Siirry pääsisältöön

Rauhallista Aasiassa viime yönä. Taiwanin vaalitulokset keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla +0,2 %, tai välillä [-0,3, 0,7] %.

Wall Street

Neljännen neljänneksen tuloskausi alkoi perjantaina suurten rahoituslaitosten JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America ja Citigroup johdolla, mutta sijoittajat eivät olleet vaikuttuneita. Citigroup oli ainoa osake, joka päätyi plussalle, kiitos ilmoitusten merkittävistä leikkauksista työntekijämäärässä. Onko sijoittajien odotukset neljännen neljänneksen tuloksista liian korkeat vai ei, jää nähtäväksi.

Tuloskaudet, jotka tapahtuvat neljä kertaa vuodessa jokaisen neljänneksen jälkeen, ovat ratkaisevia yritysten taloudellisen terveyden ja suorituskyvyn arvioimiseksi. Nämä jaksot tarjoavat sijoittajille ja markkinoille tärkeää tietoa, jota käytetään päätöksenteossa osakkeiden ostamisesta, myymisestä tai pitämisestä, perustuen yritysten tuloihin, menoihin ja voittoon. Samalla nämä tulokset vaikuttavat markkinatrendeihin ja antavat käsityksen yleisestä taloudellisesta tilanteesta. Yritykset itse käyttävät myös tätä aikaa strategisiin päätöksiin ja kommunikoidakseen sijoittajille tulevaisuuden suunnitelmistaan ja odotuksistaan, mikä tekee tuloskausista avainajan sekä rahoitusalalle että taloudelle yleisesti.

Cognizant Technology Solutions Corp (4,1 %), Bank of New York Mellon Corp (4 %) ja Northrop Grumman Corp (2,9 %) olivat kärjessä yrityksissä, jotka kuuluvat S&P 500 -indeksiin. United Airlines Holdings Inc (-10,6 %), American Airlines Group Inc (-9,5 %) ja Delta Air Lines Inc (-9 %) päätyivät listan pohjalle.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,3 prosenttia maanantaiaamuna.

Aasian pörssien muutokset olivat maanantaina rajallisia. Monet olivat ehkä odottaneet suurempia heilahteluja Taiwanin viikonloppuvaalien takia, joissa istuva hallituspuolue voitti kolmannen kerran peräkkäin. Kiinan viranomaiset olivat todennäköisesti toivoneet toisenlaista tulosta.

Taiwanin vaaleilla on suuri merkitys maailmanlaajuisille rahoitusmarkkinoille, pääasiassa siksi, että Taiwan on avainpelaaja teknologiasektorilla, erityisesti puolijohdetuotannossa. Poliittiset muutokset tässä maassa voivat siis olla merkittäviä maailmantaloudelle. Lisäksi vaalitulos voi vaikuttaa Kiinan ja Taiwanin välisiin jännitteisiin, mikä luo epävarmuutta alueelle. Tämä on erityisen tärkeää, koska poliittiset ja taloudelliset suhteet näiden kahden maan välillä voivat vaikuttaa globaalisti, ei vähiten niiden yhteyksien kautta Yhdysvaltoihin ja muihin länsimaihin.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 78,29 dollaria barrelilta, laskien -1,3 prosenttia perjantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -4,5 prosenttia samassa ajassa.
  • Yksi USD maksaa tällä hetkellä; 10,27 NOK, 10,27 SEK, 6,8 DKK ja 0,91 EUR, kun taas yksi EUR maksaa; 11,3 NOK, 11,26 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,15, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 3,94).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) kautta, ovat 2,27 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Jännittynyt tilanne Lähi-idässä odotetaan vaikuttavan maailman toimitusketjuihin tulevaisuudessa, mukaan lukien öljyn ja raaka-aineiden hinnat. Viime aikoina useita aluksia on hyökätty Punaisellamerellä Houthi-militantit, mikä on pakottanut Yhdysvallat ja Iso-Britannia vastaamaan sotilaallisesti. Jos tilanne kärjistyy edelleen, vaikutukset maailmantalouteen voivat olla vieläkin suuremmat.

Houthi-militantit, poliittinen ja aseistettu ryhmä Jemenissä, ovat 1990-luvulta lähtien kasvaneet merkittäviksi ja hallinneet suuria osia maasta vuodesta 2014 lähtien, mukaan lukien pääkaupunki Sana’an. Heidän toimintansa, erityisesti hyökkäykset aluksiin Punaisellamerellä, ovat suuresti vaikuttaneet tärkeisiin kauppareitteihin ja globaaliin talouteen, erityisesti öljyn ja raaka-aineiden osalta. Tämä tilanne on aiheuttanut kansainvälistä huolta ja sotilaallista väliintuloa maista kuten Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta.

Houthi-militantit ovat myös tunnettuja yhteyksistään Iraniin, jota pidetään tärkeänä tukijana. Tämä suhde Iraniin on lisännyt jännitteitä alueella, sillä se on osa laajempaa valtataistelua Lähi-idässä, jossa Saudi-Arabia ja Iran ovat pääkilpailijat.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki