Siirry pääsisältöön

Korkopuheet saivat Wall Streetin laskuun.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla -0,3 %, tai välillä [-0,7, 0,1] %.

Wall Street

Korkopuhe laski Wall Streetin tiistaina. Russell 2000 (-1,2 %) johti laskua, seurattuna Dow Jonesin teollisuuskeskiarvosta (-0,6 %). Nasdaq-indeksit ja S&P 500 päätyivät myös alaspäin, mutta piirilevyjättien, Nvidia (+3,1 %) ja AMD (+8,3 %) johdolla, lasku tasaantui.

Historiallisesti korkotasot ovat olleet keskeinen tekijä osakemarkkinoilla. Ajoittain korkeat korot ovat usein johtaneet osakekurssien laskuun, koska korkeammat korkokulut voivat vaikuttaa yritysten tuloksiin ja investointihalukkuuteen. Päinvastoin matalien korkojen kaudet ovat usein stimuloineet investointeja ja edesauttaneet markkinoiden nousua. Nykytilannetta on tarkasteltava tämän historiallisen dynamiikan valossa.

On mielenkiintoista havaita, että piirilevyjätit Nvidia ja AMD osoittivat vahvuutta päivänä, joka oli yleisesti laskusuuntainen. Tämä korostaa teknologiasektorin kasvavaa merkitystä modernissa taloudessa. Näiden yritysten kyky suoriutua epävarmoissa taloudellisissa olosuhteissa voidaan liittää niiden innovatiiviseen ydintoimintaan ja keskeiseen rooliin digitaalisessa taloudessa.

Advanced Micro Devices Inc (8,3 %), Western Digital Corp (4,5 %) ja Autozone Inc (3,9 %) johtivat voittajien listaa S&P 500 -indeksin yrityksissä. Boeing Co (-7,9 %), First Solar Inc (-7,1 %) ja Johnson Controls International PLC (-7 %) päätyivät häviäjien joukkoon.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -1,3 prosenttia alhaalla keskiviikkoaamuna.

Kiinan pettymystä tuottavat makrotaloudelliset luvut sekä Wall Streetin heikko kehitys tiistaina säikyttivät sijoittajat Aasiassa yöllä. Hang Seng -indeksi (-2,8 %) laski eniten, seurattuna KOSPI-indeksistä (-2,1 %). Kiinan neljännen neljänneksen BKT-luvut tulivat odotettua heikompina. Kiinan talous on tärkeä muulle maailmalle sen koon vuoksi. On vielä nähtävissä, kykenevätkö maan viranomaiset käynnistämään uusia kasvuimpulsseja vuonna 2024.

Kiina on jo vuosikymmeniä ollut keskeinen toimija maailmantaloudessa. Alkaen 1980-luvulta maa on kokenut merkittävän taloudellisen muutoksen, mikä on johtanut siihen, että se on nykyään maailman toiseksi suurin talous. Tämä muutos on ollut merkittävien taloudellisten uudistusten ja globaalin markkinan avaamisen tulosta, mikä on johtanut valtavaan kasvuun sekä tuotannossa että viennissä.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 77,72 dollaria barrelilta, laskien -0,1 prosenttia tiistain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -5,6 prosenttia samalla ajanjaksolla.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä; 10,5 NOK, 10,46 SEK, 6,86 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,4 NOK, 11,36 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,23, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,07).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indikaattorilla, ovat 2,3 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Yhdysvaltain kymmenen vuoden korko nousi eilen sen jälkeen, kun Federal Reserven jäsen Christopher Waller vihjasi, että Fed Funds Rate ei välttämättä laske yhtä nopeasti kuin markkinat odottavat. Wallerin lausunnot ja niitä seurannut reaktio Yhdysvaltain kymmenen vuoden korossa tarjoavat tärkeän muistutuksen siitä, että rahoitusmarkkinat ovat syvästi sidoksissa rahapolitiikkaan ja taloudellisiin signaaleihin.

Tällä hetkellä maailmantalous kohtaa useita haasteita, mukaan lukien, mutta ei rajoittuen, pandemian jälkiseurauksiin, geopoliittisiin jännitteisiin ja yleiseen epävarmuuteen markkinoilla. Tässä ilmapiirissä Federal Reserven politiikka muuttuu entistä keskeisemmäksi sijoittajille ja taloudellisille päätöksentekijöille.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki