Siirry pääsisältöön

Jälleen rauhallinen päivä Aasiassa. Heikkoa laskua Wall Streetillä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,1 % tai välillä [-0,2, +0,4] %.

Wall Street

Suunta osoitti lievästi alaspäin Wall Streetillä maanantaina, kuitenkin “matalilla” volyymeillä. Dow Jones -indeksi päätyi 0,4 prosenttia alaspäin, tiiviisti seurattuna S&P 500:sta ja Nasdaq Compositesta. Russell 2000, joka koostuu pienistä ja keskisuurista yrityksistä, päätyi suhteellisen tasaiseksi. Kaikki amerikkalaiset pörssi-indeksit ovat nousseet jyrkästi viimeisen vuoden aikana, hyvin autettuina optimismin avulla, joka liittyy tekoälyn pitkäaikaisiin vaikutuksiin.

Nasdaq-indeksi on erottunut tänä aikana lähes 40 prosentin nousulla. Ajanjaksot, joille on ominaista suuri optimismin määrä pörssissä, usein kutsuttu “härkämarkkinoiksi”, ovat leimanneet taloushistoriaa aikoina, joille on ollut tyypillistä teknologiset innovaatiot, poliittiset muutokset tai makrotaloudelliset siirtymät. Tunnettu esimerkki on dotcom-kupla 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, kun sijoittajat suurella innolla panostivat internetiin liittyviin yrityksiin, mikä johti räjähdysmäiseen nousuun pörssiarvoissa ennen seuraavaa romahdusta.

Samankaltaista optimismia on nähty ennen vuoden 1929 romahdusta, jota ajoi teollinen kasvu ja helppo pääsy luottoon, ja viime aikoina merkittävässä nousussa pörssi-indekseissä, jota ovat ajaneet teknologiayritykset ja innovaatiot tekoälyn alueella. Nämä ajanjaksot ovat tunnettuja vahvasta uskosta tulevaan kasvuun, joka toisinaan voi johtaa yliarvostuksiin ja markkinoiden korjausliikkeisiin.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) pysyivät keskimäärin muuttumattomina tiistaiaamuna.

Kokoonnuttiin jälleen suunnatonta päivää Aasiassa, mikä tarkoittaa, että alueelta ei tänään saada suurta vetovoimaa. Etelä-Korean KOSPI-indeksi erottui positiivisesti, kun taas Australian ASX 200 ja Intian SENSEX laskivat hieman. Sijoittajat kohtaavat rauhallisemman jakson yritysraporttien ja korkokokousten osalta, mikä voi johtaa lisääntyneeseen epävarmuuteen ja markkinavolatiliteettiin.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 86,08 dollaria barrelilta, muuttumaton maanantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -1,9 prosenttia samalla aikajaksolla.
  • Tällä hetkellä 1 USD maksaa; 10,7 NOK, 10,57 SEK, 6,88 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,6 NOK, 11,46 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,59, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,25).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden inflaatio-odotuksilla (T10YIE), ovat 2,33 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Yhdysvaltain dollari on pysynyt vahvana pitkään, osittain korkoerojen vuoksi, mutta myös jatkuvan geopoliittisen epävarmuuden takia. Tämä sisältää konflikteja, kuten sodan Ukrainassa, konfliktin Hamasin ja Israelin välillä sekä jännitteet USA:n ja Kiinan välillä teknologiaan liittyen.

Suuret geopoliittisen epävarmuuden jaksot, kuten nämä, voivat olla merkittäviä ja pitkäaikaisia vaikutuksia rahoitusmarkkinoihin. Vaikutuksiin kuuluu lisääntynyt volatiliteetti, kasvava kysyntä Yhdysvaltain dollareille ja kullalle, keskuspankkien korkopolitiikan muutokset, globaalien kauppa- ja investointivirtojen uudelleenjärjestely sekä raaka-aineiden hintojen vaihtelut. Toisin sanoen, geopoliittinen epävarmuus voi muokata maailmantaloutta ja rahoitusmarkkinoita sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki