Siirry pääsisältöön

Unlimited turboilla vipua tuloskauteen

Yksittäiset osavuosikatsaukset eivät juuri Warren Buffettin maailmaa mullista, mutta Unlimited turboilla varustautuneelle treidaajalle ne ovat antoisia apajia. Nykymaailman lyhytjänteisyys kohdistaa yrityksille painetta tehdä vakuuttavaa jälkeä kvartaali kvartaalin jälkeen, odotukset pettävä osari voi lähettää osakkeen monen prosentin pudotukseen. Ylireagoinnit tarjoavat toki tarkkaan harkittuja ostopaikkoja Buffettin ikuisuussalkkuun, mutta erityisesti herkullisia tilaisuuksia treidaajan hektiseen päiväkauppaan.

Osavuosikatsauksen aikaan

Volatiliteettia eli osakkeen (voimakasta) liikettä aiheuttaa epävarmuus tulevaisuudesta. Jos kaikki informaatio olisi jo osakkeen hinnassa sisässä, näyttäisi osakkeen kuvaaja varsin tylsältä. Osavuosikatsausten, tuttavallisemmin ”osarien”, aikaan markkina vertaa yrityksen osarijulkaisua analyytikoiden ja eksperttien odotuksiin tuloksesta ja tulevaisuuden näkymistä. Luonnollisesti osakkeen ylittäessä odotukset uusi informaatio siirtyy sijoittajien sormenpäiden kautta osakkeen hintaan ja hinta nousee, ja päinvastoin jos tulos jää vajaaksi odotuksiin nähden. Alla olevasta Nokian kuvasta selviää, miten käy kun markkina pettyy yhtiön osariin.

Ei myöskään ole poikkeuksetonta, että yhtiön osake lähtee laskuun hyvästä tuloksesta huolimatta, sillä yhtiön johdon antama ohjaus yhtiön lähitulevaisuudesta voi antaa enteitä kivisestä tiestä jatkossa. Osakkeen hintareaktion seuraaminen osarin aikaan on siis treidaajalle erinomaisen tärkeää.

Yhtiöt julkaisevat tuloksiaan eri aikaan päivästä, jotkut julkaisevat ne aamulla ennen kaupankäynnin alkua kun toiset julkaisevat ne kesken kaupankäyntipäivän. Jotkut jopa illalla pörssin suljettua. Tämä on myös tärkeä tekijä ottaa huomioon kun rakentaa trading-strategiaa osarin ympärille. Varsinkin pörssin aukiollessa julkaistavat raportit saattavat aiheuttaa villiä heiluntaa osakkeen hinnassa varsinkin ennen julkaisuhetkeä, mikä tarjoaa voittavalle treidaajalle voita leivän päälle.

Mitä treidaajan tulee ottaa huomioon osaria treidatessa?

Osakkeen ostaminen vain hetkiä ennen osaria on erittäin riskaabelia puuhaa. Ensimmäinen perusprinsiippi onkin odottaa markkinan reaktiota osariin ja katsoa miten osakkeen hinta alkaa vilkkaasti kehittyä. Toinen prinsiippi liittyy itse kaupankäyntiin, eli treidaajalla tulee olla valmiina mielessä, mihin hintaan on valmis ostamaan osaketta riippuen osarin tuloksesta. Erityisen tärkeää on myös tietää, mihin hintaan on valmis rajoittamaan tappionsa, jos positio lähtee sakkaamaan väärään suuntaan. Tätä kutsutaan Stop Loss -tasoksi ja se on treidaajan kassanhallinnan kannalta yksi tärkeimmistä, ellei tärkein tekijä. ”Cut your losses, let the profits run”. Stop Loss -taso pätee niin treidaajalle kuin pidempäänkin osaketta pitävälle sijoittajalle. Monimutkaiseksi Stop Loss -tasot osarien aikaan tekee osakkeen mahdollinen erittäin villi reaktio juuri tuloksen julkistamishetkellä, kun markkina odottaa omaa reaktiotaan. Tästä syystä onkin turvallisempaa odottaa hetki ja katsoa miten tulos otetaan markkinoilla vastaan.

Unlimited turboilla vipua osarikauppoihin

Helsingin pörssin listoilta löytyy paitsi itse osarin julkaisevan yhtiön osakkeita, myös niiden hintakehitykseen sidottuja Unlimited turbo -viputuotteita. Turbot ovat suhteellisen selkeitä viputuotteita, sillä ne liikkuvat 1:1 kohde-etuutensa, esimerkiksi Nokian osakkeen, mukana. ”Unlimited” Turbon nimessä tarkoittaa, ettei niillä ole ennaltamääriteltyä päättymispäivää vaan ne erääntyvät ainoastaan kun asetettu Stop-Loss-taso saavutetaan. Ne sopivat myös pidempiin sijoituksiin. Unlimited turbo Long-tuotteiden arvo nousee osakkeen hinnan positiivisen kehityksen mukana, Turbo Short-tuotteilla voi tienata osakkeen hinnan sakatessa.

Tarkastellaan esimerkkiä Nokian osakkeen fiktiivisestä kehityksestä ja miten kahdella eri Stop Loss-tasolla varustetulle Turbolle käy osarin aikaan.

Ensimmäisessä esimerkissä Unlimited turbon Stop Loss -taso on 5,00€ ja Nokian osake putoaa jyrkästi kuudesta eurosta alle viiteen euroon tulosjulkaisun vaikutuksesta. Juuri ennen osaria Turbon ostanut menettää koko sijoituksensa (noin 1€ per Turbo, sillä Long Turbon hinta on osakkeen hinnan ja Stop-Loss-tason välinen erotus), koska Turbo osuu Stop-Loss-tasoon ja raukeaa arvottomana.

Toisessa esimerkissä kärsivällinen treidaaja malttaa odottaa markkinan reaktiota osariin ja arvioi oikein markkinan ylireagoineen. Hän ostaa Nokia Long Turboa (Stop-Loss 4,50€) osakkeen hinnalla 4,90€, joka tekee Turbon hinnaksi noin 0,40€. Osakkeen hinta lähtee kehittymään treidaajan kannalta positiviiseen suuntaan ja hän myy Turbonsa osakkeen hintaan 5,20€, Turbo Longin hinnaksi muodostuessa noin 0,70€. Osakkeen tuotto ajalle on karvan yli 6%, Turbon tuotoksi muodostuu 75%. Toisin sanoen Unlimited turbon vipuvaikutus ostohetkellä oli 12,5.

Esimerkin treidaaja oli joko onnekas, taidokas tai molempia, sillä osakkeen arvo ei pudonnut enempää hintaan 4,50 €, jolloin Long Turbo olisi erääntynyt arvottomana. Sen sijaan hän onnistui kaupassaan korkeariskisellä Turbolla ja ansaitsi muhkean tuoton sijoitukselleen. Mitä alempana Long Turbon Stop-Loss-taso on, sitä pienempi on vipuvaikutus ja riski Stop-Loss-tapahtumalle.

Unlimited turbo Short käyttäytyy Turbo Longin peilikuvana, eli sen arvo nousee kun osakkeen hinta laskee. Mikäli treidaaja olisi avannut Turbo Short-position Nokian Turboon ennen osaria, olisi hän tehnyt osarin yli huiman tuoton.

Unlimited turbojen riskit ja ominaisuudet haltuun

On tärkeää muistaa että Unlimited turbot ovat viputuotteita, joiden riski on vipuvaikutuksen ansiosta korkeampi kuin suora sijoitus osakkeeseen. Ennen kaikkea Turbon sisäänrakennettu vipu tarjoaa treidaajalle mahdollisuuden sitoa vähemmän pääomaa yhteen treidiin samalla euromääräisellä tuotto-odotuksella kuin suora sijoitus kohde-etuuteen, minkä ansiosta kassaa voi käyttää myös muihin sijoitusmahdollisuuksiin. Toisessa esimerkissä olleen Turbo Longin vipu oli 12,5-kertainen, eli sama euromääräinen tuotto-odotus saadaan 800€ sijoituksella Turboon kuin 10,000€ suoralla sijoituksella Nokian osakkeeseen. Toisaalta Turbolle ominainen Stop-Loss-taso rajoittaa treidaajan tappion sijoitettuun pääomaan.

Nordnet Markets tarjoaa Turbo Longeja ja Shorteja Nokian lisäksi mm. Fortumin, Nesteen, Outokummun ja Wärtsilän osakkeisiin 0 € välityspalkkioin (yli 100 € kaupat).

Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot. Artikkelin on kirjoittanut Johannes Ankelo ja se on ilmestynyt kaupallisena yhteistyönä Sijoitustieto.fi-sivustolla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki