Siirry pääsisältöön

Kuukausisäästämisen autuas tylsyys

Taas se on todettava. Olisi kannattanut sijoittaa indeksiin eikä lähteä kikkailemaan yksittäisen, korkeariskisemmän kasvuyhtiön kanssa. Miksi siis tein niin? Koska joskus on vaan hauskempaa ottaa riskiä, ja usko tai älä, joskus se myös kannattaa. Sait sitten tuottoa tai hyvän opetuksen. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla hauskaa, vaan tylsyyskin voi olla hyvästä.

Kaikki tekevät virheitä. On helppoa katsoa taaksepäin ja sättiä itseään huonosta sijoituspäätöksestä, joka tuntui vedenpitävältä vielä viikko sitten. Kukaan ei kuitenkaan loppujen lopuksi voi tietää, mitä markkinalla tulee tapahtumaan, joten epäonnistumisiin tulee varautua – henkisesti ja fyysisesti. Itse varaudun niihin sijoittamalla kuukausittain indeksiin ja minimoimalla sitä kautta inhimilliset virheet. Henkisessä puolessa on vielä tekemistä.

Olen oppinut osakepoiminnasta ja sitä seuranneista epäonnistumisista enemmän kuin kuukausisäästäminen voisi minulle sijoittamisesta opettaa. Kuukausisäästämisessä ja rahastoissa on tietysti se kiva juttu, että riski on hajauttamisen kautta matalampi, ja tuottoa tulee vuosien kertyessä salkkuun tasaisen tappavasti*. Eikä sormeakaan tarvitse liikauttaa, kun talletukset siirtyvät pankkien välillä ja rahat sijoitetaan omasta puolesta etukäteen valittuihin yhtiöihin. Silmissä siintävät lokoisat lomapäivät etelän rannikolla ja tulevaisuudessa odottaa mahdollisuus ostaa sijoitusasunto, kun asuntokuume yhtäkkiä yllättää. Kuukausisäästäminen on minulle keino, jonka avulla kaikki edellä mainittu on mahdollista. Onhan se välillä vähän tylsää, mutta hiljaa hyvä tulee. Kun aikaa ja mielenkiintoa riittää vain satunnaisiin osakepoimintoihin, tarjoaa säännöllinen rahastosäästäminen mahdollisuuden hyötyä korkoa korolle -efektistä pitkällä aikavälillä.

Miksi kaikki eivät jo kuukausisäästä?

Kuukausisäästämisestä oman talouden hallinnan keinona puhutaan mielestäni aivan liian vähän. Itse opin kyseisen ”taidon” vasta noin 20-vuotiaana kumppanini avattua minulle asiaa. Muistan kuinka nuorempana koulussa, kotona ja kavereiden kanssa rahasta keskustellessa esiin nousi usein asuntosäästötilin avaamisen tärkeys oman tulevaisuuden kannalta. Tässä korostuu mielestäni hyvin suomalaisten mentaliteetti sijoittaa neliöihin pörssin sijaan, kuten rajanaapurimme ruotsalaiset tekevät. ASP on toki hyvä ja helposti ymmärrettävä ratkaisu ensiasunnon ostajalle. Minulle kuitenkin kuukausisäästämisen aloittaminen ja sitä myötä sijoitussalkun seuraaminen ovat osoittautuneet paljon mielenkiintoisemmiksi tavoiksi säästää. Sijoitukseni porskuttavatkin hyvää tahtia eteenpäin keskimäärin noin 5 %:n vuosituotolla. Luku olisi varmasti suurempi, mikäli korona ja Venäjän hyökkäyssota eivät olisi hidastaneet vauhtia. Ja vieläkin suurempi se olisi, mikäli olisin aloittanut kuukausisäästämisen jo 17 tai 18-vuotiaana enkä vasta parikymppisenä. Mutta harmittelu sikseen.

Onneksi kiinnostus sijoittamiseen on ollut muutaman viime vuoden kasvussa etenkin nuorten naisten joukossa. Yhä nuoremmat kiinnostuvat sijoittamisesta ja esimerkiksi TikTok sekä lukuisat sijoittamisen puolesta puhuvat vaikuttajat ovat tuoneet aihetta lähemmäs nuoria. Myös Nordnetin yhteistyö TATin Sijoittajakoulun kanssa ilahduttaa minua, ja on ollut inspiroivaa nähdä nuorten innostuvan sijoittamisesta sekä tekevän päätöksiä yhdessä ikätovereiden kanssa. En muista itse keskustelleeni kertaakaan kavereiden kanssa osakkeista lukioikäisenä, joten pitkälle on tultu!

Miten aloittaa kuukausisäästäminen?

Sijoittamisessa tärkeintä on aloittaminen. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä kauemmin korkoa korolle -efekti ehtii tehdä taikojaan vieden sinua lähemmäs unelmiasi. Sijoittamisen aloittaminen voi aiheuttaa kuitenkin hermostusta, jännitystä ja jopa pelkoa. Moni pelkää, ettei osaa tai tulee sitoutuneeksi peruuttamattomasti johonkin, josta ei ymmärrä mitään. Kuukausisäästäminen on onneksi hyvin matalan kynnyksen hommaa, ja kuukausisäästösopimuksen aktivointi onnistuu sekä Nordnetin verkkopalvelussa että Appissa alle 10 minuutissa. Sopimuksen voi myös purkaa milloin vain ja säästösummaakin voi itse säädellä oman elämäntilanteen mukaan. Ja jos haluaa lähteä varovaisesti liikkeelle, niin alkuun pääsee jo vain 15 €:lla. Monesti voikin olla hyvä lähteä pienillä summilla liikenteeseen, jolloin voi ensin vain tarkastella, miten osakemarkkinat käyttäytyvät, ja kuinka niiden liikkeet vaikuttavat omaan salkkuun.

Kuukausittaista säästösummaa voi pikkuhiljaa lisätä, kun luottamus sijoituskohteita ja omaa tekemistä kohtaan kasvaa. Tärkeintä on, ettei sijoita enempää kuin on valmis menettämään. Sijoitan itse kuukausittain noin 10 % nettopalkastani erilaisiin rahastoihin ja olen todennut summan toimivaksi oman talouteni kannalta.

Minulle paras apu säästämiseen on ollut automatisoitu kuukausisäästösopimus. Palkkapäivän koittaessa valitsemani summa siirtyy automaattisesti päivittäispankkini käyttötililtä Nordnetiin ja sieltä suoraan rahastoihin itse määrittelemäni allokaation mukaisesti. Sinäkin voit siis päättää paljonko säästämästäsi summasta menee kuhunkin rahastoon, tai meneekö koko summa esimerkiksi vain yhteen indeksirahastoon. Parasta automatisoidussa kuukausisäästämisessä on se, ettei tarvitse uhrata ajatustakaan rahojen siirtelylle, sillä rahat päätyvät tietämättä tekemään töitä omasta puolesta.

Tylsyyden on sanottu lisäävän mielikuvitusta ja kehittävän keskittymiskykyä. Sama pätee myös säästämiseen: kun sinulla on tylsää, tiedät, että fokuksesi on täysin tavoitteidesi saavuttamisessa, eikä nopeissa palkinnoissa tai pikavoitoissa.

Haluan vielä nostaa alle muutamia ideoita sekä inspiraatiota, jonka avulla voit löytää sinulle sopivia säästökohteita:

  1. Indeksirahastot. Indeksirahastot ovat matalakuluisia rahastoja, joissa on valmis hajautus. Esimerkiksi Suomen suosituin rahasto, Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG, on täysin kuluton. Jos haluat päästä mahdollisimman helpolla, indeksirahastot voivat olla sinulle sopiva kuukausisäästökohde.
  2. Nordnet One. Nordnet One tarjoaa kolme yhdistelmärahastoa, jotka sijoittavat globaalisti sekä osake- että korko- ja luottomarkkinoille. Rahastoja tasapainotetaan jatkuvasti, jotta haluttu jakauma osakemarkkinoiden ja korko- sekä luottomarkkinoiden välillä säilyy. Historiallisesti katsottuna tämä on ollut onnistunut tapa sijoittaa. Nordnet One -rahastoista voit valita itsellesi sopivimman riskitason oman sijoitushorisonttisi pituuden ja riskinsietokyvyn perusteella.
  3. Rahastosalkkuehdotus. Nordnetin palvelu auttaa rakentamaan henkilökohtaisen rahastosalkun. Palvelu tuottaa sinulle ehdotuksen salkkuallokaatiosta ja mahdollisista rahastoista. Palvelu on maksuton, eli siitä ei aiheudu sinulle ylimääräisiä kustannuksia.

Jos haluat tietää lisää kuukausisäästämisestä, katso nämä:


*Osakemarkkinat ovat tarjonneet pitkällä, vuosikymmenten mittaisella aikavälillä kaikista omaisuusluokista parhaan tuoton. Historiallinen kehitys ei kuitenkaan ole tae tulevasta ja yksittäiset vuodet tarjoilevat ajoittain myös tappiota, mihin kannattaa olla henkisesti valmistautunut. Korkoa korolle -laskelman tarkoitus on antaa esimerkki siitä, miten säännöllinen säästäminen voi saada rahasi kasvamaan ajan myötä. Laskelman tulosta ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi. Laskelma on yksinkertaistus todellisuudesta. Laskelmassa on huomioitu rajallinen määrä muuttujia. On mahdotonta sanoa, miten suuri tuotto tulee todellisuudessa olemaan. Esimerkkilaskelman tuottoprosentti on vain oletus.

Meri Nurminen
Meri Nurminen

Työskentelen Nordnetillä markkinointikoordinaattorina, mutta kirjoitan blogiin sijoittamisesta ja säästämisestä ensisijaisesti omiin kokemuksiini pohjautuen. Artikkeleillani haluan nostaa esiin säännöllisen sijoittamisen hyötyjä sekä tehdä aiheesta helposti lähestyttävän. Kerron erityisesti aloitteleville sijoittajille vinkkejä siihen, mistä hyödyllistä ja opettavaista tietoa voi löytää ja mitä salkkua avatessa kannattaa mahdollisesti ottaa huomioon. Myös nämä vinkit pohjautuvat omiin kokemuksiini.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Pekka Moisio
Pekka Moisio
15.05.2023 10:44

Tosi hyvä kirjoitus kuukausisäästämisestä nuoren ihmisen näkökulmasta. Vinkkasin tyttärelleni tämän blogin.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki