Siirry pääsisältöön

Osakesäästötilillä jopa miljoonan euron säästö aktiiviselle sijoittajalle

Korkoa korolle -efektin merkitys korostuu pitkäjänteisessä sijoittamisessa. Osakesalkun tasapainottaminen, aktiivinen kaupankäynti tai treidaaminen tarkoittaa kuitenkin 30–34 % myyntivoittoveron realisoitumista maksettavaksi joka vuosi. Tämä heikentää huomattavasti salkun tuottokehitystä vuosien saatossa.

Uudelle vuosikymmenelle astuttaessa tähän tulee kuitenkin kauan odotettu muutos, kun 1.1.2020 käyttöönotettava osakesäästötili siirtää verotuksen tulevaisuuteen. Voitoista maksettava vero realisoituu maksettavaksi vasta, kun varoja nostetaan pois osakesäästötililtä. Muutos tarkoittaa tuhansien, kymmenien tuhansien tai jopa miljoonan euron verohyötyä sijoittajalle aktiivisuudesta riippuen.

Osakesalkkua voi nyt tasapainottaa ja kierrättää verotehokkaasti

Osta ja pidä -strategia on kuollut. Syynä tähän on kiihtynyt muutosvauhti, jonka digitalisaatio ja globalisaatio mahdollistavat. Teknologian nopea kehitys luo uusia disruptiivisia toimintamalleja, jotka haastavat nykyiset markkinajohtajat. Iso laiva on hidas käännöksissään ja ketterät uudet toimijat voivat napata nopeasti merkittäviäkin markkinaosuuksia. Vielä pari vuotta sitten hyvältä näyttänyt yhtiö voi nopeasti hapantua käsiin, mikä tarkoittaa myös osakkeesta kertyneiden realisoimattomien tuottojen valumista kaivoon.

Katsotaan esimerkiksi 20 vuotta taaksepäin ja muistellaan kymmentä maailman suurimmista yhtiöistä (S&P 500). Sijoittamalla tähän 10 yrityksen joukkoon vuonna 1999 sijoittajan omistusten arvo olisi itse asiassa laskenut nykypäivään verrattaessa. America Onlinen (AOL) ja Lucent Technologiesin markkina-arvo on tippunut käytännössä nollaan. General Electricin markkina-arvo on laskenut 82 %, Cisco Systemsin 44 % ja IBM:n 38 %. Ainoa yhtiö, jonka markkina-arvo on kahdenkymmenen vuoden aikana noussut yli 10 % on Microsoft. Sen markkina-arvo on tällä hetkellä 67 % korkeampi kuin vuonna 1999.

Osakkeiden myyminen siis kannattaa ja se parantaa tuottoja pitkässä juoksussa, mikäli sijoittaja löytää hyviä korvaavia sijoituskohteita tilalle. Välillä osakkeet on myös pakko myydä, vaikka ei haluaisi. Tänä vuonna on Helsingin pörssistä ostettu pois useita yhtiöitä – tätä blogia kirjoittaessa pelkästään viimeisen viikon aikana on kerrottu kolmesta ostotarjouksesta.

Osakesäästötilillä voit sijoittaa koko tuottosumman uudelleen, arvo-osuustilillä verottaja nappaa joka vuosi 30 % voitoista pois. Tämä vaikutus kertautuu vuosien saatossa, kuten seuraavista laskelmista voidaan todeta.

Aktiivinen kaupankävijä ja treidaaja hyötyvät eniten

Mitä nopeammin salkku osakesäästötilillä kiertää, sitä suurempi sijoittajan verohyöty on. Maksimaalinen verohyöty suhteessa arvo-osuustiliin saavutetaan tilanteessa, jossa koko salkun arvonnousu realisoituu joka vuosi. Eniten hyötyvät siis aktiivista kauppaa harrastavat ja treidaajat.

Osakesäästötilistä on julkisuudessa esitetty käytännössä pelkkiä staattisia laskelmia, joissa on huomioitu ainoastaan osinkojen uudelleensijoittamisesta koituva verohyöty. Osakkeen arvonnousun verotus on arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä täysin sama, jos osake myydään vasta vertailukauden päätteeksi. Tarkastellaan tässä siis vertailun vuoksi sitä, kuinka osakesäästötilin tuotot eroavat, kun salkun koko arvonnousu realisoituu joka vuosi.

7 % tuotto OSTAO-tili20 % tuotto OSTAO-tili
Alkusijoitus50 000 € 50 000 € 50 000 € 50 000 €
Arvo 10. vuoden jälkeen98 358 €309 587 €
Verojen jälkeen81 916 € 80 672 € 221 327 €185 361 €
Osakesäästötilin hyöty +1 244 €+35 966 €
Arvo 20. vuoden jälkeen193 484 €1 916 880 €
Verojen jälkeen144 700 €130 161 €1 282 141 €687 174 €
Osakesäästötilin hyöty +14 539 €+594 967 €
Arvo 30. vuoden jälkeen 380 613 €11 868 816 €
Verojen jälkeen 268 204 €210 007 €7 850 418 €2 547 508 €
Osakesäästötilin hyöty+58 197 €+5 302 910 €

Alkusijoituksena kaikissa esimerkeissä on osakesäästötilille siirrettävä maksimimäärä 50 000 €. Laskelmassa esitetään osakesäästötilin realisoimaton arvo 10, 20 ja 30 vuoden jälkeen sekä realisoitu ja verotettu arvo. Pääomatuloveroprosenttina on käytetty 30 % arvo-osuustilin verotuksessa, 34 % osakesäästötililtä varoja nostettaessa. OST = osakesäästötili, AO-tili = arvo-osuustili.

Yhteenveto

Kuten laskelmasta huomataan, osakesäästötili tuo huomattavan verohyödyn aktiivisesti kauppaa tekevälle. Korkoa korolle -vaikutuksen myötä hyöty kertautuu, mitä pidempi tarkastelujakso on. 7 %:n vuosituotto-olettamalla osakesäästötilin hyöty on 20 vuoden tarkastelujaksolla 14 539 euroa. 30 vuoden periodilla ero kasvaa 58 197 euroon.

Laskelma perustuu olettamaan, että arvonnousu realisoituu verotettavaksi joka vuosi. Tämä pätee lähinnä aktiivisesti kauppaa tekevien ja päivätreidaajien kohdalla. Tarkastellaan siksi eroa myös korkeammalla tuottoprosentilla. Valitsin esimerkkiin 20 % vuosituoton, mikä on melko konservatiivinen tavoite ammattimaisesti kauppaa tekevän sijoittajan vuosituotosta puhuttaessa. Jo kymmenessä vuodessa osakesäästötilin verohyöty alkaa näkymään selkeästi (35 966 €), vaikka laskelmassa osakesäästötilin veroprosentiksi on oletettu 34 % ja arvo-osuustilin 30 %. Pidemmällä aikavälillä ero repeää vielä huomattavasti suuremmaksi. 20 vuodessa osakesäästötilin hyöty aktiiviselle kaupankävijlle on 594 967 euroa ja 30 vuodessa 5,3 miljoonaa euroa.

Osakesäästötili avaa uusia tuottomahdollisuuksia kaikentyyppisille sijoittajille. Se on arvo-osuustiliä parempi tilimuoto lähes jokaiselle pitkäjänteiselle sijoittajalle. Aktiivisen sijoittajan tuottoihin osakesäästötilillä on valtava positiivinen vaikutus.

  • Useimmille sijoittajille hyöty näkyy osinkojen uudelleensijoittamisen ja ajoittaisten myyntien verohyötynä.
  • Osakepoimijan ei tarvitse verotuksellisista syistä lykätä myyntejä, vaan salkkua voidaan huoltaa jatkuvasti verotehokkaasti.
  • Aktiivinen sijoittaja hyötyy pitkässä juoksussa huomattavasti verotuksen lykkääntymisestä ja korkoa korolle -efektistä.

Miksi Nordnet on osakesäästötilisijoittajan ykkösvalinta?

Koska osakesäästötilejä voi avata vain yhden, välittäjä kannattaa valita tarkkaan.

Nordnet on yksityissijoittajien suosituin välittäjä, mistä on konkreettista hyötyä sinulle kauppojen nopeampina toteutumisaikoina, parempaan hintaan.

  1. Et maksa minkäänlaisia kiinteitä avaus-, kuukausi-, verkkopankkitunnus- tai säilytysmaksuja.
  2. Saat reaaliaikaisesti striimaavat kurssit pohjoismaisille osakkeille maksutta (Tarjous Oslon pörssin reaaliaikaisista ja striimaavista kursseista on voimassa 31.12.2020 asti.
  3. Käytössäsi on Euroopan parhaiksi palkitut analyysit suomalaisista pörssiyhtiöistä.
  4. Sharevillessä näet muiden osakesäästötilisijoitukset ja voit poimia parhaiden sijoittajien sijoitusideat omaan salkkuusi.
  5. Automaattinen veroraportointi säästää aikaasi. Nordnet sai Välittäjä 2019 -tutkimuksessa parhaat pisteet raportoinnin kaikilla osa-alueilla.
  6. Saat markkinoiden joustavinta lainarahoitusta osakesäästötilisijoituksiisi nykyisiä omistuksiasi vastaan jopa 0,99 % korolla.

Kun avaat osakesäästötilin Nordnetiin uutena asiakkaana, voit käydä kauppaa osakesäästötilillä kaksi kuukautta hinnastomme parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3 €/toimeksianto Helsingin pörssissä. Jos avaat osakesäästötilisi nykyisenä asiakkaana, sama etu on käytössäsi kuluvan kuun/tilinavauskuukauden ajan.

Osakesäästötilin voit avata suoraan verkossa ja aloittaa kaupankäynnin saman tien.

Artikkeli julkaistu alunperin 20.11.2019 ja päivitetty 1.1.2020.

Lue myös nämä:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
9 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.01.2020 09:53

Kommentoin Raha-asioita että Eu:n kansalaisverot on yhdistyneet Valtakunnat
Hienoa ja minusta kannatan vielä 89%
Ilotulitteita joissa Oisi 4 silppua
5suikaletta 4 Silppua 3suikaletta 5silppua
8 silppua ja niillä purkamalla sitten itkien
Syvältä sydämmessä tunteitaan

Nimetön
Nimetön
22.12.2019 17:25

Mikä on tarjous niille, joilla jo on korkein palkkiotaso. Taas muiden tuottamaa rahaa jaetaan avokätisesti niille, jotka ei ole sitä ansainnaat😡

Nimetön
Nimetön
20.11.2019 23:50

“Laskelma perustuu olettamaan, että arvonnousu realisoituu verotettavaksi joka vuosi. Tämä pätee lähinnä aktiivisesti kauppaa tekevien ja päivätreidaajien kohdalla. Tarkastellaan siksi eroa myös korkeammalla tuottoprosentilla. Valitsin esimerkkiin 20 % vuosituoton, mikä on melko konservatiivinen tavoite ammattimaisesti kauppaa tekevän sijoittajan vuosituotosta puhuttaessa.” — Itse sain artikkelista käsityksen, että käytännössä osaakesäästötilin kanssa saisi saman tuoton kuin sijoittamalla pääoman sellaiseen aktiiviseen rahastoon, joka sijoittaa osingot uudelleen. Kirjoittajan mukaan tällaisten pitäisi konservatiivisenkin arvion mukaan 20% vuosituoton ja pääoman kasvua ei veroteta kuin vasta rahasto-osuudet myydessä. Myös hyvä muistaa, että osaakesäästötilille pävätreidaajalla suhteelliset kaupankäyntikulutkin nousevat jättirahastoja suuremmiksi koska peliliikkeet tehdään huomattavasti pienemmillä summilla kuin rahastoissa. Eli… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.12.2019 10:29

Aktiivista osakekauppaa tekemällä on mahdollisuus jopa 20 % vuosituottoihin. Markkinoilta löytyy paljon epätehokkuuksia, joita yksityissijoittajat voivat hyödyntää lyhyellä aikavälillä. Näitä käsitellään mm. Traders’ Club -videosarjassa. Aktiiviset rahastot eivät yllä samanlaisiin vuosituottoihin – aktiivinen osakepoiminta ei tarkoita, että rahastot tekevät lyhyen ajan peliliikkeitä.

Olen Titaanien taisto -salkussani demonstroinut tätä aktiivisempaa lähestymistapaa markkinoille. Tuotto 9 kuukauden aikana +31 %, indeksi samaan aikaan +1,73 %. https://shareville.fi/jasenet/titaanien-taisto/portfolios/346572/yield

Nimetön
Nimetön
20.11.2019 21:31

Entäs jatkuvasti tappiolle myyminen. Ei tuu tappioista verohyötyä. Eihän tää hirveästi CFD eroa…..

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.12.2019 10:16

Tappiollinen pörssikauppa ei tietenkään kannata tilimuodosta riippumatta 🙂 Osakesäästötilin tappiot voi vähentää verotuksessa, kun tilin sulkee. Tappiollisen tilin voi sulkea milloin vain, ja uuden avata tilalle vaikka heti. Osakesäästötilin tappiot ovat verovähennyskelpoisia 10 vuotta vs. arvo-osuustilin vähennyskelpoisuus 5 vuotta. -Jukka

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.01.2020 00:24

Mielenkiinnolla jään seuraamaan, kuinka paljon kikkaillaan Ost:n tilin sulkemisella ja sitten heti uutta matoa koukkuun, kun halutaan vähentää tappioita verotuksessa. Aika erikoinen kuvio, johon tullee lähitulevaisuudessa sijoittajan kannalta järkevä muutos. Mikäköhän tämän ajatus pohjimmiltaan on???

Nimetön
Nimetön
20.11.2019 14:20

Melko optimistista settiä. Ammattomaisilla toimijoillakin tulee huonoja sijoituksia, joista tulee tappioita ja todellisessa tilanteessa tavallisella arvo-osuustilillä ne huomioidaan pääomatuloverotuksessa. Osakesäästötilillä vain arvo pienenee. Eli tappiot tasaavat tilien välistä eroa.

Pitkäaikaisessa säästössä, jossa myydään harvoin osakesäästötilin etu jää vähäiseksi, kun osinkotuotostakin nostettaessa maksetaan täysi vero (ja ulkomaisissa osakkeissa lähdevero menee kaiketi normaalisti vuosittain osingoista), vuosittaisen kevennetyn sijaan ja ei ole käytettävissä hankintameno-olettamaa, joka voi huojentaa paljonkin voimakkaasti nousseen pitkäaikaisen sijoituksen verotusta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.12.2019 10:21

Osakesäästötili ei välttämättä kannata, jos sijoitustyyli on buy & hold (yli 10 vuotta) ja osakkeiden tuotto perustuu lähinnä arvonnousuun. Näitä caseja löytyy nopeasti kehittyvässä nyky-ympäristössä kuitenkin vähän. Jos osinkotuotto on yli 4 %, osakesäästötili tulee kannattavammaksi noin 5–7 vuoden päästä. -Jukka

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki