Siirry pääsisältöön

Korkojen nousu sai Wall Streetin laskuun keskiviikkona.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla -0,1 %, tai välillä [-0,6, 0,4] %.

Wall Street

Yhdysvaltain johtavat indeksit (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat keskimäärin -1,4 prosenttia eilen.

Pitkien korkojen jyrkkä lasku edisti pörssien rallia viimeisen kahden kuukauden aikana vuonna 2023. Vuonna 2024 korot, johtuen amerikkalaisesta 10-vuotisesta korosta, ovat kääntyneet ja osoittavat päinvastaiseen suuntaan. Tämä on vaikuttanut myös osakemarkkinoihin. Pienet ja keskisuuret yritykset sekä viime vuoden voittajat ovat kokeneet suurimmat laskut tällä viikolla. Perinteiset yritykset ovat kuitenkin selvinneet kohtuullisesti.

Osakemarkkinat ovat herkkiä korkomarkkinoiden liikkeille, koska korkotaso vaikuttaa sekä yritysten että kuluttajien lainakustannuksiin ja siihen, miten osakkeita arvostetaan verrattuna muihin sijoituksiin, kuten obligaatioihin. Korkeammat korot voivat tehdä lainoista kalliimpia, hillitä talouskasvua ja tehdä muista sijoituksista houkuttelevampia kuin osakkeista. Tämä vaikuttaa yritysten tuloihin ja sijoittajien odotuksiin, mikä johtaa osakehintojen säätöön. Nämä vaikutukset voimistuvat globaalissa taloudessa, jossa suurten talouksien, kuten Yhdysvaltojen, muutoksilla voi olla laajakantoisia seurauksia.

Eli Lilly and Co (4,3%), Marathon Petroleum Corp (3,6%), EOG Resources Inc (2,8%) olivat S&P 500 -indeksin yritysten voittajien kärjessä. Waters Corp (-6,9%), Insulet Corp (-6,9%), Enphase Energy Inc (-6,6%) päätyivät pohjalle.

Aasia

Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,5 prosenttia alhaalla torstaiaamuna.

Aasialaiset sijoittajat vaikuttivat Wall Streetin tapahtumista, mikä johti pörssi-indeksien laskuun alueella torstaina. Intian pörssi, Sensex, oli kuitenkin yksi harvoista valopilkuista. Intian pörssikehitys on ollut vahvaa viime vuosina, pääasiassa vahvojen perustekijöiden ansiosta. Maan talouskasvu on ollut vaikuttavaa, ja Intia houkuttelee kasvavia määriä ulkomaista pääomaa, mikä on olennaista maan taloudelle.

Intia on kokenut merkittävää talouskasvua viime vuosina, jota on vauhdittanut useiden tekijöiden yhdistelmä, mukaan lukien kattavat talousuudistukset, teknologiasektorin laajentuminen ja suuri, nuori työvoima. Nämä uudistukset ovat yksinkertaistaneet verotusjärjestelmää ja parantaneet liiketoimintaympäristöä, houkutellen siten lisääntyneitä ulkomaisia suoria investointeja. Maan demografisella profiililla, kasvavalla keskiluokalla, on ollut vahva kysynnän lisäys, joka stimuloi taloutta.

Lisäksi aloitteet kuten ‘Make in India’ ovat edistäneet maan asemaa globaalina tuotantokeskuksena, mikä on vahvistanut teollista kasvua. Yhteensä nämä tekijät ovat auttaneet sijoittamaan Intian nousevana talousmahtina. Korot, valuutat ja raaka-aineet

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 78,63 dollaria barrelilta, noussut 0,9 prosenttia keskiviikon tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 1,8 prosenttia samalla aikavälillä.

1 USD maksaa tällä hetkellä: 10,33 NOK; 10,28 SEK; 6,83 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,3 NOK; 11,23 SEK ja 7,46 DKK.

Yhdysvaltain korkokäyrä on invertoitunut (kaksivuotinen korko, joka on 4,34, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 3,93).

Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,2 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Federal Reserven viimeisimmän korkokokouksen pöytäkirja julkaistiin eilen, eikä se sisältänyt suuria yllätyksiä. Koska Fed-pääjohtaja Jerome Powell oli aiemmin vihjannut, että korkohuippu saattoi olla saavutettu joulukuun kokouksessa, monet toivoivat, että pöytäkirja antaisi konkreettisempaa tietoa ensimmäisen koronlaskun ajankohdasta.

Pöytäkirjassa raportoitiin odotuksista kohtuullisesta talouskasvusta Yhdysvalloissa tänä vuonna sekä inflaatioriskin vähentymisestä. Kansainvälisellä areenalla Kiinan uudelleenavaaminen ja vähemmän vakava taloudellinen laskusuhdanne Euroopassa ovat edistäneet positiivista taloudellista tunnelmaa. Tämä on johtanut dollarin heikkenemiseen. Työmarkkinat pysyvät tiukkoina alhaisen työttömyyden myötä, kun taas kuluttajahintainflaatio on hidastunut, mutta pysyy korkealla tasolla. Taloudelliset olosuhteet ovat tiukemmat kuin aiemmin, mutta osoittavat merkkejä helpotuksesta.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki