Siirry pääsisältöön

Aasia suuntaa vailla. Inflaatioluvut keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,2 % tai välillä [-0,2, 0,6] %.

Wall Street

Suurin osa maailman pörsseistä on noussut vuonna 2024, erityisesti Yhdysvalloissa. Nasdaq Composite, joka nousi 0,4 prosenttia keskiviikkona, on noussut lähes 7 prosenttia tänä vuonna. S&P 500 (+6,5 %) seuraa tiiviisti perässä, kun taas Dow Jones Industrial Average ja Russell 2000 ovat nousseet vastaavasti 3,4 % ja 1,4 %.

Hyvä alku pörssivuoteen voi olla positiivinen merkki sekä sijoittajille että talousanalyytikoille, sillä sitä pidetään usein markkinoiden yleisen terveyden ja sijoittajien luottamuksen indikaattorina. On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka pörssivuoden hyvä alku voi tarjota arvokkaita näkemyksiä, monia tekijöitä vaikuttaa markkinoiden suorituskykyyn vuoden aikana. Näihin kuuluvat geopoliittiset tapahtumat, korkotason muutokset ja muut arvaamattomat tapahtumat.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin 0,1 prosentin nousussa keskiviikkoaamuna.

Aasian pörsseistä ei ole paljon vetoapua saatavilla tänään, ottaen huomioon suunnan puute. Aasian pörssit toimivat tärkeinä barometreinä sijoittajien mielialalle ja niillä on suora vaikutus eurooppalaisiin markkinoihin. Tämä johtuu pääasiassa aikaeroista, jotka saavat Aasian tapahtumat vaikuttamaan markkinasentimenttiin ennen kaupankäynnin alkua Euroopassa.

Aasian markkinoiden liikkeet voivat siten antaa aikaisia indikaatioita globaalista markkinasentimentistä, jossa positiivinen kehitys usein edistää nousua, kun taas lasku voi johtaa varovaisuuteen Euroopassa. Lisäksi taloudelliset ja poliittiset muutokset Aasiassa voivat suoraan vaikuttaa eurooppalaisiin yrityksiin, joilla on vahvat siteet alueeseen.

Korot, valuutat ja hyödykkeet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 82,3 dollaria tynnyriltä, noussut 0,2 prosenttia tiistain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 7,8 prosenttia samassa ajassa.
  • Tällä hetkellä 1 USD maksaa: 10,56 NOK; 10,33 SEK; 6,88 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,4 NOK; 11,19 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,68, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,3).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden inflaatio-odotuksella (T10YIE), ovat 2,32 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Huomenna (torstaina) julkaistaan tammikuun PCE-indeksi, joka mahdollisesti voi ohjata rahoitusmarkkinoita suuntaan tai toiseen. PCE-luvut (Personal Consumption Expenditures Price Index) ovat Federal Reserven suosima inflaatiomittari, koska se kattaa laajemman kirjon menoja kuin Kuluttajahintaindeksi (KHI), mukaan lukien kaikki kotitalouksien kuluttamat tavarat ja palvelut. Lisäksi PCE säätää tavaroiden ja palveluiden painotuksia säännöllisemmin heijastaakseen muutoksia kulutustottumuksissa, mikä voi antaa tarkemman kuvan inflaatiopaineista ajan mittaan.

Näillä luvuilla on merkittävä vaikutus rahoitusmarkkinoihin, mukaan lukien korot, valuuttakurssit, hyödykkeiden hinnat ja osakemarkkinat, pääasiassa odotusten ja Federal Reserven reaktioiden kautta inflaatiotietoihin. Korkeampi kuin odotettu inflaatio voi johtaa spekulaatioihin korkojen nostosta inflaation hillitsemiseksi. Tämä voi vahvistaa dollaria, nostaa hyödykkeiden hintoja inflaatiosuojana ja mahdollisesti laskea osakemarkkinoiden arvoa korkeampien diskonttokorkojen vuoksi tulevaisuuden rahavirtojen arvosta. Toisaalta, matalampi inflaatio voi viestiä mahdollisista korkoleikkauksista, mikä voi heikentää dollaria, mutta elvyttää osakemarkkinoita nostamalla tulevaisuuden tulovirtojen nykyarvoa.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Henri/Nordnet
Marketing Project Manager

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki