotecs strategi fokuserar på hållbar och lönsam tillväxt.

Kesko: Ruoki salkkuasi – Keskota osinkoihin.
Keskos utdelningsinkomster – fortlöpande sedan 1968.

Kesko och dess kunniga, självständiga K-handlare bildar tillsammans K-gruppen, som är Finlands ledande handelsföretag och ett av Nordeuropas ledande handelsföretag. Kesko koncentrerar sig på tre branscher: dagligvaruhandel, bygg- och husteknikhandel samt bilhandel.

Sampo Group: Tylsyys on hyvästä – myös osakesäästötilillä.
Sampo: Det är bra att vara lite tråkig – även när det gäller aktiesparkontot.

Sampo är den ledande försäkringskoncernen i Norden och har via sina dotterbolag även verksamhet i Storbritannien och Baltikum. Försäkringsverksamheten, i synnerhet skadeförsäkring, är till sin natur mycket defensiv och förutsägbar. "Boring is good", som man brukar säga i Sampo.

CapMan: Tavoitteena vuosittain kasvavat osingot.
Capman: Med mål om vinstutdelningar som ökar år för år.

CapMan är en ledande nordisk expert inom aktivt värdeskapande som erbjuder mångsidiga investeringsprodukter och -tjänster.

CapMans mål är att betala en årligen växande vinstutdelning (dividend) till sina aktieägare.

Fågor och svar om aktieinvestering.

Det som presenteras här är inte och ska inte tolkas som investeringsråd eller en uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper. Investeraren ska basera sina investeringsbeslut på sin egen uppskattning och ta sina egna målsättningar och ekonomiska situation i beaktande. Det finns alltid risker kopplade till investering och finansiella instrument. Investeringarnas värde och avkastning kan förändras och det investerade kapitalet kan förloras helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning.

Ta ditt sparande till nästa nivå.

Välittäjä 2019 Nordnet sija 1.