Siirry pääsisältöön

Pörssilaskua Aasiassa viime yönä. Amerikkalainen makrodata fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,0 % tai välillä [-0,4, +0,4] %.

Wall Street

Osakkeet laskivat Wall Streetillä torstaina, kun viime kuun PPI-luvut tulivat huomattavasti odotettua korkeammiksi. Sijoittajat pelkäävät, että viimeaikaisten makrotaloudellisten lukujen (KPI, Yhdysvaltain maatalousalan ulkopuoliset palkat, PPI) summa pakottaa Federal Reserven pitämään korot korkeina pidempään kuin odotettiin. PPI-luvut eli tuottajahintaindeksi mittaa ajan myötä kotimaisten tuottajien tuotteistaan saamien myyntihintojen keskimääräistä muutosta.

Huomattavasti odotettua suurempi nousu PPI:ssä viittaa siihen, että tuotantokustannukset nousevat, mikä usein voi johtaa korkeampiin kuluttajahintoihin, koska tuottajat voivat päättää siirtää nämä kustannukset asiakkaille. Tämä voi puolestaan edistää inflaatiota. Kaiken kaikkiaan odotus siitä, että korot pidetään korkeina pidempään kuin odotettiin, viittaa Fedin tiukempaan rahapolitiikkaan inflaation torjumiseksi, mikä voi viilentää taloudellista toimintaa ja osakemarkkinoita.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -1 prosenttia alhaalla perjantaiaamuna.

Aasiasta ei tänään saada vetoapua. Alueen sijoittajat lähettivät kaikki pörssi-indeksit alaspäin perjantaina. Hang Seng -indeksi, joka muuten on toipunut jonkin verran viime aikoina, johti laskua yöllä. Jää nähtäväksi, onko tämä suuremman korjauksen alku.

Pörssimarkkinoiden korjausliikkeiden dynamiikan ymmärtäminen vaatii perustietoa siitä, miten pörssimarkkinat toimivat ja miten erilaiset tekijät ovat historiallisesti vaikuttaneet niihin. Markkinakorjaus viittaa laskuun, joka on 10 % tai enemmän viimeisimmästä huipusta, ja ne ovat luonnollinen osa markkinadynamiikkaa. Historia opettaa meille, että korjaukset, vaikka ne voivat olla lyhyellä aikavälillä kivuliaita, ovat osa terveen markkinatalouden toimintaa. Ne auttavat säätämään yliarvostuksia ja luomaan mahdollisuuksia sijoittajille ostaa arvokkaita osakkeita alempaan hintaan.

Markkinat ovat pitkälti kahden tunteen – pelon ja ahneuden – ajamia. Nousukausina ahneus voi ajaa hinnat epärealistisiin korkeuksiin, mikä usein ei ole pitkällä aikavälillä kestävää. Samoin laskukausina pelko voi saada sijoittajat irrationaalisesti myymään osakkeita, mikä johtaa siihen, että jopa vakaimpien ja arvokkaimpien osakkeiden hinnat laskevat. Vastavirtaan kulkemalla sijoittaja voi mahdollisesti hankkia osakkeita hintaan, joka heijastaa enemmän niiden todellista arvoa.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 85,23 dollaria barrelilta, noussut 0,3 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 4,1 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,58 NOK; 10,35 SEK; 6,85 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,5 NOK; 11,26 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,69, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,28).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,3 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Eilisten yllättävän korkeiden tuottajahintaindeksin (PPI) lukujen ja välittömien markkinareaktioiden perusteella rahoitusmarkkinat kohtaavat uuden epävarmuuden kierroksen. Merkittävä hyppy PPI:ssä viittaa kasvaneisiin tuotantokustannuksiin, mikä mahdollisesti voi johtaa korkeampiin kuluttajahintoihin tulevaisuudessa. Tämä lisää painetta Federal Reserve (Fed)lle heidän jatkuvassa taistelussaan inflaatiota vastaan.

Korkomarkkinoille tämä kehitys merkitsee odotusta siitä, että korot pysyvät korkeina pidempään kuin aiemmin oletettiin. Tällä näkökulmalla on suoria vaikutuksia sekä lainanottajiin että säästäjiin, sekä laajempia taloudellisia seurauksia. Korkeammat korot voivat tehdä kaiken, asuntolainoista yritysinvestointeihin, rahoittamisen kalliimmaksi, mikä mahdollisesti voi hidastaa taloudellista toimintaa.

Valuuttamarkkinoilla Yhdysvaltain jatkuvasti korkeiden korkojen odotus voi vahvistaa dollaria, koska sijoittajat etsivät korkeampaa tuottoa dollareissa nimellisarvoisista sijoituksista. Vahvempi dollari voi kuitenkin vaikeuttaa tilannetta amerikkalaisille viejille tekemällä heidän tuotteistaan kalliimpia kansainvälisillä markkinoilla.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki