Siirry pääsisältöön

Lievää laskua Aasiassa. Kiinan keskuspankki fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla -0,2 % tai välillä [-0,7, 0,3] %.

Wall Street

Yhdysvaltain pörssit olivat maanantaina suljettu (Presidentin päivä), joten sieltä ei ole odotettavissa vetoapua tänään. Teknologia-painotteinen Nasdaq-indeksi on muuten noussut 5,1 prosenttia tähän mennessä tänä vuonna, tiiviisti seurattuna S&P 500:sta (+4,9 %) ja Dow Jones Industrial Averagesta (+2,5 %). Russell 2000, joka alkoi liikahtaa viime vuoden lopussa, kun Federal Reserve vihjasi korkeimman koron saavuttamisesta, on menettänyt hieman vauhtiaan viime aikoina ja on “vain” noussut 0,3 prosenttia tänä vuonna.

Pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka muodostavat Russell 2000 -indeksin, odotetaan muuten jälleen nousevan esiin, kun korot lopulta laskevat Yhdysvalloissa. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat usein enemmän riippuvaisia ulkoisesta rahoituksesta kuin suuret yritykset. Kun korot ovat korkealla, lainan ottamisen kustannukset kasvavat, mikä voi hillitä investointeja ja kasvua. Koron laskeminen puolestaan vähentää pääomakustannuksia ja voi potentiaalisesti stimuloida investointeja ja laajentumista.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,3 prosenttia alhaalla tiistaiaamuna.

Kiinan keskuspankki leikkasi yhtä tärkeimmistä koroistaan yöllä (5-vuotisten lainojen korot) vastatakseen velkaantuneen kiinteistösektorin haasteisiin. Alueen sijoittajat suhtautuivat suhteellisen rauhallisesti, ehkä Wall Streetin puuttuvien impulssien vuoksi.

Kiinan keskuspankki, Kiinan kansanpankki (PBOC), käyttää useita välineitä vaikuttaakseen maan talouteen korkotasojen hallinnan kautta, mukaan lukien ohjauskoron säätely, reservivaatimukset, tiettyjen lainakorkojen, kuten 5-vuotisten lainakorkojen, Medium-term Lending Facility (MLF) ja avoimen markkinatoiminnan säätely. Nämä toimenpiteet tähtäävät valuutan vakauden ylläpitämiseen, inflaation hallintaan ja talouskasvun edistämiseen vaikuttamalla yritysten ja yksityishenkilöiden lainakustannuksiin.

Äskettäinen 5-vuotisten lainakorkojen leikkaus on esimerkki PBOC:n pyrkimyksistä tukea tiettyjä sektoreita, kuten velkaantunutta kiinteistösektoria, helpottamalla rahoituskustannuksia, mikä osoittaa keskuspankin roolia talouskasvun ja rahoitusvakauden tasapainottamisessa.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 83,51 dollaria barrelilta, 0,1 prosenttia yli maanantain tason. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -0,4 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä: 10,5 NOK; 10,41 SEK; 6,92 DKK ja 0,93 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,3 NOK; 11,21 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,64 on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,3).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,33 prosenttia, verrattuna Federal Reserve:n tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Maailmanlaajuiset geopolitiset jännitteet (Israel-Hamas, Ukraina-Venäjä, USA-Kiina) jatkavat vaikuttamistaan globaaleihin rahoitusmarkkinoihin, mukaan lukien korkomarkkina, raaka-ainemarkkina ja valuuttamarkkina. Geopoliittiset jännitteet vaikuttavat globaaleihin rahoitusmarkkinoihin ajamalla sijoittajia turvallisempiin omaisuuseriin. Raaka-ainemarkkinoilla tällaiset jännitteet voivat johtaa hintojen volatiliteettiin, erityisesti konfliktialueilta peräisin olevien raaka-aineiden osalta, kun taas valuuttamarkkinoilla usein nähdään turvasatamana pidettyjen valuuttojen vahvistuvan epävarmempien alueiden valuuttojen kustannuksella.

Geopoliittiset jännitteet ovat historiallisesti vaihdelleet huomattavasti kestoltaan, lyhytaikaisista episodista pitkäaikaisiin konflikteihin, jotka voivat kestää useita vuosikymmeniä, kuten kylmä sota tai arabialais-israelilainen konflikti.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki