Siirry pääsisältöön

Palvelumaksu

Nordnet päätti tuoda ETF kuukausisäästäjille 2,5 euron kiinteän palvelumaksun. Nordnet ei ole hyväntekeväisyyslaitos, joten ilmaista palvelua on turha odottaa. Lisäksi kannattava palveluntarjoaja on myös asiakkaan etu. Päätös kohdistaa maksu juuri kuluttomaan ETF kuukausisäästämiseen on kuitenkin huono – kaikkien kannalta.

Nordnetin työntekijänä kommentoin tätä asiaa siksi, että minut on nimenomaisesti rekrytoitu Nordnettiin pitämään piensijoittajan puolta. En toisin sanoen tekisi työnkuvaukseni mukaista työtäni kunnolla jos olisin hiljaa. Samalla haluaisin olla lojaali työnantajaani kohtaan, joten ristiriitainen tilanne luonnollisesti harmittaa. Isosti.

Palvelumaksun merkitys säästäjille

Nordnet on vastikään päättänyt tuoda ETF kuukausisäästäjille kiinteän 2,5 euron suuruisen palvelumaksun. Tämä toimenpidekulu veloitetaan silloin, kun kuukausisäästötilille on talletettu rahaa, joka kuukauden alussa Nordnetin toimesta sijoitetaan asiakkaan valitsemiin ETF rahastoihin.

Kun ostat ETF osuuksia pörssistä maksat välityspalkkion itse. Poikkeuksena on ollut Nordnetin ETF kuukausisäästö-ohjelma, mikä on tähän mennessä ollut ilmainen ja johon nyt tosiaan tuodaan tuo 2,5 euron suuruinen käsittelymaksu.

Tätä palvelumaksua ei voi verrata prosentuaaliseen hallinnointipalkkioon joka veloitetaan koko omaisuuden arvosta, joka vuosi. Palvelumaksu kuitenkin vähentää kuukausittain sijoitettua summaa 2,5 eurolla. Ellet sijoita uutta rahaa, maksua ei kuitenkaan peritä.

Esimerkiksi kuukausittain minimin, eli 50 euroa säästävälle palvelumaksu (eräänlainen kiinteä “merkintäpalkkio”) vastaa 5 prosenttia, 100 euroa säästävälle 2,5 prosenttia ja 250 euroa säästävälle yhden prosentin sijoitettavasta summasta.

Laskennallisesti 2,5 euron kuukausittaisen kulun euromääräinen vaikutus, seitsemän prosentin keskimääräisellä vuotuisella reaalituotto-olettamalla on 10 vuodessa -428 euroa, 20 vuodessa -1269 euroa ja 30 vuodessa -2924 euroa. Tämän verran 2,5 euron palvelumaksu syö sijoituksiasi.

Eli jos säästät 100 euroa kuukaudessa edellä esitetyillä tuotto-olettamilla, sinulla on 20 vuoden jälkeen 50754 euron omaisuus ilman palvelumaksua. Koska palvelumaksu syö tuosta 20 vuoden aikana 1269 euroa, jäljelle jää 49485 euroa.

Alla olevassa taulukossa tulokset eri suuruisille kuukausisäästösummille, johon tuota 2,5 euron kulun vaikutusta voi suhteuttaa.

Ainakin alle 100 euroa kuukausittain säästävän kannattaisi tallettaa varat esimerkiksi vain neljästi vuodessa ETF kuukausisäästötilille, jolloin palvelumaksuakin veloitetaan vain neljä kertaa (2,5 x 4 = 10 euroa). Toinen vaihtoehto on jatkaa kuukausisäästämistä tavalliseen vastaavaan matalakuluiseen rahastoon missä merkintäpalkkioita ei ole.

Palvelumaksun merkitys Nordnetille

Myös Nordnetin kannalta tällä 2,5 euron palvelumaksulla saavutetaan vaatimattoman tuloerän lisäksi lähinnä huonoja lopputuloksia. Ensinnäkin tämä antaa kuvan siitä, että piensijoittajat tai lapsillensa säästävät eivät kiinnosta Nordnettia. Tämä ei pidä paikkansa, mutta sellainen sinänsä ymmärrettävä vaikutelma tästä ETF palvelumaksupäätöksestä syntyy.

Toiseksi, juuri kuukausisäästäminen on ollut loistava sisäänheittotuote. Nordnet Suomen asiakaslukumäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime vuosina ja olisi kohta ohitanut jopa Nordnet Ruotsin asiakaslukumäärät. Nyt saa nähdä miten käy. Muut alustataloustoimijat kuten Facebook, Spotify ja Google näkevät käyttäjämäärän merkityksen hieman eri tavalla.

