Siirry pääsisältöön

Laskua Wall Streetilla. Inflaatioluvut keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tasolla -0,1 % tai välillä [-0,5, 0,3] %.

Wall Street

Uudet korkeat inflaatioluvut pelästyttivät sijoittajia perjantaina. Tällä kertaa keskiössä olivat PPI-luvut. Aiemmin viikolla KPI-luvut yllättivät positiivisesti. On tärkeää kiinnittää huomiota kausivaihteluihin inflaatiolukuja analysoidessa, jotta voidaan tehdä järkevimpiä päätöksiä niiden perusteella.

“Tammikuuilmiön” vaikutus inflaatiolukuihin havainnollistaa, kuinka kausittaiset vaihtelut ja uuden vuoden alku voivat vaikuttaa taloudellisiin indikaattoreihin. Tammikuuilmiö, joka usein johtuu juhlakauden kulutuksen jälkeisistä säädöistä ja uusien hintojen käyttöönotosta vuoden alussa, korostaa näiden tekijöiden huomioon ottamisen tärkeyttä inflaatiotrendien analysoinnissa.

Ekonomistien, poliitikkojen ja sijoittajien on olennaista säätää näitä kausivaihteluita ymmärtääkseen taustalla olevaa inflaation dynamiikkaa ja tehdäkseen tietoon perustuvia päätöksiä. Toisin sanoen Yhdysvaltain talouden alla oleva inflaatiopaine on edelleen laskussa, huolimatta “korkeista” tammikuun luvuista.

Nasdaq-indeksi päätyi 0,8 prosentin laskuun, jota seurasivat S&P 500 (-0,5 %) ja Dow Jones -indeksi (-0,4 %).

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,1 prosenttia maanantaiaamuna.

Kiinan osakemarkkinat olivat maanantain keskiössä, kun markkinat olivat olleet suljettuina edellisen viikon kiinalaisen uudenvuoden juhlinnan vuoksi. Sijoittajat reagoivat lähettämällä Shanghai CSI 300 -indeksin ylöspäin. Hang Seng -indeksi sen sijaan laski, painottuen teknologiasektorin alamäkeen.

Kiinan talouden toiminta on ollut laskussa pitkän aikaa, mutta monet toivovat ja uskovat, että tämä suuntaus kääntyy tulevaisuudessa. Ottaen huomioon Kiinan talouden koon, ei ole yksinkertaista maan viranomaisten kääntää negatiivista trendiä. Lisäksi korkea geopoliittinen jännitystaso näyttelee roolia tässä yhteydessä.

Korkea poliittinen jännitystaso Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on eristäen katsottuna negatiivinen kaikille osapuolille, mutta erityisesti Kiinalle. Nämä kustannukset vähentääkseen on olennaista lisätä dialogia ja yhteistyötä löytääkseen yhteisen pohjan ja ratkaisut, jotka voivat edistää vakautta ja vaurautta globaalisti. Kilpailu Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on merkittävästi kasvanut, erityisesti kauppaan, teknologiaan ja geopoliittiseen vaikutusvaltaan liittyvissä kysymyksissä, luoden uuden strategisen kilpailun aikakauden.

Korot, valuutat ja hyödykkeet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 82,8 dollaria barrelilta, noussut 0,2 prosenttia perjantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -3,8 prosenttia samassa ajassa.
  • Yhdysvaltain dollari maksaa kirjoitushetkellä: 10,5 NOK; 10,43 SEK; 6,92 DKK ja 0,93 EUR, kun taas euro maksaa: 11,3 NOK; 11,25 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotisen koron, joka on 4,63, on korkeampi kuin kymmenenvuotisen koron, joka on 4,28).
  • Yhdysvaltain pitkäaikaiset inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) kautta, ovat 2,33 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Korkea poliittinen jännitystaso Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä johtaa merkittäviin taloudellisiin ja geopoliittisiin kustannuksiin, mukaan lukien kaupan esteet ja tullit, jotka vahingoittavat sekä kuluttajia että yrityksiä, lisääntynyt epävarmuus globaalilla markkinoilla, teknologinen fragmentaatio, joka estää uuden teknologian leviämisen, globaalien toimitusketjujen häiriöt, korkeammat turvallisuus- ja puolustuskustannukset, heikentynyt kansainvälinen yhteistyö kriittisillä alueilla, kuten ilmastonmuutos ja globaali turvallisuus, negatiiviset vaikutukset kehitysmaihin, sekä valuuttasodan ja taloudellisen epävakauden riski.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki