Siirry pääsisältöön

Laskua Aasiassa yöllä, huolimatta uusista ennätyksistä Wall Streetillä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla -0,1 % tai välillä [-0,4, +0,2] %.

Wall Street

Yhdysvaltain pörssi-indeksit nousivat uuteen kaikkien aikojen ennätykseen torstaina, hyötyen keskiviikon myönteisestä korkoilmoituksesta Federal Reserveltä (Yhdysvaltain keskuspankki). S&P 500 on noussut tänä vuonna 10 prosenttia, ja sitä seuraa tiiviisti Nasdaq Composite (+9,3 %). Dow Jones Industrial Average on jäänyt hieman jälkeen 5,6 prosentin nousulla.

Perustamisestaan vuonna 1957 lähtien S&P 500 on tuottanut keskimäärin noin 10-11 % vuotuisen tuoton, kun mukaan lasketaan uudelleensijoitetut osingot. Tämä luku vaihtelee tarkasteltavan aikajänteen mukaan, ja on tärkeää huomata, että tuotto ei ole lineaarinen; markkina on kokenut merkittäviä nousuja ja laskuja vuosien varrella.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,7 prosenttia alhaalla perjantaiaamuna.

Hang Seng -indeksi johti Aasian pörssejä laskuun perjantaina, eikä siten ole odotettavissa vetoapua kyseiseltä alueelta. Myös Shanghai CSI 300 koki merkittävän laskun. Vaikka Aasian pörssit ovat aloittaneet vuoden vahvasti, volatiliteetti on ollut suurempaa kuin sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Monet ihmettelevät, olemmeko matkalla kohti suurempaa korjausliikettä osakemarkkinoilla.

Osakemarkkinoiden korjausliike viittaa 10 prosentin tai suurempaan laskuun markkinoiden viimeisimmästä huipusta. Näitä korjausliikkeitä voi ilmetä useista syistä. Korjausliikkeitä pidetään usein markkinoiden kannalta terveinä, koska ne voivat estää kuplien syntymistä ja mahdollistavat sijoittajille osakkeiden ostamisen kohtuullisemmin hinnoin. On kuitenkin tärkeää, että sijoittajat ovat valmistautuneita näiden liikkeiden aiheuttamaan volatiliteettiin ja että heillä on pitkän aikavälin sijoitusstrategia.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 85,26 dollaria barrelilta, laskien -0,1 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,9 prosenttia samassa ajassa.
  • Tällä hetkellä 1 USD maksaa: 10,7 NOK; 10,5 SEK; 6,89 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,6 NOK; 11,38 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,62, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,24).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,34 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Öljyn hinta on laskenut hieman viimeisen puolen vuorokauden aikana, toivon ajamana mahdollisesta väliaikaisesta aselevosta Hamasin ja Israelin välillä. Lisäksi monia muita tekijöitä vaikuttaa öljyn hintaan, sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Öljyn hinnan vaihtelut voidaan suurelta osin selittää tarjonnan ja kysynnän suhteella, geopoliittisilla jännitteillä, kuten toivolla väliaikaisesta aselevosta Hamasin ja Israelin välillä, sekä taloudellisilla indikaattoreilla, jotka vaikuttavat kuluttajien ja teollisuuden öljynkysyntään. Lisäksi suurten öljyntuottajamaiden ja -ryhmittymien, kuten OPECin, päätökset tuotantotasojen säätämisestä vaikuttavat markkinoihin merkittävästi.

Teknologiset edistysaskeleet ja siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin vaikuttavat myös pitkän aikavälin trendeihin öljynkysynnässä ja -hinnoissa. Kaiken kaikkiaan öljyn hinta on näiden tekijöiden monimutkaisen vuorovaikutuksen tulos, jossa kullakin voi olla vaihteleva vaikutus ajan myötä.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki