Hoppa till huvudinnehållet

Spara i fonder.

Att investera i fonder är ett enkelt sätt att få dina pengar att växa.

Du behöver inte vara en expert för att få avkastning på dina pengar. Genom att spara i fonder hos Nordnet har du flera olika alternativ för att skapa avkastning på ditt kapital.

Det finns fonder för alla behov. Vi erbjuder verktygen för att du ska kunna hitta de bästa fonderna just för dig.

Genom att investera i fonder diversifierar du lätt till exempel utomlands eller i investeringsobjekt som annars skulle vara utom räckhåll för en privatinvesterare.

Investera förmånligt i fonder.

  • Tecknings- och inlösenavgifter 0 €.

  • Summor från och med 15 €.

  • Över 70 fondbolag inom räckhåll.

  • Ett brett sortiment av 700 fonder.

  • Bekanta dig med Nordnets indexfonder och månadssparande och hitta de bästa fonderna för dig.

  • Månadsspara enkelt och flexibelt.

Få hjälp med att handla med fonder.

Steg för steg-guide till att handla fonder.

Om du är nybörjare och vill köpa fonder kan du börja med att lära dig mer här. Skapa ett konto på tre minuter och börja köpa fonder idag.

1. Skapa konto och välj kontotyp.

Bli kund på några minuter och välj kontotypen värdeandelskonto.

Efter att du blivit kund kan du också öppna en placeringsförsäkring där du kan investera i fonder. I placeringsförsäkringen gör du investeringar skattefritt och du betalar skatt först när du tar ut pengar från kontot.

2. För över pengar.

Du kan enkelt överföra pengar till kontot som realtidsinsättning eller som banköverföring.

Till placeringsförsäkringen kan du överföra pengar som en intern överföring.

3. Hitta fonder som du vill köpa.

För att hitta inspiration till lämpliga fondinvesteringar kan du ta en titt på sidan fondinspiration eller gå med i vårt sociala nätverk för sparande och investeringar, Shareville. När du har hittat en fond du är intresserad av att köpa väljer du summan och klickar på köp.

Fondguide och fondinvesterarens ordbok.
Hur gör jag investeringar i Nordnet Placeringsförsäkring?

Fondtyper.

Vad är en fond?

Fonden består av olika finansiella instrument, t.ex. aktier och obligationer. Fonden ägs av alla som sparar till fonden (fondandelsägarna) och förvaltas av fondbolaget. Fondens andelsägare får fondandelar till ett belopp som motsvarar det investerade kapitalets andel av fondens totala kapital. Innan man placerar i fonden är det viktigt att bekanta sig med fondprospektet och faktabladet. Av faktabladet framgår också fondens risk/avkastningsprofil, där förhållandet mellan fondens risk och eventuell avkastning presenteras på skalan 1-7, där 7 betyder högsta möjliga avkastning, men också den största risken för dig som investerare.

När du gör ett köp- eller försäljningsuppdrag hos Nordnet till en fond, levererar Nordnet det till ett förvaltningsbolag som genomför transaktionen enligt egen tidtabell. Av denna anledning har fondaffärerna några bankdagars fördröjning, till skillnad från till exempel aktieaffärer.

Handel med börshandlade fonder, s.k. ETF:er (Exchange Traded Fund) är annorlunda jämfört med att handla med vanliga fonder. ETF-andelar handlas på börsen på samma sätt som aktier. För ETF-handel kan en förmedlingsavgift och en eventuell valutaväxlingsavgift tas ut.

Aktiefonder.

Aktiefonder är den typ av fond som i regel ger dig den högsta avkastningen. I gengäld måste du uthärda att besparingarna kan fluktuera i värde.

På Nordnet kan du jämföra aktier med kriterier som:

  • enligt region ("Region/land")

  • enligt bransch ("Kategori")

  • enligt hållbarhet ("Oönskade innehav"/"Låg CO₂")

Bekanta dig med aktiefonder.

Kombinationsfonder.

Kombinationsfonder investerar i både räntor och aktier. Värdefluktuationerna och den förväntade avkastningen kommer därför att vara lägre än för aktiefonder, men högre än för räntefonder. Kombinationsfonden eftersträvar en perfekt fördelning mellan risken på aktiemarknaden och säkerheten på räntemarknaden.

Bekanta dig med kombinationsfonder.

Räntefonder.

En räntefond investerar i värdepapper som ger en fast ränta. Räntefonderna har normalt mindre värdefluktuationer än kombinationsfonderna. Nordnet erbjuder ett brett utbud av olika räntefonder såsom penningmarknadsfonder, obligationsfonder och företagsobligationsfonder.

Bekanta dig med räntefonder.

Yleisimmät rahastotyypit

Månadsspara i fonder.

Det är lätt. Kom igång med 15 euro per månad.

Hos Nordnet kan du förutom att teckna fonder på engångsbasis även månadsspara i fonder. Att månadsspara betyder att du sparar en valfri summa i en eller flera fonder som du väljer. Du kan välja en eller flera fonder bland de över 400 som Nordnet erbjuder.

Månadssparande är ett bra sätt att komma igång utan att du själv behöver vara aktiv. Fördelen med månadssparande är att du sprider risken då du handlar varje månad och slipper tänka på att investera vid rätt tillfälle på börsen. Det är även ett effektivt sätt att få dina pengar att växa långsiktigt genom den så kallade ränta på ränta-effekten.

Vår tjänst för månadssparande hjälper dig att hitta rätt i vårt breda fondutbud. Genom några enkla steg har du skapat en egen fondportfölj på bara några minuter. Du väljer själv hur mycket och hur ofta du vill spara.

Räknare för månadssparande.

Engångsinvestering i början
20 000
Sparbelopp per månad
200
Årlig avkastningsförväntan*
7 %
Investeringshorisont
10 år
Värdet på investeringen i slutet av investeringshorisonten
73 747
Värdet på investeringen i slutet av investeringshorisonten

Viktig information om risker och avkastning.

Värdet på finansiella instrument kan stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet. Du ska bekanta dig med fondens faktablad och prospektet före du placerar i fonder.

Fondens faktablad fås av fondbolaget och prospektet hittar du på nordnet.fi-sidan och ordersidan.

Vanliga frågor om fonder.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors