Siirry pääsisältöön

Nvidia nostaa maailman pörssejä uusiin korkeuksiin.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,3 % tai välillä [+0,2, 0,8] %.

Wall Street

Nvidia on nyt arvostettu 1940 miljardiin dollariin torstaina tapahtuneen 16 prosentin nousun jälkeen. Yksikään yhtiö historiassa ei ole kasvattanut markkina-arvoaan yhtenä päivänä enemmän kuin Nvidia. Kysymys, jonka kaikki nyt esittävät, on, jatkuuko ‘taivaallinen nousu’ vai ei.

Yhtiön tuotteiden kysyntä on ajanut näiden hintoja korkealle ja siten myös voittomarginaalia. Jos muut yhtiöt saavuttavat Nvidian, myös marginaalit luonnollisesti laskevat. Toistaiseksi kukaan ei ole lähelläkään, mutta kilpailijat, AMD etunenässä, tekevät kaikkensa kuilun kaventamiseksi. Nvidian ‘moat’ (kilpailuetu) eli vahvuus on niiden ohjelmistossa. Nvidian kilpailuetu perustuu ensisijaisesti niiden ohjelmistokehitykseen, joka on luonut merkittävän kuilun niiden ja kilpailijoiden, AMD:n ollessa lähin haastaja, välille.

Yhtiön kyky jatkuvasti innovoida ja tarjota edistynyttä ohjelmistoa, joka vastaa vaativia markkinatarpeita, varmistaa niiden johtavan aseman. Tämä innovatiivisen ohjelmiston perusta on avain Nvidian jatkuvalle ‘taivaalliselle nousulle’ teknologiamarkkinoilla, vaikka kysymys tämän kasvun kestävyydestä pysyykin.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,1 prosenttia perjantaiaamuna.

Aasiassa ei perjantaina nähty voittojen kotiuttamista torstain vahvan nousun jälkeen. Japanin pörssi, joka nousi eilen uuteen kaikkien aikojen korkeimpaan, oli muuten suljettu tänään ‘Keisarin syntymäpäivän’ juhlistamisen vuoksi.

Koska neljännen kvartaalin tuloskausi on suurimmaksi osaksi ohi, sijoittajien huomio kohdistuu enemmän yleisiin maailmantalouden kehityssuuntiin ja erityisesti tuleviin korkokokouksiin.

Useimmat Aasian pörssi-indeksit päätyivät paikalleen, joten alueelta ei saatu tänään lisävauhtia.

Korot, valuutat ja hyödykkeet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 83,17 dollaria barrelilta, noussut 0,1 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -2,2 prosenttia samassa ajassa.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,5 NOK, 10,31 SEK, 6,88 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,4 NOK, 11,17 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,71 on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,33).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden inflaatio-odotuksena (T10YIE), ovat 2,31 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Maailmanlaajuisesti ‘korkeat’ korot (poikkeuksena Japani) näyttävät jatkuvan vuoden 2024 ensimmäiselle puoliskolle. Monet olivat toivoneet Federal Reserveltä korkoleikkauksia jo maaliskuussa, mutta tuoreiden lausuntojen perusteella Fedin tärkeiltä jäseniltä, meidän on todennäköisesti odotettava toista vuosipuoliskoa ennen kuin leikkaukset tulevat.

Kokonaisuutena jatkuvasti korkeat korot voivat viilentää maailmantaloutta vähentämällä kulutusta ja investointeja, vaikuttamalla valuuttakursseihin ja kauppataseisiin sekä lisäämällä painetta hyödykehintojen ja rahoitusmarkkinoiden ylle. Tasapainon löytäminen inflaation hallinnan kautta korkeammilla koroilla ja talouskasvun ylläpitäminen on jatkuva haaste keskuspankeille ympäri maailmaa.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki