Siirry pääsisältöön

Aasiassa sekalaista kehitystä. Kiinan makrotalousluvut keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla +0,0 %, tai välillä [-0,5, 0,5] %.

Wall Street

Monet pörssi-indeksit nousivat enemmän kuin useimmat olisivat voineet unelmoida vuonna 2023, erityisesti amerikkalaiset indeksit. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi nousi peräti 43 prosenttia, johtaen koko vuoden ajan.

Viime vuoden nousu johtui suurelta osin kourallisesta jättiläisyrityksiä, mukaan lukien Nvidia, Microsoft, Apple, Meta, Alphabet, Tesla ja Amazon (The Magnificent 7). Kuitenkin, vuoden lopussa, sen jälkeen kun Federal Reserve vihjasi, että korkojen huippu saattaa olla saavutettu, pienemmät yritykset alkoivat vähitellen ottaa merkittävämpää roolia. Suureksi kysymykseksi jää, ovatko pienet ja keskisuuret yritykset niitä, jotka tulevat ajamaan kasvua vuonna 2024.

Boston Scientific Corp (2,7%), Molina Healthcare Inc (1,4%), Hershey Co (1,3%) johtivat voittajien listaa yrityksistä, jotka kuuluvat S&P 500 -indeksiin. Albemarle Corp (-3,3%), Warner Bros Discovery Inc (-2,7%), PayPal Holdings Inc (-2,6%) päätyivät listan pohjalle.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,4 prosenttia alhaalla tiistai-aamuna.

Heikot PMI-luvut Kiinasta vaikuttivat aasialaisiin pörsseihin tiistaina, joten sieltä ei ole odotettavissa vetoapua tänään. Sekä Hang Seng että Shanghai CSI 300 päätyivät merkittävästi alas. Japanin pörssi, joka oli viime vuoden selvä voittaja alueella, oli suljettuna yön aikana.

Monet sijoittajat toivovat ja uskovat, että 2024 on vuosi, jolloin Aasia näyttää jälleen tietä. Aasian pörssit ovat suorittaneet heikommin verrattuna amerikkalaisiin pörsseihin viime vuosina useiden tekijöiden vuoksi:

Yhdysvaltojen taloudellinen vakaus ja kasvu antavat sijoittajille turvallisuuden tunteen, kun taas aasialaiset markkinat koetaan usein vähemmän vakaina ja ennustettavina. Amerikkalaiset pörssit hyötyvät tiukasta sääntelystä ja läpinäkyvyydestä, toisin kuin jotkut aasialaiset markkinat.

Valuuttavaihtelut, dollarin ollessa vakaa varantovaluutta, myös vaikuttavat. Lisäksi kauppakiistat ja geopoliittiset jännitteet lisäävät epävarmuutta Aasiassa. Lopuksi, teknologiasektorin hallinta Yhdysvalloissa ja erilainen Covid-19 pandemian käsittely ovat myös edesauttaneet eroja pörssimarkkinoiden suorituskyvyssä.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 78,46 dollaria barrelilta, noussut 1,4 prosenttia maanantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 4,7 prosenttia samassa ajassa.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä; 10,17 NOK, 10,1 SEK, 6,76 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,2 NOK, 11,14 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,26, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 3,89).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuotisen Breakeven Inflation Rate (T10YIE) kautta, ovat 2,16 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Öljyn hinta laski yli kymmenen prosenttia vuonna 2023, huolimatta merkittävästä geopoliittisesta epävarmuudesta. Vuoden loppua kohden myös dollari heikkeni Federal Reserven politiikan muutoksen seurauksena. Öljyn hinta on kriittinen maailmantaloudelle, sillä se vaikuttaa energian hintoihin, öljyä vievien maiden kansalliseen tuloon ja maailmanlaajuiseen inflaatioon. Öljyn hinta on tiiviisti sidoksissa maailmantalouden kasvunäkymiin, sillä taloudellisen toiminnan lisääntyminen kasvattaa kysyntää ja siten hintaa.

Lisäksi dollarin arvo vaikuttaa öljyn hintaan, sillä heikompi dollari voi lisätä kysyntää tekemällä öljystä halvempaa muissa valuutoissa. Öljyntuottajamaiden järjestöllä (OPEC) on myös merkittävä vaikutus säätämällä öljyntuotantoa, mikä voi nostaa tai laskea öljyn hintoja heidän päätöksiensä mukaan. Kaiken kaikkiaan öljyn hinta on barometri maailmantalouden terveydelle ja geopoliittiselle dynamiikalle.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki