Siirry pääsisältöön

Månadssparande och ränta på ränta-räknaren.


Börja månadsspara och låt dina pengar växa.

Månadssparande är ett enkelt sätt att börja investera, endast några steg och minuter av din tid. Fördelen med månadssparande är att du diversifierar den tidsspecifika risken då du sparar jämna summor varje månad – då behöver du inte fundera på om det just då är rätt stund att investera på marknaderna. Köpen infaller både vid låga och höga kurser, vilket betyder att du i medeltal köper till det s.k. rätta priset. Du får flera fondandelar då kurserna är låga och färre då de är höga.

Då månadssparprogrammet en gång är gjort, sköter det sparandet för dig och du behöver inte avsätta någon ytterligare tid på det. Du kan när som helst avbryta månadssparandet eller förändra det.

Genom att månadsspara utnyttjar du också ränta på ränta-effekten som med tiden kan få dina pengar att växa exponentiellt i stället för linjärt. Testa själv med räknaren. Det är inte så konstigt att ränta på ränta-effekten kallas världens åttonde underverk!

 • Ett lätt sätt att spara regelbundet och automatiserat.

 • Draghjälp av ränta på ränta-effekten.

 • Nordnets tjänst hjälper dig att komma igång med att skapa din fondportfölj.

Kuukausisäästäminen

Månadsspara i fonder och/eller ETF:er.

Kuukausisäästä rahastoihin.
Månadsspara i fonder.

Du kommer igång med månadssparande i fonder redan med 15 euro i månaden. Välj en eller flera fonder från ett utbud på över 60 fondbolag. I vår månadsspartjänst får du även hjälp med att hitta fonder som passar dig. Genom att gå igenom några enkla steg kommer du snabbt igång med att skapa din fondportfölj.

Kuukausisäästä ETF:iin.
Månadsspara i ETF:er.

ETF:er fungerar som vanliga fonder, men de är noterade på börsen som aktier. Du kan välja högst fyra ETF:er för ditt månadssparavtal.

Så snabbt kan dina besparingar växa – testa på ränta på ränta-räknaren.

Ränta på ränta-effekten kallas ibland världens åttonde underverk, inte utan anledning. Ju tidigare du börjar spara, desto längre hinner ränta på ränta-effekten växa ditt kapital. Inom sparande och investering är det viktigare att börja i tid än att börja vid rätt tillfälle.

Nordnets ränta på ränta-räknare berättar hur mycket investeringshorisont, avkastning och sparsummor påverkar dina besparingars värde. Testa räknaren och börja spara målmedvetet hos Nordnet!

Månadssparsumman behöver inte vara stor för att du ska kunna börja din resa mot att bli ekonomiskt oberonde – se vår exempeluträkning.

Vi antar att du sparar 200 euro av din lön varje månad i en fond som investerar i aktiemarknaderna och avkastar 7 % per år. På 20 år har denna summa vuxit till en pott på 104 750 euro.

Tack vare ränta på ränta-effekten uppnås gränsen för följande hundratusen euro redan på 8 år efter det: efter en spartid på 28 år har summan vuxit till 206 196 euro.

Startbelopp
0
Investering per månad
200
Avkastning per år *
7 %
Spartid i år
20 år
Totalt sparande
105 276
Totalt sparande

Fyra tips för att börja månadsspara.

 1. 1

  Det viktigaste är att börja. Du kan ändra på planen, investeringsmålen och sparsumman när som helst – det viktigaste är att börja.

 2. 2

  Investera inte bara i en fond, utan välj åtminstone några fonder eller ETF:er som månadssparmål. På det sättet diversifierar du risken. Det kan ändå kännas krångligt att välja lämpliga fonder bland hundratals alternativ. I Nordnets nya tjänst får du hjälp med att välja lämpliga fonder. Genom några enkla steg kommer du snabbt igång med att skapa din fondportfölj.

 3. 3

  Håll den månatliga sparsumman på en sådan nivå, att den passar din egna privatekonomi. Den idealiska sparsumman kan vara 5–10 % av nettoinkomsterna, men mindre räcker också. Du kommer igång redan med små summor, såsom 15 euro / månad per fond eller 50 €/mån i Nordnets nya månadssparprogram. Minimiinvesteringen i ETF-månadssparprogrammet är 50 €/mån. Om de känns så kan du när som helst ändra sparsumman eller lämna en månad emellan.

 4. 4

  Sträva efter att inte röra dina besparingar förrän du verkligen behöver dem. Låt ränta på ränta-effekten göra under.

Viktig information om risker och avkastning.

Observera att historisk och simulerad avkastning inte garanterar framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet. Du bör bekanta dig med prospektet och faktablader innan du investerar i fonder. Prospektet får du av fondbolaget och faktabladet hittar du på nordnet.fi-sidan på fondens översiktssida och på ordersidan.

Ingen information som presenteras på den här sidan är eller bör tolkas som investeringsrekommendation, investeringsrådgivning eller en uppmaning att köpa eller sälja finansiella instrument. Som investerare ansvarar du själv för den risk som gäller utnyttjandet av den information som ges på den här sidan för att ta investeringsbeslut.