Kolmanneksi Nordnet brändin “hyvän-jätkän” maine on saanut vähintäänkin kunnon lommon. Tämä on todella valitettavaa varsinkin rahoituspalvelualalla, missä tällaista mielikuvaa ei ihan joka kulmalla tule vastaan. Aivan kuten laatu- ja luotettavuusmielikuvien suhteen, hyvän jätkän maine kestää vuosia rakentaa, mutta sen romuttamiseen riittää kerta. Toivottavasti tämä ei ollut tässä.

Kulut syövät tuottoa

Koko sen ajan kun olen ollut Nordnetilla olen paasannut kulujen merkityksestä sijoitustuottoon, esimerkiksi täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä. Siksi, koska sijoittamisessa pätee hullunkurinen luonnonlaki: jos maksat vähemmän, saat enemmän. Tämä viesti ei muutu miksikään.

Yksittäisen kuluerän sijaan kannattaa kuitenkin katsoa kokonaisuuksia. Mitkä ovat sijoitustoimintasi vuotuiset kokonaiskulut? Nämä ovat se vaurastumistasi jarruttava todellinen tekijä. Käytä siis sitä palveluntarjojaa, missä sijoitustyylisi huomioiden minimoit kulusi – kokonaisuudessaan.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Juttua korjattu 13:44 huomioimaan, että ETF:iin voi kuukausisäästää minimissään 50 euroa (Nordnetin Indeksirahastoihin voi säästää minimissään jopa 15 euroa/kk).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
65 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
30.04.2020 10:38

Tässä hommassa ihmisiä eniten ärsyttää se, että vain suomalaiset joutuvat maksamaan tällaista maksua. Mikäli se olisi muissakin maissa käytössä uskoisin sen olevan ok! Ja tiedän ette voi päättää kuin Suomen asioista, mutta kuitenkin se vaikuttaa mielikuviin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.04.2020 22:34

Vielä enemmän kyrsii, että suomalainen Nordnetin asiakas maksaa USA-osakkeista 15 eur/kauppa, kun taas ruotsalainen 0,92 eur/kauppa. Myös muissa Pohjoismaissa alhaisempi kuin Suomessa. Onneksi tosin löytyy halvempiakin vaihtoehtoja, esim. Lynx ja Degiro.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 06:18

Huh huh, onko Nordnetin hinnastoero Suomen ja Ruotsin välillä todella näin suuri? Millähän se on perusteltu, jos näin todella on.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 14:33

Joskus kuulee tätä perusteltavan Suomen arvo-osuusjärjestelmällä, mutta ei tuo yli 15-kertainen kulu silti käy oikein järkeen. Perustuu siis ennemminkin siihen, että suomalaisia on helpompi pissiä silmään, maksamme tällaiset järjettömät kulut hymyssä suin sen kummemmin mukisematta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 17:45

Voisiko tätä lisäksi osaltaan selittää se, että Nordnet on ruotsalainen yritys, sijoittaminen on Ruotsissa ihan eri tasolla kuin Suomessa (sekä sijoittajien määrän, että varallisuuden suhteen) ja kilpailukin on siellä volyymin lisäksi kovempaa. Eli normaalit markkinatalouden lait. Mutta suorien ostojen hintoja en minäkään voi silti ymmärtää… Tämän palvelumaksun kyllä muuten, mutta kun mainonta on kannustanut jopa niihin 50e ostoihin ja myynnistäkin vetästään 15e, puhumattakaan arvopapereiden siirrosta, jos pettyy palveluun. Ja ruotsalainen kaveri ostaa edelleen ilmaiseksi… Olisimmeko me suomalaiset tosiaan liian kilttejä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 17:25

Veikkaan, että tämän hinnoittelun myötä moni havahtuu huomaamaan, kuinka kallis Nordnet on nimenomaan suomalaisille osakesäästäjälle. Olen aikapäiviä sitten siirtänyt osakesijoitukseni Osuuspankkiin (1% palkkiokatto) ja Lynxiin (3,5$/toimeksianto USA:n pörsseihin), toimeksiantoja näissä yhteensä useampi sata. En ole koskaan ymmärtänyt Nordnetin hinnoittelulogiikkaa. Yritetään saada harvemmista toimeksiannoista törkeä hinta sen sijaan, että koitettaisiin saada kohtuullisella hinnoittelulla useita toimeksiantoja. Kohtuullisella hinnoittelulla Nordnet olisi edelleen ainut sijoituspankkini. Nyt tyydyn hyödyntämään pelkästään ilmaisia palveluja. Kuukausisäästöjen ETF:t vaihtuivat indekseihin.

Martinille suuri kiitos rohkeasta piensijoittajien puolien pitämisestä!

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 11:20

Nordnet tosiaan keksi nyt vastaavan kuin Veikkaus 1993 syksyllä – mennään vähän sijoittavien/pelaavien koululaisten/teinien rahapussille!
Veikkaus tuomalla aikoinaan vedonlyönnin, mihin pääsi mukaan viikkorahakolikoillakin – ja Nordnet nyt, kun rankaisee piensijoittajan alkuja (minimimäärän sijoittavia) VIIDEN prosentin kynnysmaksulla per sijoituskerta.

Mukava, että MP.llä “oli pokkaa” kirjoittaa tämä artikkeli!

Olisi mukava nähdä tilasto, missä näkyisi %-osuudet ETF-kk -säästäjien panoksissa esim. sarakkeina 50-99e / 100-200e / yli 200e.
Varmaankin tuon taulukon näyttämisen estämiseksi löytyy heti 25 lakia, määrähystä ja tietosuojalauselmaa, minkä perusteella tuollaista ei missään tapauksessa voisi näyttää… …vai voisiko? 😉

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.04.2020 11:34

btw. Onpas tää surkee palsta asian jäsentelyn kannalta, kun rivinvaihdot ja tyhjät rivit tiivistetään yhdeksi mössöksi! 🙁

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 11:51

Juuh voin kyllä suoriltaan sanoa perheenjäsenille ja kavereille joille opetin kuukausisäästämisen alle sadaalla eurolla kuukaudessa, että saavat lopettaa sopimuksensa.

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 12:00

Olisiko nyt mahdollista lisätä IUSN (iShares MSCI World Small Cap UCITS) ETF kuukausisäästölistalle ?

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 12:45

Palvelumaksu myös tulee tuolla ilmoituksella todella pian voimaan. Itse laitoin ETF ostot toistaiseksi tauolle. Laitetaan sitten enemmän ilmaiseen indeksirahastoon ja muihin halvempiin indeksirahastoihin. ETF-suunnitelman voi tietysti aktivoida vaikka puolen vuoden väleinkin, joka huonontaa hajautusta, mutta palvelumaksuja tulee vaan pari kertaa vuodessa. Nordnethan muuten saa kyllä siinä vaiheessa hyvät rahat kun sijoittajat myyvät ETF-rahastojaan. Esimerkiksi 100 euron ETF myynnistä (vaikka suosittu BlackRock iShares Core S&P 500 ) Nordnet perii 15 euron myyntipalkkion (muilta kuin private banking asiakkailta..) kaupankäyntitasosta riippumatta. 1000 euron myynnistä vastaava on 0,30% = 30 euroa. Jälkimmäiseen kaupankäyntitaso vaikuttaa. Nordnet markkinoi tuota juoksevaa maksua sillä, että tarjoaa lisää tukea… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 14:11

Kiitos Martin! 🙏

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 15:09

Harmittaa kun on tutuille ja perheenjäsenille tullut suositeltua tätä sijoitustapaa. Nyt kun kerron heille että normi rahastoihin voi vielä kuluttomasti säästää, arvatkaapa mitä he ensimmäisenä ajattelevat? No tietenkin sitä milloin siihenkin lyödään palvelumaksu. Kiitos Martinille tästä kirjoituksesta, itse tulen ostamaan samoja tuotteita, mutta harvemmin. Harmittaa vain miltä tämä näyttää nimenomaan sille piensijoittajalle, jonka asiakkaita nordnet on pullollaan nimenomaan kuluttoman säästämisen ansiosta..

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 15:19

Aivan älytön muutos. Jos Nordnet on tullut tulokseen etteivät halua piensijoittajia asiakkaikseen, olisi rehtiä antaa sitten irtautua jo ostetuista pienistä osuuksista ilman massiivisia kuluja ja vaihtaa palveluntarjoajaa. Nyt hommassa on paha ansoituksen haju. Ensin jallitetaan piensijoittajia mukaan lupaamalla alhaiset kulut pienten summien kk-säästämiselle ja sitten hetken päästä lätkäistään tuo 5%+15 e/ETF täysin järjetön kulu josta ei pääse mitenkään eroon jos on jotain jo ehtinyt ostaa. Ja säästämistä ei tietenkään voi jatkaa koska olisi täysin hullua maksaa 5% kulua sijoituksesta, jonka tuotto-odotus verojen jälkeen on parhaimmillaankin samaa luokkaa. Eli tuolla 5% kululla Nordnet ottaa piensijoittajalta pois kaiken tuoton mitä voi hyvässä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.04.2020 20:42

Tässä on väärinkäsitys. Tuo 2,5 euron palvelumaksu ei sentään syö tulevaa tuottoa 1:1. Kuten taulukosta näkyy, syö se kymmenessä vuodessa 428 euroa kokonaisuudessaan. Jos on sijoittanut sen satasen kuukaudessa saat noin 17 t euron sijasta 16,5 t.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.05.2020 13:49

Ei ollut väärinkäsitys, kärjistin hieman. Ja puhuin 50/kk säästämisestä, jolloin kulu on tuo 5%+15e/ETF. Tällaisella suunnitelmalla tuotto on 10 vuodessa laskelmasi mukaan 2553e, josta Nordnet ottaa yhteensä 443e. Eli Nordnet raapaisee esimerkissä tuotosta melkein 20% mikä on täysin mieletöntä. Ja tuokin sillä oletuksella että sattuisi saamaan tuon olettamasi optimistisen 7% vuosituoton. Tuollaisessa 20% kulussa tuotosta ei ole mitään järkeä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.06.2020 04:43

Eikös tuossa MP:n taulukon vasemmassa kolumnissa ole kyse vasta kumuloituneen tuoton menetyksestä. Siihen pitää vielä tappioksi ynnätä kuukausittain menetetty 2.5€ x 12 x Vuodet.

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 15:20

Eilen, siis eilen ryhdyin juuri tämän sisäänheittotuotteen ansiosta nordnetin asiakkaaksi. Tänään tuli tämä tieto. Ehdin ostaa yhtä rahastoakin jo, joten aika ikävä homma. Nyt pitää sekin katsoa uusiksi, oli tarkoitus keskittää asioita ja Nordnet mm. Tämän kautta valikoitui keskittämisen kohteeksi.

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 15:46

Palveluun pitäisi lisätä mahdollisuus valita alaraja jolla kk-sijoitus toteutuu. Voisi kerätä käteistä tilille ja rajan ylittyessä toimeksianto toteutuisi normaalisti.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 01:27

Kyllä se on mahdollista. Laitat vaikka 600e kk säästösummaksi ja teet omasta pankista kk siirron 100e joka kuukausi. Aina 6kk välein on siis nordnetin tilillä 600e ja järjestelmä ostaa sillä etf :ää. Jos nordnetin tilillä ei ole 600e se ei sakota siitä mitään. Itse alan ainakim toimimaam näin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 09:38

Ei toimi noin. Se on maksimiraja. Jos tilillä on rahaa sen verran, että saadaan yksi osuus osatettua ETF:stä, niin toimeksianto toteutuu.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 14:26

Kyllä muuten toimii. Jos tilillä ei ole kk säästösumman verran rahaa niin järjestelmä ei ota mitään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.05.2020 10:34

Kyllä ottaa jos tilillä olevat rahat riittää ostamaan edes yhden osuuden.Kannattaa poistaa ETFät listalta tai pitää tili nollilla aina kuun 5.päivä.

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 15:58

Ei se hyvän jätkän maine saanut vain lommoa, vaan se meni nyt. Itsekin olen sukulaislapsille suositellut Nordnettia ja olo tuntuu petetyltä.

Välittäjä lähtee vaihtoon ihan periaatteesta.

Nimetön
Nimetön
30.04.2020 17:23

Myös Nordnetin kannalta tällä 2,5 euron palvelumaksulla saavutetaan vaatimattoman tuloerän lisäksi lähinnä huonoja lopputuloksia. Vai vaatimaton tuloerä?? 2.5€ x 12 kk x n. 30 000 asiakasta. Tekee n. 1 milj euron lisätulon Nordnetille vuodessa. Että semmosta!🤔 Ei hassumpi bisnes, että ensin sisäänheittona + 30 000 asiakasta ja sitten laitetaan pieni kk/maksu heille.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 11:10

Eipä valveutuneet viidenkympin sijoittajat varmaa tuota 5 prossaa tule maksamaan. Mutta saadaan ne Nallen tavoin pois likastamasta lattiaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.05.2020 14:21

Näkisin, että kyseessä on todellakin aika vaatimaton tulo Nordnetille. Tuo sinun laskusi pettää kolmessa kohti. Asiakasmäärä ei tule olemaan 30000 (moni siirtyy rahastoihin, tai jopa kokonaan muualle), jäljelle jääneetkin sijoittavat harvemmin ja tuosta sun laskusta tulee 900 000, mikä on sekin eri asia kuin miljoona. Nordnet saa todellisuudessa korkeintaan muutaman satkun, mikä on ton kokoselle puljulle pieni raha. Arvioisin, että mainehaitta on nyt enemmän kuin kymmenkertainen. Vielä ehtisi vetää takaisin… Virheitä sattuu, muttatahallaan tehtynä romuttaa luottamusta aika tavalla, vaikka minun kukkarolla ei paljon tuossa käydäkään.