Siirry pääsisältöön

Uusia huippulukemia ympäri maailman.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,2 % tai välillä [-0,2, 0,6] %.

Wall Street

AI-jättiläiset, NVIDIA (+4 %) kärjessä, veivät Nasdaq-indeksin (+1,2 %) uuteen kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaan perjantaina. Myös pienemmät yritykset menestyivät viikon viimeisenä kaupankäyntipäivänä hyvin, mikä sinänsä on positiivista. Pienten yritysten menestys pörssissä on talouden kannalta myönteinen merkki, sillä se viittaa monipuoliseen ja terveeseen markkinaan.

Näiden yritysten menestys edistää innovaatiota ja kilpailua, tukee talouskasvua työpaikkojen luomisen kautta ja heijastaa positiivista markkinasentimenttiä. Tämä on tärkeää, koska se tarjoaa sijoittajille enemmän valinnanvaraa ja mahdollisuuden korkeampaan tuottoon, samalla kun se korostaa ympäristöä, jossa yrittäjyys ja uudet ideat voivat kukoistaa. Siksi pienten yritysten edistyminen, suurten jättiläisten dominoinnin ulkopuolella, on olennainen tasapainoisen talouskehityksen kannalta.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,3 prosenttia maanantaiaamuna.

Useat johtavat indeksit nousivat uusiin kaikkien aikojen korkeimpiin lukemiin viimeisen kaupankäyntipäivän aikana, mukaan lukien Japanin Nikkei 225, Intian Sensex, Nasdaq Composite, S&P 500 ja Dow Jones Industrial Average. Pohjoismaiset pörssit, Suomen pörssiä lukuun ottamatta, ovat lisäksi lähellä rikkoa aiempia huippujaan.

Uudet huippulukemat maailman pörsseissä viittaavat usein taloudelliseen optimismin ja sijoittajien luottamuksen lisääntymiseen, jota ajavat teknologinen innovaatio, globaali taloudellinen integraatio ja suotuisat rahapolitiikan olosuhteet. Samalla nämä ennätykset heijastavat myös monimutkaisia taloudellisia dynamiikkoja, mukaan lukien inflaatiopaineen mahdollisuus, spekulatiivisten kuplien riski ja taloudellisen epätasa-arvon haasteet.

Historiallisesti tällaiset huippulukemat ovat olleet sekä taloudellisten syklien peili että ajuri, ja ne korostavat tarvetta arvioida markkinoiden liikkeiden välittömien ja pitkäaikaisten seurausten merkitystä. Lyhyellä aikavälillä uudet huiput voivat myös johtaa “fear of missing out” (FOMO) ilmiöön sijoittajien keskuudessa, mikä voi ajaa markkinoita vielä korkeammalle.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 83,49 dollaria barrelilta, muuttumaton 0 prosenttia perjantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 2,4 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,52 NOK, 10,32 SEK, 6,87 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,4 NOK, 11,19 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,55, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,2).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indikaattorilla, ovat 2,32 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Viikonlopun OPEC+-huippukokous ei tuonut suuria yllätyksiä. Saudi-Arabia, OPEC+:n de facto -johtaja, on yhdessä Venäjän ja muiden suurten öljyntuottajamaiden kanssa päättänyt pitää yhteenlasketun tuotantonsa kurissa seuraavien kuukausien ajan varmistaakseen tasapainon öljymarkkinoilla. Saudi-Arabia on historiallisesti ollut hallitseva voima OPEC:ssa ja globaalilla öljymarkkinalla sen laajojen öljyvarantojen ja tuotantokapasiteetin ansiosta.

Öljykriisistä 1970-luvulla, jolloin maa käytti öljyntuotantoaan geopoliittisena välineenä, sen stabiloivaan rooliin 1980- ja 1990-luvuilla, ja aina OPEC+-yhteistyön johtajuuteen 2000-luvulla, Saudi-Arabia on ollut keskeinen neuvottelemassa tuotantoleikkauksista öljynhintojen tasapainottamiseksi ylituotannon tai kysynnän laskun aikoina. Tämä ei ole vain varmistanut maalle keskeistä roolia globaalin talouden ja energiapolitiikan muovaamisessa, vaan myös antanut sille merkittävää geopoliittista vaikutusvaltaa sekä tuottaja- että kuluttajamaiden suhteissa ympäri maailmaa.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki