Siirry pääsisältöön

Nikkei 225 kaikkien aikojen ennätyksessä. Nvidia keskiössä uusien Q4-“hirviölukujen” jälkeen.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla +0,8 % tai välillä [+0,3, 1,3] %.

Wall Street

Nvidiaa, pidetään maailman “kuumimpana” yhtiönä, ylitti jälleen analyytikkojen odotukset julkistettuaan neljännen neljänneksen tuloksensa pörssin sulkeutumisen jälkeen eilen. Nvidian osake nousi 9,1 prosenttia jälkipörssissä ja on nyt matkalla kohti 2000 miljardin dollarin markkina-arvoa. Laittaaksemme tämän perspektiiviin: Apple, joka on ollut maailman arvokkain yritys viime vuosina, on hinnoiteltu 2800 miljardiin dollariin.

Nvidian satumainen kehitys ja sen asema yhtenä maailman arvokkaimmista yrityksistä voidaan suurelta osin attribuoida AI-kuumeeseen, joka on vallannut maailman. Yhtiön uraauurtavat grafiikkaprosessorit ja AI-teknologiat ovat tulleet välttämättömiksi teknologiajäteille kuten Microsoft, Meta, Alphabet ja Apple, sekä eri kansakunnille, jotka haluavat vahvistaa kykyjään tekoälyssä. Tämä kysyntä on ajanut Nvidian osakkeen uusiin korkeuksiin, markkina-arvon lähestyessä 2000 miljardin dollaria.

Yhtiön menestys heijastaa paitsi teknologisen innovaation voimaa myös sitä, miten Nvidia on sijoittunut keskeisesti AI-vallankumoukseen, mikä tekee sen tuotteista haluttuja resursseja nopeasti kehittyvässä digitaalisessa taloudessa.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,3 prosenttia torstaiaamuna.

Japanin pääindeksi, Nikkei 225, joka muuten on yksi maailman johtavista indekseistä, nousi uuteen kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaan viime yönä. Tämä merkitsee merkittävää käännekohtaa useiden vuosikymmenten taloudellisen stagnaation jälkeen edellisestä huippunoteerauksesta vuonna 1989, joka tunnetaan Japanin “kadotettuna vuosikymmenenä”.

Tämä virstanpylväs heijastaa Japanin pitkäaikaisen taloudellisen elvytyspolitiikan vaikutusta, joka sisältää Japanin keskuspankin aggressiivisen rahapolitiikan, hallituksen taloudelliset elvytyspaketit ja rakenteelliset uudistukset, sekä globaalin taloudellisen kasvun, joka on suosinut japanilaisia vientiyrityksiä ja teknologiayrityksiä.

On luonnollista olettaa, että tämä tapahtuma houkuttelee merkittävää globaalia huomiota medioiden, analyytikoiden ja sijoittajien keskuudessa, ottaen huomioon sen merkityksen globaalille taloudelliselle vakaudelle ja symbolina Japanin taloudelliselle kestävyydelle ja potentiaaliselle tulevaisuuden kasvulle.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 83,24 dollaria barrelilta, noussut 0,9 prosenttia keskiviikon tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 1,8 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,46 NOK; 10,34 SEK; 6,88 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,3 NOK; 11,2 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,65, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,31).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuoden inflaatio-odotuksella (T10YIE), ovat 2,34 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Markkinakorot, johtajana Yhdysvaltain kymmenenvuotinen, nousivat eilen, kun Federal Reserven edellisen korkokokouksen pöytäkirja (Fed Minutes) julkaistiin. Pöytäkirjan sisällön perusteella näyttää siltä, että ohjauskorko (Fed Funds Rate) pidetään muuttumattomana jonkin aikaa, ennen kuin sitä mahdollisesti lasketaan.

Fed Minutes on yksityiskohtainen raportti, joka antaa näkemyksiä taloudellisista arvioista ja keskusteluista, jotka käytiin Federal Open Market Committee (FOMC) kokouksessa. FOMC on vastuussa Yhdysvaltain rahapolitiikan asettamisesta, ja sen päätökset ohjauskorosta (Fed Funds Rate) vaikuttavat suoraan talouteen.

Ottaen huomioon, että dollari on maailman johtava varantovaluutta ja Yhdysvallat on maailman suurin talous, Yhdysvaltain rahapolitiikalla on suuri vaikutus globaaleihin rahoitusmarkkinoihin. Päätökset ja tulevaisuudennäkymät, jotka on hahmoteltu Fed Minutes -raportissa, voivat vaikuttaa globaaleihin investointivirtoihin, valuuttakursseihin ja taloudelliseen kasvuun kansainvälisesti.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki