Siirry pääsisältöön

Peruskoulun talousopit: nämä viisi asiaa pitäisi opettaa kaikille

Suomalaisesta talousosaamisen tasosta on viimeaikoina puhuttua kiihtyvään tahtiin. Osaltaan loistavaa työtä asian eteen tekee Talous ja nuoret TAT järjestämällä esimerkiksi Yrityskylää, kiertueita, nuorta elämää tukevia mobiilisovelluksia ja Opettajien ja opettajankouluttajien talouskoulutusta. Puhu rahasta -podcastyhteistön pohjalta sain huomata, että nykynuoret ovat paljon taloustiedonjanoisempia kuin olin kuvitellut. Viimeistään vuoden Sijoitusteko 2020 voittajat, eli alunperin 14-vuotiaat rahajunnut.com alleviivasi tämän ilmiön.

Kaikkia nuoria talousasiat eivät kiinnosta. Lukeuduin aikoinaan itsekin tähän porukkaan. Kotoa saa hyvin erilaiset eväät taloudenhallintaan. Halusimme tai emme, niin käytännön talousasiat koskettavat kuitenkin meitä kaikkia. Asioita voi tehdä tyhmästi, jolloin elämäsi on kalliimpaa ja vain työn kautta ansaitsemasi ja yhä kovemmin verotetun palkkasi varassa. Tai fiksusti, jolloin elämäsi on kustannustehokkaampi, eikä pelkän palkkatulon varassa. Raha ei tee onnelliseksi, mutta jos et ennakoivasti mieti raha-asioitasi, et sitten elämässäsi muuta mietikään.

Mitä asioita peruskoulussa sitten tulisi opettaa? Tästä voi luonnollisesti olla montaa mieltä, joten kannustan kirjoittamaan tämän jutun kommenttikenttään omia näkemyksiäsi. Alla minun listani:

  1. Korkoa korolle -ilmiö. Pienillä tulopuroilla voi synnyttää omaisuuden. Menopuroilla kadotat sen.
  2. Aloita säästäminen. Jos et aloita, mikään ei muutu.
  3. Säästä osakkeisiin joko suoraan, tai vielä tehokkaammin sijoitusrahastojen kautta.
  4. Minimoi kulut. Kulut syövät tuottoa.
  5. Ole pitkäjänteinen. Kustannustehokkaassa osakesäästämisessä voitat pitkässä juoksussa varmasti.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki