Siirry pääsisältöön

Voimakasta pörssilaskua Aasiassa. Nikkei 225 fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla -0,5 % tai välillä [-0,9, -0,1] %.

Wall Street

Sekavat työllisyysluvut (US Nonfarm Payrolls) loivat sekaannusta sijoittajien keskuudessa perjantaina. Nasdaq-indeksi, joka nousi uuteen kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaan varhaisessa kaupankäynnissä, päätyi lopulta laskemaan 1,2 prosenttia. Maailman laajin ja ehkä tärkein pörssi-indeksi, S&P 500, laski myös 1,2 prosenttia. Työttömyysaste nousi enemmän kuin odotettiin viime kuussa, osittain merkittävien alaskorjausten vuoksi aiemmissa luvuissa uusista työpaikoista maataloussektorin ulkopuolella. Tämä on muuten hyviä uutisia inflaatiopaineiden tulevaisuuden ja siten myös korkomarkkinan kannalta.

Työttömyyden, inflaatiopaineiden ja korkojen välinen yhteys on tärkeä osa taloustiedettä ja käytäntöä. Työttömyyden lisääntyminen voi auttaa hillitsemään inflaatiopaineita, sillä kuluttajien alentunut kysyntä vähentää yritysten tarvetta nostaa hintoja, mikä puolestaan voi johtaa keskuspankkien, kuten Yhdysvaltain Federal Reserve, korkojen laskemiseen taloudellisen toiminnan stimuloimiseksi.

Matalammat korot tekevät lainanotosta edullisempaa, mikä voi lisätä investointeja ja kulutusta, stimuloida talouskasvua ja pitkällä aikavälillä vähentää työttömyyttä. Tämä luo syklisen yhteyden, jossa keskuspankkien korkosäätelyt perustuen työmarkkinatilanteeseen ja inflaationäkymiin pyrkivät tasapainottamaan talouskasvua, inflaatiota ja työllisyyttä.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,6 prosenttia alhaalla maanantaiaamuna.

Japanilainen Nikkei 225 laski maanantaina voimakkaasti, mikä voi vaikuttaa eurooppalaisiin pörsseihin, myös Pohjoismaisiin, tänään. Aasian sijoittajat lähettivät useimmat indeksit laskuun, lukuun ottamatta Hongkongia ja Kiinaa. On vielä nähtävissä, onko tämä volatiilimman jakson alku.

Lasku Japanissa laukesi avainluvuista, jotka voivat pakottaa keskuspankin luopumaan negatiivisista koroista ensimmäistä kertaa useaan vuosikymmeneen, mikä voi vaikuttaa maan suuriin vientiyrityksiin. Mahdollinen strategiamuutos Japanin keskuspankilta, kuten negatiivisten korkojen hylkääminen, voi merkitä merkittävää käännettä maan rahapolitiikassa. Tämä voi johtaa jenin vahvistumiseen, mikä mahdollisesti tekee japanilaisista tuotteista kalliimpia ulkomailla ja siten vaikuttaa negatiivisesti maan vientivetoinen talouteen.

Japanilaisille yrityksille, erityisesti suurille vientiyrityksille, tämä voi tarkoittaa alhaisempia myyntituloja ja painetta kannattavuuteen. Samalla tällainen politiikan muutos voi tehdä japanilaisista sijoituksista houkuttelevampia tarjoamalla korkeampia korkotuottoja, mikä voi houkutella ulkomaista pääomaa. Kansainvälisille yrityksille, jotka kilpailevat japanilaisten kanssa, vahvistunut jeni voi tarjota kilpailuedun, kun niiden tuotteet ovat suhteellisesti halvempia verrattuna japanilaisiin tuotteisiin globaalilla markkinoilla. Tällaisen muutoksen täysi vaikutus riippuu kuitenkin useista tekijöistä, mukaan lukien globaali taloudellinen konteksti ja muiden maiden rahapolitiikka.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 81,7 dollaria barrelilta, laskien -0,8 prosenttia perjantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 1,2 prosenttia samassa ajassa.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,43 NOK; 10,21 SEK; 6,82 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,4 NOK; 11,18 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,49, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,07).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10 vuoden Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,28 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Öljyn hinta heikkeni merkittävästi perjantai-iltana, mutta käydään kauppaa edelleen yli 80 dollaria tynnyriltä. On vielä nähtävissä, pysyykö ‘maailman tärkeimmän raaka-aineen’ hinta näillä tasoilla. OPEC (Öljyä vievien maiden järjestö) ja sen laajennetut yhteistyökumppanit, kollektiivisesti tunnettuina OPEC+, ovat olleet keskeisessä roolissa globaalin öljyntarjonnan ohjaamisessa ja siten öljyn hinnoittelussa.

Historiansa aikana OPEC on kohdannut useita kriittisiä vaiheita, joissa sen kyky tasapainottaa öljymarkkinoita on joutunut koetukselle. Nämä vaiheet sisältävät kausia merkittävällä ylijäämällä tai puutteella öljyssä, usein aiheutettuna geopolitiikka tapahtumista tai muutoksista globaalissa taloudellisessa toiminnassa.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki