Siirry pääsisältöön

Lapselle säästäminen rautalangasta väännettynä

Sanotaan, että aika on rahaa. Ainakin korkoa korolle -ilmiön osalta tämä pitää paikkansa. Vähempituloiset voivat vaurastua pienilläkin summilla, Suomesta voisi poistaa ansiotuloverot yhdessä sukupolvessa ja vastasyntyneelle voi hankkia ylimääräisen keskivertoeläkkeen viidellä tonnilla.

Korkoa korolle -matikkaa

Nämä eivät ole mielipiteitä, vaan matematiikkaa. Osakemarkkinoiden keskimääräinen vuotuinen reaalituotto on Yhdysvalloissa ollut noin seitsemän prosenttia viimeisen 220 vuoden aikana. Siihen aikajaksoon mahtuu vaikka mitä ihmiskunnan synkimpiä hetkiä ja kirkkaimpia onnistumisia. Eli asioita mitä voi myös odottaa tulevaisuudesta.

Kertasijoitus

Kun sijoitat 4 328 euroa lapsen syntyessä, kasvaa tämä seitsemän prosentin reaalituotolla keskimäärin puoleen miljoonaan euroon tämän eläkeikään mennessä.

Laskuesimerkki tarkoittaa tarkalleen, että puolella ihmisistä on eläkeikään tultaessa enemmän ostovoimaa kuin mitä viidelläsadallatuhannella eurolla on tänään, toisella puoliskolla on vähemmän. Mikäli pitkän aikavälin osakemarkkinatuoton hajonta on standardipoikkeamalla mitattuna 15 prosenttia, on kahdella kolmasosalla eläkepotti, joka mahtuu 425 000–575 000 euron haarukkaan ja 95 prosentilla on potti joka mahtuu 350 000–650 000 euron haarukkaan.

Koska laskussa käytetään reaalituottoprosenttia, tarkoittaa tämä, että eläkeikään tultaessa ostovoimaa on vastaava määrä, kuin mitä viidellä sadallatuhannella eurolla on tänään. Nimellistuottoprosentti (mihin sisältyy inflaatio) ja nimelliseläkepotti ovatkin sitten jotain muuta. Esimerkiksi kymmenen prosenttia ja vastaavasti 3,4 miljoonaa.

Kuukausisäästäminen

Mikäli esimerkissä käytetty kertasijoitus tuntuu kalliilta, sijoita pienempi summa. Pääset myös puolen miljoonan lopputulemaan säästämällä 23 euroa kuukaudessa lapsen eläkeikään asti. Voit säästää ja sijoittaa sellaisia summia jotka sopivat juuri sinun kukkarollesi. Kaikki on joka tapauksessa kotiinpäin.

Kulut

Mikäli sijoittamiseen liittyvät vuotuiset kulut ovat kaksi prosenttia, lopputulemaksi tulee 4 328 euron kertasijoituksella vain 132 000 euroa tai seitsemänkymmenen vuoden aikana tehdyillä 23 euron kuukausittaisilla sijoituksilla 177 000 euroa – puolen miljoonan sijasta. Kyllä. Kulut syövät tuottosi.

“Raha ei ole kaikki kaikessa”

Raha ei tietenkään ole kaikki kaikessa, eikä se takaa onnellisuutta. Mutta jos et koskaan raha-asioita mieti, et lopulta muuta mietikään. Tiedän mistä puhun. Olen tämän osalta kokemusasiantuntija. Siitä kiukusta olen ammentanut tämänkin kirjoituksen 😉

Eikä tällaisten tsemppikirjoitusten tarkoitus ole saattaa kaikkia miljoonan äärelle, vaan oivalluttaa, että pienistäkin puroista syntyy iso joki. Vanhemmat voivat parantaa jälkipolven taloudellista turvallisuutta, nuori itsenäistyä vanhemmistaan aikaisemmin ja vanhempi järkätä itselleen paremman eläkkeen.

Eikä korkoa korolle -ilmiö diskriminoi pienempiä summia isojen hyväksi: kaikki saavat saman suhteellisen tuoton samalla tekemisellä. Vastaavasti vaurastuminen on suhteellisesti yhtä voimakasta.

Aloita, ohjaa varat osakkeisiin joko suoraan tai vielä tehokkaammin kustannustehokkaiden indeksirahastojen kautta, minimoi kulut ja ole pitkäjänteinen. Siinä kirjaimellisesti kaikki mitä sinun tulee tietää, jotta pääset laskuesimerkin kaltaisiin tavoitteisiin. Itsesi tai jonkun muun hyväksi.

Tee näin

Kaikista helpommin ja tehokkaimmin säästät lapsellesi näin:

  • Avaa asiakkuus/ rahastosijoitus lapsesi nimiin. Vaikka kuka tahansa (myös vanhempi ja sukulaiset) voivat lahjoittaa kenelle tahansa 4 999 euroa/ kolme vuotta, on parempi, että säästäminen tapahtuu heti lapsen nimissä, jolloin vältytään mahdolliselta lahjaverolta siinä vaiheessa, kun potti siirretään lapsen nimiin. Huoltajat hallinnoivat yhdessä alaikäisen lapsen omaisuutta kunnes lapsesta tulee täysi-ikäinen.
  • Minimoi sijoittamiseen liittyvät kulut. Kulut syövät tuottoja. Indeksirahaston logiikka on armoton. Maksamalla vähemmän, saat enemmän.
  • Löydä mahdollisimman kustannustehokas, kasvu-osuudellinen osakeindeksirahasto. Osakesijoitukset tuottavat pitkässä juoksussa ylivoimaisesti parhaiten. Mikäli sijoitat alle kolmensadan euron summia, valitse tavallinen rahasto (jota merkitään tilisiirtoja tekemällä) eikä ETF, koska Nordnet veloittaa kuukausisäästösopimuksen puitteissa 2,5 euroa ETF:iin säästämisestä. Nordnetillä on myös edelleen täysin kuluttomat Suomi, Ruotsi ja Norja rahastot, mutta Nordnetin kautta löytyy maailmalta muitakin. Älä sijoita kaikkia rahoja Suomeen, vaan hajauta merkittävästi maailmalle. Kasvuosuudellisessa rahastossa rahastoon kertyvät osinko, korko ja muut tuotot sijoitetaan suoraan rahastossa oleviin osakkeisiin. Näin et joudu tuotonmaksuista verolle ja korkoa korolle -ilmiö saa pauhata vapaasti. Mikäli säästät kuukausittain laita automaattinen tilisiirto soimaan palkkapäivinäsi, niin varmistat tekemisen jatkuvuuden.
  • Ole pitkäjänteinen ja kasvata pitkäjänteiseksi. Pitkäjänteisyyden puute ja esimerkiksi pörssiromahduksista huolestuminen ja tekemisen katkolle laittaminen on ainoa asia, joka on vaurastumisen tiellä. Jos pörssit puolittuvat, se tarkoittaa, että saat kaksi yhden hinnalla. Kannattavuusesimerkit toimivat käytännössä vain, jos olet pitkäjänteinen.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Olisinpa itsekn älynnyt
Olisinpa itsekn älynnyt
17.05.2024 00:06

Säästämällä lapselle jopa pienituloiset viisivay auttaa lasta nousemaan suomalaisessa luokkayhteiskunnassa ainakin yhden pykälän ylöspäin. Tähän riittäisi mainiosti viikottaisen lottoriviin panostetun loputtoman jättipotin toiveikkaan odotuksen sijoittaminen kuluttomaan indeksirahastoon. Veikkaus Oy:n eli valtion pohjattoman kanssannsijaan jöttipotin saisikin oma lapsi!

Isoisä
Isoisä
15.05.2024 21:08

Verovinkkinä lapsenlapselle säästämiseen, ts. näin minä sen teen. Lahjoitan nyt lapselleni omistamiani rahasto-osuuksia ja osakkeita max 4999 € / 3 a. niitä joiden %-arvo on kasvanut eniten. Kun hän on omistanut niitä vähintään vuoden, niin niiden hankintahinnaksi hänelle lasketaan sen päivän arvo kun lahjoitin ne hänelle, ei siis hankintahinta jolla minä olen ne aikanaan ostanut. Tuon jälkeen lapseni pitää näitä omistuksessaan, sanotaan vaikka parikymmentä vuotta, jonka jälkeen hän lahjoittaa niitä edelleen lapselleen (4999 €), eli minun lapsenlapselleni. Mikäli verotus ei muutu tulevaisuudessa, niin jälleen sama sääntö, eli pidettävä vähintään vuosi, jolloin hankintahinta on taas tuon hetken arvo. Tuo viimeinen lahjoitus… Lue lisää >>

Näätä-Ville
Näätä-Ville
15.05.2024 12:06

Joku aika sitten on ollut uutisointia siitä, että näitä lapsen nimissä olevia säästöjä saa käyttää vain lapsen kuluihin. Mielestäni tämän takia ei kannata säästää lapselle, vaan itselleen, koska se lisää omaa taloudellista liikkumavaraa ennen kuin lapsi on täysi-ikäinen.

Tämä rahallinen tukeminen kannattaa ennemmin tehdä niin, että maksaa lapsensa elämisen kustannuksia lapsen opiskelujen aikana. Tämän voi hoitaa ilman mitään veroseuraamuksia ja muksu voi sijoittaa omat rahansa ja saa ihan yhtälailla hyvän startin elämäänsä.

Oatpower
Oatpower
Vastaa  Näätä-Ville
15.05.2024 18:01

Halusin “peukuttaa” tämän kommentin, mutta NN-sovellus ei anna. Miksi?

BePatient
BePatient
10.05.2024 09:17

Tämä kirjoitus pitäisi olla Hesarin etusivulla. Hyvä Martin!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki