Siirry pääsisältöön

Aasiassa haettiin suuntaa yöllä. Keskuspankit keskiössä tällä viikolla.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,0 % tai välillä [-0,4, 0,4] %.

Wall Street

Yhdysvaltain Nonfarm Payrolls, usein kutsuttu kuukauden tärkeimmäksi avainluvuksi, saapui perjantaina odotusten mukaisesti. Lopputulos osoitti, että edellisen kuukauden aikana luotiin 199 000 työpaikkaa maataloussektorin ulkopuolella. Työttömyysprosentti oli 3,7 %.

Sijoittajat reagoivat positiivisesti lukuihin ja lähettivät kaikki tärkeät indeksit nousuun. Koska inflaatiopaineen näyttää normalisoituvan Federal Reserven viimeisen puolentoista vuoden voimakkaiden koronnostojen seurauksena, ilman että talouden kasvu on romahtanut, useimmat uskovat, että voimme välttää vakavan laman.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat laskeneet keskimäärin -0,1 prosenttia maanantaiaamuna.

Kiinan huolestuttavat heikot inflaatioluvut johtivat osakkeiden laskuun sekä Hongkongissa että Shanghaissa maanantaina. Nikkei 225 nousi kuitenkin huomattavasti, kun se oli laskenut voimakkaasti perjantaina. Kiinan viranomaisten tuoreen tilastotiedon mukaan inflaatio laski 0,5 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana. Sijoittajien reaktio Kiinan heikkoihin inflaatiolukuihin voidaan nähdä useiden tekijöiden valossa.

Matala inflaatio viittaa usein heikkoon taloudelliseen aktiviteettiin, mikä voi herättää huolta maailmantalouden kasvusta, erityisesti ottaen huomioon Kiinan roolin taloudellisena veturina. Tämä voi johtaa kasvavaan riskinvälttelyyn sijoittajien keskuudessa, siirtäen pääomaa osakkeista turvallisempiin sijoituksiin. Samanaikaisesti odotukset keskuspankin elvytystoimista, kuten korkoleikkauksista, voivat lyhyellä aikavälillä luoda positiivisen reaktion markkinoilla. Kuitenkin sijoittajien vastaus vaihtelee heidän yksilöllisen riskinsietokykynsä ja talouden pitkän aikavälin näkymien perusteella.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 76,42 dollaria barrelilta, noussut 0,3 prosenttia perjantain tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -5,6 prosenttia samana aikana.
  • Yhdysvaltain dollari maksaa tällä hetkellä; 10,91 NOK, 10,48 SEK, 6,93 DKK ja 0,93 EUR, kun taas yksi euro maksaa; 11,7 NOK, 11,28 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,74, on korkeampi kuin kymmenvuotinen korko, joka on 4,25).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,21 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Tällä viikolla Federal Reserve, sekä EKP, Englannin pankki ja Norjan pankki, pitävät vuoden viimeiset korkokokouksensa. Markkinat hinnoittelevat, että tämän syklin korkein korkotaso on saavutettu, ja nyt spekuloidaan, että ensimmäiset koronleikkaukset tulevat jo ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Mikäli Federal Reserve päättää pitää koron ennallaan samalla kun se viestii mahdollisista tulevista koronleikkauksista lähitulevaisuudessa, voi sillä olla sekoittava vaikutus rahoitusmarkkinoihin. Muuttumaton korko säilyttää status quon obligaatiomarkkinoilla, kun taas odotukset tulevista koronleikkauksista voivat lisätä optimismin aaltoja osakemarkkinoilla, koska yleisesti ottaen matalammat korot tukevat taloudellista kasvua ja yritysten tuloja. Samanaikaisesti näkymät matalammista koroista keskipitkällä aikavälillä voivat heikentää Yhdysvaltain dollaria, koska matalammat korot tekevät valuutasta vähemmän houkuttelevan valuuttakauppiaille ja sijoittajille.

Raaka-ainemarkkinoilla matalammat korkonäkymät voivat myös vahvistaa kysyntää, koska raaka-aineet usein muuttuvat houkuttelevammiksi matalien korkojen ympäristössä.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki