Siirry pääsisältöön

Spara i fonder.

Att investera i fonder är ett enkelt sätt att få dina pengar att växa.

Hitta de bästa fonderna och börja fondspara hos Nordnet.

Du behöver inte vara en expert för att få avkastning på dina pengar. Genom att spara i fonder hos Nordnet har du flera olika alternativ för att skapa avkastning på ditt kapital.

Det finns fonder för alla behov. Vi erbjuder verktygen för att du ska kunna hitta de bästa fonderna just för dig.

Genom att investera i fonder diversifierar du lätt till exempel utomlands eller i investeringsobjekt som annars skulle vara utom räckhåll för en privatinvesterare.

Investera förmånligt i fonder.

  • Tecknings- och inlösenavgifter 0 €.

  • Summor från och med 15 €.

  • Över 60 fondbolag inom räckhåll.

  • Ett brett sortiment av 600 fonder.

  • Bekanta dig med Nordnets indexfonder och månadssparande och hitta de bästa fonderna för dig.

  • Månadsspara enkelt och flexibelt.

Fondtyper.

Vad är en fond?

Fonden består av olika finansiella instrument, t.ex. aktier och obligationer. Fonden ägs av alla som sparar till fonden (fondandelsägarna) och förvaltas av fondbolaget. Fondens andelsägare får fondandelar till ett belopp som motsvarar det investerade kapitalets andel av fondens totala kapital. Innan man placerar i fonden är det viktigt att bekanta sig med fondprospektet och faktabladet. Av faktabladet framgår också fondens risk/avkastningsprofil, där förhållandet mellan fondens risk och eventuell avkastning presenteras på skalan 1-7, där 7 betyder högsta möjliga avkastning, men också den största risken för dig som investerare.

När du gör ett köp- eller försäljningsuppdrag hos Nordnet till en fond, levererar Nordnet det till ett förvaltningsbolag som genomför transaktionen enligt egen tidtabell. Av denna anledning har fondaffärerna några bankdagars fördröjning, till skillnad från till exempel aktieaffärer.

Handel med börshandlade fonder, s.k. ETF:er (Exchange Traded Fund) är annorlunda jämfört med att handla med vanliga fonder. ETF-andelar handlas på börsen på samma sätt som aktier. För ETF-handel kan en förmedlingsavgift och en eventuell valutaväxlingsavgift tas ut.

Aktiefonder.

Aktiefonder är den typ av fond som i regel ger dig den högsta avkastningen. I gengäld måste du uthärda att besparingarna kan fluktuera i värde.

På Nordnet kan du jämföra aktier med kriterier som:

  • enligt region ("Region/land")

  • enligt bransch ("Kategori")

  • enligt hållbarhet ("Oönskade innehav"/"Låg CO₂")

Bekanta dig med aktiefonder.

Kombinationsfonder.

Kombinationsfonder investerar i både räntor och aktier. Värdefluktuationerna och den förväntade avkastningen kommer därför att vara lägre än för aktiefonder, men högre än för räntefonder. Kombinationsfonden eftersträvar en perfekt fördelning mellan risken på aktiemarknaden och säkerheten på räntemarknaden.

Bekanta dig med kombinationsfonder.

Räntefonder.

En räntefond investerar i värdepapper som ger en fast ränta. Räntefonderna har normalt mindre värdefluktuationer än kombinationsfonderna. Nordnet erbjuder ett brett utbud av olika räntefonder såsom penningmarknadsfonder, obligationsfonder och företagsobligationsfonder.

Bekanta dig med räntefonder.

Yleisimmät rahastotyypit

Hur ska man månadsspara? Ta hjälp av vår service.

Det kan kännas svårt att välja de fonder som passar en själv bäst bland de hundratals alternativ som finns. Vår service hjälper dig att hitta de fonder som passar dig bäst. Följ ett par enkla steg och skapa din egen fondportfölj.

Du bestämmer själv hur mycket du investerar, i vad och hur ofta.

Yleisimmät rahastotyypit

Månadsspara i fonder.

Det är lätt. Kom igång med 15 euro per månad.

Hos Nordnet kan du förutom att teckna fonder på engångsbasis även månadsspara i fonder. Att månadsspara betyder att du sparar en valfri summa i en eller flera fonder som du väljer. Du kan välja en eller flera fonder bland de över 400 som Nordnet erbjuder.

Månadssparande är ett bra sätt att komma igång utan att du själv behöver vara aktiv. Fördelen med månadssparande är att du sprider risken då du handlar varje månad och slipper tänka på att investera vid rätt tillfälle på börsen. Det är även ett effektivt sätt att få dina pengar att växa långsiktigt genom den så kallade ränta på ränta-effekten.

Vår tjänst för månadssparande hjälper dig att hitta rätt i vårt breda fondutbud. Genom några enkla steg har du skapat en egen fondportfölj på bara några minuter. Du väljer själv hur mycket och hur ofta du vill spara.

Räknare för månadssparande.

Engångsinvestering i början
20 000
Sparbelopp per månad
200
Årlig avkastningsförväntan*
7 %
Investeringshorisont
10 år
Värdet på investeringen i slutet av investeringshorisonten
74 824
Värdet på investeringen i slutet av investeringshorisonten

Finlands bästa räntefondförvaltare hos Nordnet.

Samarbete med Aktia.

Räntorna har stigit kraftigt och ränteplaceringen är på allas läppar igen. Det bästa tillfället att börja investera i ränta är från toppen, precis innan räntorna börjar sjunka. Det är ingen som med säkerhet kan förutse när en vändning kommer att ske, men det verkar ändå som om en viss vändning på marknaden väntar.

Ränteplacering med alla dess nyanser är ett område där räntefonder som förvaltas med hög kvalitet, särskilt för privata investerare, är ett smart sätt att vara med på marknaden. Även här gäller det att börja från toppen. Aktia har i den oberoende Morningstars jämförelse återigen utsetts till Finlands bästa räntefondförvaltare.

Morningstar Awards transparent badge 2023

Frågor och svar.

Viktig information om risker och avkastning.

Värdet på finansiella instrument kan stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet. Du ska bekanta dig med fondens faktablad och prospektet före du placerar i fonder.

Fondens faktablad fås av fondbolaget och prospektet hittar du på nordnet.fi-sidan och ordersidan.