Siirry pääsisältöön

Tuloskausi tarjoaa treidauspaikkoja

Tuloskaudella yritykset kertovat menneisyyden (toteutunut tulos) lisäksi myös tulevaisuuden näkymistään. Näiden molempien perusteella sijoittajat hinnoittelevat uudelleen osakekurssiin ladattuja odotuksia. Muutamankin prosentin muutos tulevaisuuden kasvuun ladatuissa odotuksissa voi vaikuttaa osakkeen “käypään arvoon” jopa 10 % verran. Niinpä tuloskausi tarjoaa tavallisesti rajujakin kurssireaktioita, kun uutta informaatiota hinnoitellaan kursseihin. Informaatio ei siirry kursseihin silmänräpäytyksessä, vaan jossain määrin hitaasti – tämä tarjoaa aktiiviselle kaupankävijälle tilaisuuden hyötyä kurssiliikkeistä.

Pysy kartalla tuloskaudella

Tuloskalenterin lisäksi osakekaupankävijän on hyvä tutustua analyytikoiden tulosodotuksiin sekä kommenteihin, joita tulosraportin lukuihin voi verrata.

Tuloskalenteri. Lienee sanomattakin selvää, että aktiivista osakekauppaa tehtäessä tulee olla aina tietoinen tulevista tulosjulkistuksista, jotta suuri kurssireaktio ei yllätä esimerkiksi liian suuren position kanssa. Tulevien tulosjulkistusten ajankohdan löydät Nordnetin tuloskalenterista sekä jokaisen yhtiön sijoittajasivuilta. Suomessa pääosa tuloksista julkistetaan aamulla ennen pörssin aukeamista, mutta muutama yhtiö kertoo tuloksestaan kesken pörssipäivän (esim. Kone 22.10. klo 12). USA:ssa suuri osa yhtiöistä julkaisee kvartaaliraporttinsa paikallisen pörssin sulkeutumisen jälkeen klo 23.

Tulosennakko. Analyytikoiden odotuksia tuloksista voi lukea talousmedia lisäksi mm. Nordnetin aamukirjeestä, missä Inderes jakaa tulosennakkoja yli sadasta seuraamastaan suomalaisesta yhtiöstä.

Osavuosiraportti. Tulosraportti julkaistaan ennalta ilmoitettuna ajankohtana yhtiöiden sijoittajasivuilla ja talousmedia kirjoittaa siitä yleensä nopeasti omat kommenttinsa. Varsinaisten tulosrivien lisäksi paljon painoa saavat johdon kommentit, jotka niin ikään löytyvät raportista.

Avaushuutokauppa. Ennen pörssin aukeamista tuloksestaan kertoneiden yhtiöiden avauskurssia voi ennakoida aamuhuutokaupassa, joka järjestetään 9.45–10.00 välillä. Siinä ostajien ja myyjien muodostama tasapainohinta antaa indikaation siitä, avaako osake nousuun vai laskuun suhteessa edellisen päivän päätöskurssiin. Avaushuutokauppaa voit seurata Nordnetin palvelun kautta reaaliajassa päivittyvästä tarjouskirjasta osakekohtaisella sivulla.

Tuloskausi ja kurssiliikkeiden hyödyntäminen

“Osaripäivän” tulosreaktioon vaikuttavat raportoitu tulos, johdon kommentit sekä ohjeistus yhtiön seuraavien kvartaalien tuloskunnosta. Uusi osakekurssi syntyy, kun näitä verrataan markkinan konsensusodotukseen sekä osakkeeseen jo hinnoiteltuun tietoon. Markkinan konsensusennustetta ei voi tarkastaa mistään, eikä sitäkään voi tietää tarkasti, millaisia tulevaisuuden odotuksia osakekurssiin on jo hinnoiteltu sisään. Markkinan konsensusta ei kannata sekoittaa analyytikoiden konsensusennusteeseen, sillä kaikkien markkinatoimijoiden keskimääräinen odotus voi erota yhtiötä seuraavien analyytikoiden odotuksista. Tulosraportin vaikutus on siis monelta osin hyvin subjektiinen ja siksi osakekurssin volatiliteetti voi olla hyvinkin korkeaa, ennen kuin uusi tasapainohinta osakkeelle löytyy.

Tulosjulkistus voi vaikuttaa kurssiliikkeisiin useankin päivän ajan, kun tieto valuu kurssiin hitaasti. Tämä osakemarkkinoiden epätehokkuus tunnetaa nimellä PEAD (Post-Earnings Announcement Drift), josta käytetään suomeksi termiä tulosjulkistusanomalia. Tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan sijoittajien pitäisi reagoida uuteen tietoon välittömästi, mutta akateemisessa tutkimuksessa on todettu, että käytännössä näin ei kuitenkaan ole. Aktiivinen kaupankävijä voi siten hyödyntää tätä epätehokkuutta ostamalla osakkeita hyviin uutisiin tai myymällä/shorttaamalla osaketta heikon tulosraportin jälkeen. Tämä strategia ei tietenkään toimi joka kerta, mutta tutkimusten perusteella sillä on mahdollisuus saavuttaa ylituottoa.

Mitä suurempi alireaktio on, sitä suurempi potentiaali tämän anomalian treidaamisessa on. Usein se korostuu etenkin pienemmillä, ts. vähemmän seuratuilla yhtiöillä. Alla olevassa kuvakaappauksessa Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén ihmettelee twiitissään, miksi Kamuxin osakekurssi ei noussut enempää koko osavuosikatsauksen julkistamispäivän aikana, vaikka yhtiö kertoi loistavasta tuloksesta. Seuraavana pörssipäivänä analyytikot julkaisivat päivitettyjä analyysejä yhtiöstä ja kurssi nousi heti kaupankäynnin alettua noin 8 %. Aktiivinen kaupankävijä olisi voinut hyödyntää tilannetta ostamalla osaketta heti ensimmäisenä päivänä.

Vipua tuloskauteen

Suorien osakesijoitusten lisäksi tuloskauden suurista liikkeistä voi pyrkiä hyötymään myös Nordnetin tarjoamien viputuotteiden avulla. Viputuotteilla on mahdollista saavuttaa suurempia tuottoja pienemmällä pääomalla – samalla toki myös riskitaso kasvaa. Viputuotteiden avulla voit myös hyötyä sellaisten osakkeiden kurssilaskusta, joita ei normaalisti voi Nordnetin kautta shortata (mm. amerikkalaiset osakkeet).

Nordnet Markets -tuotteilla käyt kauppaa ilman välityspalkkioita, kun kauppojen koko on yli 100 euroa. Valikoimasta löytyy sertifikaatteja, minifutuureita sekä Unlimited turboja, joiden kohde-etuutena ovat suorat osakkeet, raaka-aineet ja indeksit. Tutustu Nordnet Markets -tuotteisiin täällä.

Lue myös: Unlimited turboilla vipua tuloskauteen.

Tärkeää tietoa riskeistä. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.Nordnet Markets -tuotteissa ei veloiteta kaupankäyntikuluja yli 100 euron toimeksiannoista. Aktiivinen kaupankäynti tai kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkea riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää kokonaan.

Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaLepikko). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkkejä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki