Siirry pääsisältöön

Jouluralli Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,4% tai välillä [-0,1, 0,9]%.

Ennustukseni, joka on laadittu tänään kello 07:04, perustuu globaalien rahoitusmarkkinoiden kehitykseen edellisen kauppapäivän jälkeen, mukaan lukien S&P 500 -futuurit, jotka ovat nousseet 0,3% Helsingin pörssin sulkeutumisen jälkeen perjantaina.

Wall Street

Osakkeet, jotka ovat nousseet eniten vuonna 2023, kuten Intel, AMD ja Nvidia, johtivat Wall Streetin nousua tiistaina. Russell 2000 -indeksi (+1,3%), joka koostuu pienistä ja keskisuurista yrityksistä, suoriutui paremmin kuin muut suuret indeksit. On vielä nähtävissä, jatkuuko tämä trendi vuonna 2024. 

Russell 2000 -indeksi on päihittänyt suuremmat indeksit sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve viestitti mahdollisesta korkohuipusta ja jopa seitsemästä koronlaskusta seuraavien kahden vuoden aikana syksyllä. Tämä voi olla positiivista osakemarkkinoille, koska alhaisemmat korot usein stimuloivat taloudellista toimintaa vähentämällä lainanotto kustannuksia, mikä voi olla erityisen hyödyllistä pienyrityksille. Markkinoiden tulevaisuus on kuitenkin epävarma, ja se on monien muuttujien, kuten globaalien taloudellisten olojen ja poliittisten tapahtumien, vaikutuksen alainen, mikä tekee vaikeaksi ennustaa varmuudella, miten indeksi suoriutuu vuonna 2024. 

Intel Corp (8,6%), APA Corp (US) (7,1%), Monolithic Power Systems Inc (6,6%), johtivat voittajien listaa S&P 500 -indeksin sisältävien yhtiöiden joukossa. Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (-7%), ETSY Inc (-2,8%), Carnival Corp (-2,4%), päätyivät häviäjien joukkoon.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) olivat keskimäärin 0,8 prosenttia nousussa keskiviikkoaamuna.

Kaikki nuolet osoittivat ylöspäin Aasian pörsseissä keskiviikkona, mikä antaa toivoa tuen saamisesta tästä alueesta tänään. Hang Seng -indeksi nousi puolentoista prosentin verran, kun taas Nikkei 225 nousi hieman yli prosentin. Yritykset, jotka kärsivät kovasti viime viikolla uutisten jälkeen Kiinan uusista säädöksistä pelialalla, tekivät pienen paluun tänä yönä. 

Viime vuosina Kiinan viranomaiset ovat ottaneet käyttöön uusia ja hyvin kauaskantoisia säädöksiä teknologiasektorilla, mikä on kovasti vaikuttanut sijoittajiin. Tämä on vuorostaan vaikuttanut sijoittajien luottamukseen maahan. Tuoreet merkit Kiinan viranomaisilta viittaavat siihen, että he aikovat toimia varovaisemmin tulevaisuuden sääntelyssä, jotta kaikkien osapuolten edut voidaan turvata. 

Kiinan talous on vahvasti riippuvainen sijoittajien luottamuksesta, koska se on ratkaisevan tärkeää jatkuvan pääoman saannin, teknologisen innovaation edistämisen ja markkinoiden vakauden ylläpitämisen kannalta. Maan integroituminen globaaliin talouteen tekee ulkomaisista sijoituksista erityisen tärkeitä, koska ne tuovat mukanaan paitsi taloudellisia resursseja, myös tärkeää asiantuntemusta ja pääsyä kansainvälisille markkinoille. Sijoittajien luottamus vaikuttaa siten sekä Kiinan talouskasvuun että sen kykyyn olla kilpailukykyinen toimija maailmannäyttämöllä. Tasapainoinen lähestymistapa taloudelliseen sääntelyyn on siksi avainasemassa Kiinan pyrkimyksessä säilyttää ja vahvistaa tätä luottamusta, mikä puolestaan tukee maan pitkän aikavälin taloudellisia pyrkimyksiä.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 80,78 dollaria barrelilta, noussut 1,1 prosenttia tiistain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 2,3 prosenttia samassa ajanjaksossa.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä: 10,16 NOK; 9,99 SEK; 6,75 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,2 NOK; 11,03 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,3, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 3,88).
  • Yhdysvaltain pitkäaikaiset inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuotisen breakeven-inflaatioasteen (T10YIE) kautta, ovat 2,18 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Öljyn hinta on ylittänyt 80 dollaria barrelilta, sen jälkeen kun se oli lyhyen aikaa kaupattu 70 dollarin tuntumassa. Öljynousua on kuitenkin tarkasteltava dollarin merkittävässä heikentymisessä muihin valuuttoihin nähden viime päivinä. 

Öljyn hinta ja dollari ovat tiiviisti yhteenkytkettyjä globaalissa taloudessa, jossa dollarin heikkeneminen usein johtaa korkeampiin öljyn hintoihin, koska öljyä käydään kauppaa dollareissa. Tämä tekee öljystä halvempaa muissa valuutoissa ostaville, lisäten kysyntää ja hintaa. 

Lisäksi, vakaalla dollarilla on elintärkeä rooli maailmantaloudessa; se vaikuttaa tuonti- ja vientitasapainoon, helpottaa velkataakkaa maissa, joilla on dollarimääräistä velkaa, edistää taloudellista vakautta, vaikuttaa raaka-aineiden hintoihin ja ohjaa sijoittajien käyttäytymistä. Näin ollen dollarin vakaus on keskeinen tekijä maailmanlaajuisessa taloudellisessa terveydessä, vaikuttaen kauppaan, sijoituksiin ja laajempaan taloudelliseen vakaisuuteen. 

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki