Siirry pääsisältöön

Miksi osakekurssi laskee hyvän tuloksen jälkeen?

Kuluvalla tuloskaudella on nähty kovia kasvulukuja, kun vertailukautena on ensimmäisten koronarajoitusten varjostama vuoden 2020 toinen vuosineljännes. Raportoidut tulokset ovat kautta linjan olleet erinomaisia vertailukauteen nähden, mutta myös analyytikkojen odotukset on ylitetty kovalla prosentilla. Hyvän tuloksen voisi kuvitella tarkoittavan automaattisesti myös positiivista kurssireaktiota, mutta näin ei kuitenkaan aina ole. Mistä on kyse?

Analyytikkojen ja muiden sijoittajien odotukset

Analyytikkojen ja muiden sijoittajien odotuksilla on suuri vaikutus siihen, millainen kurssireaktio tulosjulkistuksen yhteydessä nähdään. Vaikka tulos olisikin vertailukauteen nähden hyvä, se ei välttämättä riitä positiiviseen kurssireaktioon, jos tulos jää analyytikkojen odotuksista. On myös mahdollista, että tulos ylittää analyytikkojen odotukset, mutta hidastuva kasvuvauhti tai totuttua pienempi odotusten ylitys tuottaa pettymyksen sijoittajille.

Esimerkiksi Vincit raportoi tällä tuloskaudella vahvoja kasvulukuja, mutta yhtiön tulos jäi hieman analyytikkojen odotuksista kovan rekrytointitahdin painamana, joten osake päätyi lähes 6 prosentin laskuun.

Liikevaihto (H1/2020)Liikevaihto (H1/2021)EPS (H1/2020)EPS (H1/2021)Kurssireaktio
🇫🇮 Vincit26,7 MEUR30,7 MEUR0,14 €0,17 €-5,9 %

Lähiaikojen näkymät ja ohjeistus loppuvuodelle

Osakkeen käypänä arvona voidaan pitää kaikkien tulevaisuuden diskontattujen kassavirtojen nykyarvoa, joten tulosjulkistusten yhteydessä päivitettävillä tulevaisuuden näkymillä voi olla varsinaista tulostakin suurempia vaikutuksia kurssireaktioon. Johdon kommentit markkinatilanteesta, arvioidusta kasvusta ja uusista suunnitelmista voivat valaa uskoa sijoittajiin, mutta toisaalta mahdolliset riskit ja uhkakuvat saattavat pelottaa sijoittajat myyntilaidalle hyvästä tuloksesta huolimatta.

Tuoreena esimerkkinä toimii Facebook, jonka liikevaihto kasvoi Q2:lla 56 % ja osakekohtainen tulos tuplaantui vuodentakaiseen verrattuna ja analyytikkojen ennusteet selvästi. Yhtiön osakekurssi oli kuitenkin tulosjulkistuksen jälkeen muutaman prosentin laskussa yhtiön varoittaessa mahdollisista regulaatiouhkien mukanaan tuomista haasteista loppuvuoden tuloskehitykselle.

Liikevaihto (Q2/2020)Liikevaihto (Q2/2021)EPS (Q2/2020)EPS (Q2/2021)Kurssireaktio
🇺🇸 Facebook18 687 MEUR29 077 MEUR$1.80$3.61-4,0 %

Buy the rumor, sell the news

Epäloogisilta vaikuttavat kurssiliikkeet voivat joissakin tapauksissa selittyä myös “buy the rumor, sell the news” -ilmiöllä. Etenkin aktiivisemmilla kaupankävijöillä on taipumusta ostaa osaketta positiivisiin huhuihin ja odotuksiin. Kun uutisia lopulta saadaan, osakkeet myydään, vaikka uusi informaatio olisikin positiivista. Siten kurssilaskuja voidaan nähdä myös hyvien uutisten tai tulosjulkistusten yhteydessä.

Lyhyellä aikavälillä kurssiliikkeiden taustalla on lukematon määrä erilaisia tekijöitä, mutta pidemmällä aikavälillä yhtiöiden tuloskehitys ja osakekurssit kulkevat lähes käsi kädessä. Pitkäjänteisen sijoittajan ei siis välttämättä tarvitse murehtia jokaisesta kurssiliikkeestä, mikäli yhtiön pitkän aikavälin näkymät ovat kunnossa.

Tutustu myös näihin:

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.08.2021 12:22

Mielestäni tästä jäi lisäksi olennaisin mainitsematta, eli jos osakkeen hintaan on jo hinnoiteltu 10/10 tasoinen tulos, on 9/10 tuloksesta luonnollisesti usein seurauksena kurssilasku.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki