Siirry pääsisältöön

Odottava tunnelma ennen tärkeää Fed-kokousta.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,1 % tai välillä [-0,3, +0,5] %.

Wall Street

Energiayhtiöt johtivat Wall Streetillä tiistaina, kun taas teleyhtiöt päätyivät listan häntäpäähän. Kaiken kaikkiaan tämä riitti nostamaan sekä Dow Jones -indeksin (+0,8 %), S&P 500 (+0,6 %), Russell 2000 (+0,5 %) että Nasdaq Composite (+0,4 %). Dow Jones Industrial Average, S&P 500, Russell 2000 ja Nasdaq Composite ovat keskeisiä osakeindeksejä, jotka edustavat eri segmenttejä Yhdysvaltain osakemarkkinoista. Kukin näistä indekseistä tarjoaa sijoittajille ja analyytikoille arvokkaita näkemyksiä talouden ja osakemarkkinoiden eri segmenteistä.

Dow Jones on kokenut monia merkittäviä ajanjaksoja historiassaan, mukaan lukien suuren laman 1930-luvulla, dot-com-kuplan lopussa 1990-luvulla ja rahoituskriisin 2008. Sitä on usein käytetty mittarina Yhdysvaltain talouden yleiselle terveydelle.

S&P 500:a pidetään yhtenä parhaista mittareista Yhdysvaltain osakemarkkinoille ja se on kokenut useita nousu- ja laskumarkkinoita. Se kasvoi merkittävästi 1990-luvun teknologiabuumin aikana ja on kasvanut vahvasti rahoituskriisin 2008 jälkeen, erityisesti teknologiasektorin vetämänä.

Russell 2000 on usein erottunut talouskasvun aikoina, kun pienet yritykset kasvavat nopeammin kuin suurimmat. Se voi kuitenkin myös laskea nopeammin talouden taantumissa, kun taas Nasdaq-indeksi koki valtavaa kasvua dot-com-kuplan aikana 1990-luvun lopulla, seurasi voimakasta laskua 2000-luvun alussa. Sen jälkeen se on nähnyt merkittävää kehitystä, erityisesti teknologiayritysten, kuten Applen, Amazonin ja Googlen, nousun myötä.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,4 prosenttia keskiviikkoaamuna.

Aasian pörsseissä vallitsi tiistaina hyvä tunnelma. On toinen asia, riittääkö tämä laukaisemaan pörssinousun Euroopassa tänään, ottaen huomioon suuren epävarmuuden, joka liittyy illan korkokokoukseen Federal Reservessä. Federal Reserve (Fed), Yhdysvaltain keskuspankki, vaikuttaa merkittävästi globaaleihin rahoitusmarkkinoihin, mukaan lukien sijoittajien käyttäytyminen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tämä johtuu useista tekijöistä, muun muassa Fedin roolista korkotasojen asettajana, sen vaikutuksesta inflaatioon ja sen roolista talouspolitiikassa yleisemmin.

Fed perustettiin 23. joulukuuta 1913 Federal Reserve Actin kautta. Perustamisen taustalla oli halu luoda enemmän vakautta Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmään, joka oli hyvin volatiili ja kärsi pankkikriiseistä, erityisesti vakavasta pankkipaniikista vuonna 1907. Tavoitteena oli tarjota keskitettyä kontrollia rahapolitiikkaan, toimia viimeisenä lainaajana estääkseen pankkien kaatumiset, sekä vakauttaa taloutta säätämällä korkotasoa ja hallitsemalla kansakunnan rahamäärää. Näin ollen Fedin tavoitteena oli luoda turvallisempi, joustavampi ja vakaa taloudellinen ja rahoituksellinen järjestelmä.

Ennen Federal Reserven perustamista vuonna 1913, maailmalla oli useita muita keskuspankkeja, joista Ruotsin Riksbank (1668) ja Englannin pankki (Bank of England, 1694) ovat vanhimpia ja tunnetuimpia. Nämä varhaiset keskuspankit perustettiin tavoitteilla, jotka muistuttavat nykyisten keskuspankkien tavoitteita: vakauttaa valuuttaa, hallita valtion velkaa ja tukea taloudellista vakautta. Historian kuluessa keskuspankit ovat olleet avainasemassa talouspolitiikkojen ja rahoituskriisien reagointimekanismien muovaamisessa, ja Federal Reserven kehitys oli jatkumoa tälle perinteelle, pyrkimyksenä luoda vakaa rahoitusjärjestelmä Yhdysvalloissa.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 87,21 dollaria barrelilta, laskien -0,1 prosenttia tiistain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -0,1 prosenttia samassa ajanjaksossa.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,64 NOK; 10,44 SEK; 6,86 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,6 NOK; 11,34 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,7 on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,3).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10 vuoden breakeven-inflaatioasteella (T10YIE), ovat 2,3 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosentista (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Fedin korkopäätös julkaistaan kello 19 eurooppalaista aikaa. Styringsrentens endring ei ole odotettu, mutta kommunikaatio voi muuttua. Federal Reserven kommunikaation sävyn vaikutus valuutta- ja korkomarkkinoihin vaihtelee merkittävästi riippuen siitä, onko sävy hawkish, dovish tai neutraali.

“Hawkish”-sävy, joka viestii tiukemmasta rahapolitiikasta, voi vahvistaa USD:a ja nostaa lyhytaikaisia korkoja vihjaamalla tulevista koronnostoista. Toisaalta dovish sävy, joka viittaa joustavampaan politiikkaan, voi heikentää USD:a ja laskea lyhytaikaisia korkoja ennakoimalla jatkuvasti matalia korkoja. Neutraali sävy yleensä aiheuttaa rajoitettuja välittömiä vaikutuksia sekä valuutta- että korkomarkkinoilla, koska se viestittää, että Fed ei suunnittele nykyisen rahapolitiikan muuttamista. Näiden signaalien ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää sijoittajille ja analyytikoille, jotta he voivat navigoida tehokkaasti rahoitusmarkkinoilla.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki