Siirry pääsisältöön

S&P 500, Nasdaq ja Nikkei 225 kaikkien aikojen ennätyksessä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,4 % tai välillä [-0, 0,8] %.

Wall Street

Rohkaisevat amerikkalaiset inflaatioluvut (PCE-indeksi) tukivat osakekurssien nousua Wall Streetillä torstaina. Nasdaq-indeksi nousi lähes yhden prosentin, seurattuna pienistä ja keskisuurista yrityksistä Russell 2000 -indeksissä (+0,7 %). S&P 500 ja Dow Jones Industrial Average nousivat vastaavasti 0,5 ja 0,1 prosenttia.

Monet uskovat, että Federal Reserve alentaa ohjauskorkoa (Fed Funds Rate) vuoden toisella puoliskolla, mutta jos inflaatiopaine vähenee edelleen tulevaisuudessa, ensimmäinen korkoleikkaus tässä syklissä saattaa tulla aikaisemmin. Sekä S&P 500 että Nasdaq-indeksi nousivat uuteen kaikkien aikojen ennätykseen.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat nousseet keskimäärin 0,6 prosenttia perjantaiaamuna.

Aasian sijoittajat lähettivät alueen pörssit nousuun perjantaina. Nikkei 225 (+1,9 %), joka on noussut lähes 20 prosenttia tänä vuonna, nousi uuteen kaikkien aikojen ennätykseen yöllä. Eurooppalaisten pörssien, mukaan lukien pohjoismaisten, odotetaan hyötyvän Aasian ja Yhdysvaltojen noususta.

Talousglobalisaation myötä 1900-luvun lopulta lähtien on tapahtunut lisääntynyttä kauppaa, investointeja ja rahoituksellista integraatiota maiden rajojen yli. Tämä tarkoittaa, että yritykset eivät ole riippuvaisia vain kotimarkkinoistaan, vaan myös mantereiden välisistä markkinoista. Kun talous kokee kasvua tai taantumaa, sillä voi olla suora vaikutus yritysten tuloksiin globaalisti, ja siten pörsseihin.

Monet sijoittajat, erityisesti suuret institutionaaliset sijoittajat, hajauttavat salkkujaan globaalisti. Tämä luo suoran rahoituksellisen yhteyden markkinoiden välille. Kun sijoittajat mukauttavat salkkujaan perustuen riskiarvioinnin muutoksiin tai odotettuun tuottoon, se voi johtaa samanaikaisiin pääomavirtoihin maiden rajojen yli.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 82,24 dollaria tynnyriltä, noussut 0,5 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -2,1 prosenttia samassa ajassa.
  • Yhdysvaltain dollari maksaa kirjoitushetkellä: 10,61 NOK; 10,37 SEK; 6,89 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,5 NOK; 11,21 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kahden vuoden korko, joka on 4,62 on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,26).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden inflaatio-odotusasteella (T10YIE), ovat 2,33 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosentista (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Federal Reserve, Yhdysvaltain keskuspankki, vaikuttaa suuresti rahoitusmarkkinoihin rahapolitiikkansa kautta, mukaan lukien ohjauskoron säätely, avoimen markkinan operaatiot, ennakkovaroitukset ja kvantitatiivisen keventämisen ohjelmat. Manipuloimalla (muuttamalla) korkotasoa ja rahamäärää, Fed vaikuttaa taloudelliseen toimintaan, investointi-ilmaisimeen ja markkinaodotuksiin, mikä voi johtaa merkittäviin liikkeisiin osake- ja obligaatiomarkkinoilla, valuuttakursseissa ja muissa rahoitusvaroissa.

Sijoittajat ja markkinatoimijat seuraavat siksi tarkasti Fedin päätöksiä ja signaaleja sopeuttaakseen strategioitaan, koska näillä voi olla välittömiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia sijoitustuottoihin ja taloudelliseen vakaisuuteen. Eilisen rohkaisevat inflaatioluvut lisäsivät todennäköisyyttä, että ensimmäinen koronlasku tapahtuu ensimmäisellä vuosipuoliskolla eikä toisella.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki