Siirry pääsisältöön

Pörssinousua Aasiassa. Amerikkalaiset inflaatioluvut keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,4 % tai välillä [+0,0 +0,8] %.

Wall Street

Teknologiaosakkeet, Meta, AMD ja Nvidia etunenässä, laskivat toisena päivänä peräkkäin. Liike ei ollut kuitenkaan pelottava ja sitä on ehkä katsottava viime aikojen voimakkaan nousun valossa. Meta-osake sai eilen lisää iskuja, kun republikaanien presidenttiehdokas Trump esitti teräviä lausuntoja vieraana CNBC:n Squawk Box -ohjelmassa maanantaina.

Donald Trumpin retorinen tyyli on merkittävä ja on ollut monien analyysien ja keskustelujen kohteena sekä hänen aikanaan liikemiehenä että hänen poliittisen uransa aikana, mukaan lukien kautensa Yhdysvaltain presidenttinä. Historiallisiin johtajiin verrattuna Trump yhdistelee useita perinteisiä retorisia strategioita moderniin viestintäteknologiaan tavalla, joka on muuttanut poliittista maisemaa.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,3 prosenttia tiistaiaamuna.

Aasian pörssien tunnelma oli tiistaina hyvä, mikä antaa toivoa vetovoimasta tästä alueesta tänään. Ainoa poikkeus oli Japani, jossa Nikkei 225 jatkoi laskuaan maanantain voimakkaan laskun jälkeen. Sijoittajat odottavat nyt tuoreita inflaatiolukuja Yhdysvalloista, lukuja, jotka mahdollisesti voivat vaikuttaa Federal Reserven korkostrategiaan.

Markkinat ovat enemmän tai vähemmän hinnoitelleet sisään, että tämän syklin ensimmäinen korkoleikkaus tapahtuu kesäkuussa, mutta jos tulevien kuukausien inflaatioluvut tulevat “väärälle puolelle” (korkeammat kuin odotettu), Yhdysvaltain keskuspankin on ehkä harkittava suunnitelmiaan uudelleen.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 82,42 dollaria barrelilta, noussut 0,7 prosenttia maanantain tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -0,8 prosenttia samassa ajassa.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,44 NOK; 10,22 SEK; 6,82 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,4 NOK; 11,18 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,54, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,1).
  • Yhdysvaltain pitkäaikaiset inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,27 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Dollari (maailman johtava varantovaluutta) on heikentynyt jonkin verran useimpiin valuuttoihin viime viikon aikana, mutta ei paljon. Jos päivän inflaatioluvut Yhdysvalloista tulevat heikompina kuin odotettu, tämä heikentänee dollaria edelleen.

Dollarin historia maailman johtavana varantovaluuttana ulottuu Bretton Woods -järjestelmän perustamiseen vuonna 1944, jolloin se sidottiin kultaan ja vakiinnutti asemansa globaalin talousjärjestelmän ytimessä, sen nykyiseen rooliin nykytaloudessa, jossa se hallitsee kansainvälistä kauppaa ja rahoitusta, jopa siirryttyään kelluviin valuuttakursseihin vuonna 1971.

Huolimatta haasteista, kuten Yhdysvaltain kasvavista velkatasoista ja vaihtoehtoisten valuuttojen esiinmarssista, dollarin syvä integraatio globaaliin talouteen ja sen asema turvasatamana varmistavat sen aseman merkittävänä toimijana maailmantaloudessa.

Dollarin jatkuva dominanssi korostuu sen keskeisellä roolilla raaka-ainemarkkinoilla, erityisesti “petrodollari”-järjestelmän kautta, ja sen vaikutuksella kansainväliseen rahapolitiikkaan ja taloudelliseen vakauden maailmanlaajuisesti.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki