Siirry pääsisältöön

Pienet ja keskisuuret yritykset nosteessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tasolla -0,2 % tai välillä [-0,7, 0,3] %.

Wall Street

Sekä Dow Jones Industrial Average (+0,3 %), S&P 500 (-0,1 %) että Nasdaq Composite (-0,3 %) ovat saavuttaneet uusia ennätyksiä vuonna 2024. Russell 2000 -indeksi, joka koostuu pienistä ja keskisuurista yrityksistä, on aliperformoinut verrattuna edellä mainittuihin indekseihin viime vuosina. Tämä voi kuitenkin muuttua, jos korot laskevat markkinoiden odotusten mukaisesti. Russell 2000 -indeksi nousi muuten lähes kaksi prosenttia eilen.

Pienet ja keskisuuret yritykset, jotka dominoivat Russell 2000 -indeksiä, ovat herkempiä korkotason muutoksille kuin suuremmat vastineensa indekseissä, kuten Dow Jones Industrial Average, S&P 500 ja Nasdaq Composite, pääasiassa niiden suuremman ulkoisen rahoituksen tarpeen, vaikeamman pääsyn pääomamarkkinoille, vähäisemmän toiminnallisen joustavuuden ja korkeamman kasvupotentiaalin, joka tuo mukanaan korkeamman riskiprofiilin vuoksi. Nämä tekijät tekevät pienistä ja keskisuurista yrityksistä herkempiä korkotason muutoksille, mikä voi vaikuttaa niiden rahoituskustannuksiin, investointikykyyn ja lopulta niiden markkina-arvoihin, erityisesti muuttuvien korkojen ympäristössä.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin 1 prosentin nousussa tiistaiaamuna.

Japanin Nikkei 225 johti nousua Aasiassa tänä yönä. Japanin pääindeksi on noussut merkittävästi viime vuosina, erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana, ja on nyt lähestymässä 1980-luvun huipputasoja. 1980-luvun huipputasot eivät muuten olleet perusteltuja fundamentaalisilla taloudellisilla olosuhteilla (se oli kupla). Nykyään nousu on kuitenkin pääosin kytköksissä talouden kehitykseen.

Kuplan puhkeamisen jälkeen 1990-luvun alussa, Japani joutui pitkään taloudellisen stagnaation jaksoon, jota usein kutsutaan “kadotetuksi vuosikymmeneksi”. Nikkei 225:n arvo laski dramaattisesti, ja monet yritykset kamppailivat korkean velan, laskevien hintojen ja hitaan kasvun kanssa. Indeksi saavutti pohjan noin 7 000 pisteessä huhtikuussa 2003, kaukana 1989 vuoden huipusta.

Hongkongin ja Shanghain pörssit olivat suljettuina kiinalaisen uudenvuoden juhlinnan vuoksi.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 82,14 dollaria tynnyriltä, noussut 0,2 prosenttia maanantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -4,3 prosenttia samalla aikavälillä.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä: 10,5 NOK; 10,41 SEK; 6,92 DKK ja 0,93 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,3 NOK; 11,21 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,48, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,18).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuotisella rikkoutumispisteellä (T10YIE), ovat 2,24 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Öljyn hinta jatkaa vaihteluaan, sekä ylös- että alaspäin. Viimeisen vuorokauden aikana Lähi-idän geopoliittiset jännitteet ovat lisänneet volatiliteettia. Kysymys siitä, tuleeko Hamasin ja Israelin, jotka ovat olleet sodassa useita kuukausia, sopimaan aselevosta, on yksi suurista kysymyksistä öljy- ja raaka-ainemarkkinoilla.

Lähi-idän geopoliittiset jännitteet vaikuttavat suoraan ja merkittävästi öljy- ja raaka-ainemarkkinoihin, pääasiassa alueen keskeisen roolin vuoksi maailmanlaajuisessa öljyntuotannossa ja -viennissä sekä sen kuljetusreittien, kuten Suezin kanavan ja Hormuzin salmen, tärkeyden vuoksi. Mikä tahansa uhka tuotannolle tai öljyn kuljetukselle tältä alueelta voi johtaa huoleen toimitusvajeesta, mikä ajaa öljyn hintoja ylös.

Riskipreemio, spekulaatio perustuen odotuksiin toimitushäiriöistä, ja sijoittajakäyttäytymisen muutokset epävarmuuden aikana lisäävät edelleen markkinoiden volatiliteettia. Siksi Lähi-idän jännitystaso seurataan tarkasti markkinatoimijoiden toimesta, koska sillä voi olla välittömiä ja huomattavia vaikutuksia maailmanlaajuisiin öljy- ja raaka-ainehintoihin.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki