Siirry pääsisältöön

Pörssirallia Fedin rohkaisevan korkouutisen jälkeen.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +1,0 % tai välillä [0,6, +1,4] %.

Wall Street

Fed-pääjohtaja Jerome Powell varasti show’n Wall Streetillä keskiviikkona, kun hän Federal Reserven korkokokouksen yhteydessä vihjasi, että tänä vuonna on tulossa kolme korkoleikkausta ja kvantitatiivisten kiristysten (QT) nopea vähentäminen. Sijoittajat vastasivat lähettämällä pörssi-indeksit voimakkaaseen nousuun. Russell 2000 -indeksi, joka koostuu pienemmän markkina-arvon yrityksistä, eli pienistä ja keskisuurista yrityksistä, nousi lähes kaksi prosenttia, mikä on kaksinkertainen nousu S&P 500:aan verrattuna.

Kvantitatiiviset kiristykset (QT) viittaavat keskuspankkien rahapolitiikan strategiaan, jota käytetään talouden rahamäärän vähentämiseen, usein myymällä valtion obligaatioita tai muita arvopapereita pankin taseesta. Tämä on osa keskuspankkien työkalupakkia pyrkimyksissään tasapainottaa talouskasvua inflaation hallinnan kanssa. QT:n toteutuksen ajoitus ja tapa vaihtelevat taloudellisten olosuhteiden ja tavoitteiden mukaan.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 1,3 prosenttia torstaiaamuna.

Aasian sijoittajat inspiroituivat Wall Streetin torstaisesta toiminnasta, ja he nostivat alueen pörssejä voimakkaasti yön aikana. Euroopan pörssien, mukaan lukien Pohjoismaiden, odotetaan seuraavan perässä tänään.

Nikkei 225, joka nousi sen jälkeen, kun Japanin keskuspankki nosti korkoja ensimmäistä kertaa 17 vuoteen tiistaina, johti yöllistä kauppaa yhdessä Etelä-Korean KOSPI-indeksin ja Hongkongin Hang Seng -indeksin kanssa.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 86,44 dollaria barrelilta, noussut 0,6 prosenttia keskiviikon tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,6 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,53 NOK, 10,36 SEK, 6,82 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,5 NOK, 11,33 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,59, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,28).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) kautta, ovat 2,31 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Dollari heikkeni Federal Reserven eilisen korkokokouksen jälkimainingeissa. Heikkeneminen ei ollut yllättävää, ottaen huomioon Powellin “dovish” kommentit. Monet olivat etukäteen uskoneet, että “korkeat” inflaatioluvut tammikuulta ja helmikuulta pakottaisivat keskuspankin viestimään vähemmästä korkoleikkauksista kuluvana vuonna, mutta näin ei tapahtunut.

Termi “dovish” tulee englanninkielestä ja sitä käytetään rahoitusmaailmassa kuvaamaan talouspolitiikkaa tai keskuspankin asennetta, joka suosii talouskasvun stimulointia pitämällä korot matalina. Tämä on vastakohta “hawkish” asenteelle, joka keskittyy enemmän inflaation torjuntaan korkeampien korkojen kautta.

On tärkeää huomata, että dollarin heikkenemisen vaikutukset vaihtelevat maailmantalouden eri toimijoiden kesken, mutta yleisesti ottaen, dollarin heikkeneminen, kun se on “vahva”, on hyvä uutinen maailmantaloudelle. Tänään Bank of England sekä Norges Bank pitävät korkokokouksen, mutta näiden ei odoteta vaikuttavan markkinoihin samassa määrin kuin Federal Reserve eilen.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki