Siirry pääsisältöön

Aasiassa haettiin suuntaa yöllä. Yhdysvaltain työllisyysluvut keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla -0,4 %, tai välillä [-0,9, 0,1] %.

Wall Street

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat nousseet yhdeksän viikkoa peräkkäin, putki, joka näyttää katkeavan tänään. Historiallisesta näkökulmasta katsottuna tämä voittoputki on yksi pisimmistä, ja siksi sen mainitseminen on merkittävää. Nousua on suurelta osin vauhdittanut laskevat korot. Maailman tärkein korko, Yhdysvaltain 10-vuotinen valtionlainan korko, nousi viime syksynä viiteen prosenttiin ennen kuin se äkisti kääntyi laskuun Yhdysvaltain keskuspankin ‘pivotoitua’ marraskuussa.

Kun Yhdysvaltain keskuspankki suorittaa “pivotin” rahapolitiikassaan, se usein tarkoittaa muutosta koron nostamisesta inflaation torjumiseksi koron laskemiseen talouskasvun stimuloimiseksi. Osakemarkkinoilla tällainen pivot voi johtaa nousuun, koska alhaisemmat korot voivat stimuloida talouskasvua ja parantaa yritysten lainaehtoja.

Korkomarkkinoilla pivot johtaa yleensä laskeviin korkoihin, mikä lisää olemassa olevien obligaatioiden arvoa. Valuuttamarkkinoilla pivot, joka alentaa korkoja, voi johtaa Yhdysvaltain dollarin heikentymiseen, mikä vaikuttaa sekä vientiin että tuontiin tekemällä amerikkalaisista tavaroista halvempia ulkomailla ja ulkomaisista tavaroista kalliimpia Yhdysvalloissa. Nämä muutokset korostavat Yhdysvaltain keskuspankin päätösten merkitystä ja niiden vaikutusta maailmantalouteen.

Carnival Corp (3,1%), Epam Systems Inc (2,7%), Dollar General Corp (2,7%) olivat kärjessä niiden yritysten joukossa, jotka kuuluvat S&P 500 -indeksiin. APA Corp (US) (-7,3%), Walgreens Boots Alliance Inc (-5,1%), ON Semiconductor Corp (-3,9%) päätyivät pohjalle.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin laskeneet -0,2 prosenttia perjantaiaamuna.

Aasian pörsseissä päättyi melko suuntaamattomasti perjantaina, mikä tarkoittaa, että sieltä ei ole paljon tukea saatavilla tänään. Sijoittajat odottavat nyt kuukauden tärkeimpiä makrotaloudellisia lukuja – Yhdysvaltojen Non-farm Payrolls -lukuja, jotka julkaistaan kello 14.30. Riippuen siitä, ovatko nämä luvut positiivisia tai negatiivisia yllätyksiä, ne voivat ohjata osakemarkkinoita tietyssä suunnassa.

Näitä lukuja seurataan tarkasti Federal Reserve -pankin (Yhdysvaltain keskuspankki) toimesta, joka osittain perustaa korkopäätöksensä työmarkkinoiden kehitykseen. Vahvat työllisyysluvut voivat johtaa korkeampaan inflaatioon ja pakottaa Federal Reserven nostamaan korkoja, ja päinvastoin.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 78,04 dollaria barrelilta, noussut 0,3 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 1,4 prosenttia samana aikana.
  • Yhdysvaltain dollari maksaa tällä hetkellä; 10,29 NOK, 10,22 SEK, 6,82 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,2 NOK, 11,17 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,39, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4).
  • Yhdysvaltain pitkäaikaiset inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,22 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Jännitteet Lähi-idässä ovat kasvaneet merkittävästi viime päivinä, mikä on negatiivista laajemmille osakemarkkinoille ja erityisesti pienemmille valuutoille, mukaan lukien pohjoismaiset. Geopoliittinen epävarmuus, kuten kasvava jännitys Lähi-idässä, johtaa usein negatiiviseen vaikutukseen osakemarkkinoilla, koska sijoittajat tulevat riskivastaisemmiksi ja etsivät turvallisempia sijoituksia. Tämä johtuu siitä, että tällaiset epävarmuudet voivat häiritä globaaleja taloudellisia toimintoja, erityisesti maailmantaloudelle elintärkeillä alueilla, kuten Lähi-idän öljyntuotannossa.

Historiallisesti tapahtumat, kuten kylmä sota, 11. syyskuuta terrori-iskut ja arabikevät, ovat osoittaneet, miten geopoliittiset kriisit voivat johtaa markkinoiden volatiliteettiin, mutta markkinat sopeutuvat yleensä ajan myötä riippuen konfliktin kestosta ja taloudellisista seurauksista.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki