Siirry pääsisältöön

Rekyyliä maailman pörsseissä. VIX-indeksi fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tasolla +0,3 % tai välillä [-0,1, 0,7] %.

Wall Street

Tiistain laskun jälkeen Wall Streetin osakkeet nousivat jälleen keskiviikkona. Russell 2000 (+2,4 %) nousi eniten, seurattuna Nasdaq Composite (+1,3 %), S&P 500 (+1 %) ja Dow Jones Industrial Average (+0,4 %). Keskiviikon nousu ei valitettavasti riittänyt kattamaan kaikkia tiistain tappioita, mutta nousu oli ainakin laaja.

Ottaen huomioon epävarmuuden tulevaisuudesta, on kohtuullista odottaa lisääntyvää volatiliteettia osakemarkkinoilla tulevaisuudessa. Osakemarkkinoiden volatiliteetti, usein esitetty VIX-indeksin* kautta, joka tunnetaan “pelkoindeksinä”, on kriittisessä roolissa erilaisille sijoittajille, mukaan lukien kauppiaat, pitkäaikaiset sijoittajat ja säästäjät.

Treidaajille korkea volatiliteetti tarjoaa mahdollisuuksia nopeaan voittoon lyhytaikaisten hintaliikkeiden kautta, kun taas pitkäaikaiset sijoittajat saattavat nähdä volatiliteetin mahdollisuutena ostaa aliarvostettuja osakkeita tai riskinä, joka vaatii huolellista riskienhallintaa. Säästäjät, jotka keskittyvät vakaaseen tuottoon, saattavat kokea korkean volatiliteetin lannistavana ja valita konservatiivisempia sijoitusvaihtoehtoja.

Ymmärrys siitä, miten volatiliteetti vaikuttaa markkinoihin, on näin ollen olennaista tehokkaiden sijoitusstrategioiden suunnittelussa ja markkinoiden epävarmuuden navigoinnissa suuremmalla oivalluksella.

*VIX-indeksi mittaa odotettua volatiliteettia S&P 500 -indeksissä katsomalla S&P 500 -optioiden hintoja.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,2 prosenttia torstaiaamuna.

Japanin heikot makrotaloudelliset luvut eivät estäneet sijoittajia nostamasta maan pääindeksiä (Nikkei 225) ylöspäin. Yleisesti ottaen Aasian pörssikuvio oli sekalainen, eikä alueelta näin ollen ole suurta vetovoimaa tänään. Japanin virallisten lukujen mukaan maan talouskasvu laski hieman neljännellä neljänneksellä.

Yön nousun jälkeen Nikkei 225 on tähän mennessä vuodessa noussut 13,7 prosenttia ja on siten kärjessä verrattuna muihin vastaaviin indekseihin muissa maissa.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 81,2 dollaria barrelilta, laskenut -2,3 prosenttia keskiviikon tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -1 prosenttia samassa ajassa.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,59 NOK; 10,52 SEK; 6,95 DKK ja 0,93 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,4 NOK; 11,29 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,57, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,24).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,3 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Öljyn hinta laski merkittävästi eilen, kun EIA ilmoitti merkittävästä noususta Yhdysvaltain öljyvarastoissa viime viikolla. Tietojen mukaan öljyvarastot kasvoivat yli 12 miljoonaa barrelia viime viikolla, huomattavasti enemmän kuin odotettiin. Onko tämä ‘ajan merkki’, toisin sanoen merkki heikommasta kysynnästä vai ei, on vielä nähtävä.

EIA eli U.S. Energy Information Administration on keskeinen organisaatio Yhdysvaltain energiaministeriön alaisuudessa, joka tarjoaa riippumatonta ja objektiivista tietoa energiasektorista, mukaan lukien tuotannon, kulutuksen, varastoinnin ja energian kaupan yksityiskohdat.

Raportteja, kuten viikoittainen päivitys Yhdysvaltain öljyvarastoista, laatimalla ja julkaisemalla EIA vaikuttaa merkittävästi energiamarkkinoihin ja öljyn hintoihin. Nämä raportit ovat ratkaisevan tärkeitä ymmärtämään öljymarkkinoiden dynamiikkaa, koska öljyvarastojen muutokset voivat viitata kysynnän ja tarjonnan vaihteluihin, ja siten suoraan vaikuttaa maailmanlaajuisiin öljyn hintoihin.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki