Siirry pääsisältöön

Kiinnostaako sijoittaminen? Tässä viisi vinkkiä alkuun pääsemiseksi.

Sijoittaminen – ja ennen kaikkea siinä alkuun pääseminen – voi tuntua hankalalta, kun vastaan tulee jos jonkinlaista vinkkiä, osakeanalyysiä, P/E-lukua ja muita outoja lyhenteitä.

Aloittaminen kuitenkin kannattaa, koska vain sijoittamalla voit saada säästösi kasvamaan ajan myötä inflaatiota nopeammin, lineaarisen sijaan eksponentiaalisella käyrällä. Tämän mahdollistaa maailman kahdeksanneksi ihmeeksikin kutsuttu korkoa korolle -ilmiö.

Yksi este sijoittamisen aloittamiseen voi piillä siinä, jos et tiedä, millainen sijoittamisen tai säästämisen muoto olisi juuri sinulle paras ja miten paljon siihen tulisi panostaa aikaa ja rahaa. Pitäisikö opetella analysoimaan yksittäisten yritysten kassavirtoja ja arvostustasoja, vai riittäisikö sittenkin passiivinen kuukausisäästäminen muutamaan indeksirahastoon? Et ole pohdintoinesi yksin, sillä sijoittaminen ja alkuun pääseminen askarruttaa monia muitakin.

Näiden viiden vinkin avulla pääset alkuun sijoittamisessa helposti ja vaikka saman tien.

FI-Nordnet-One-Phone.jpg

1: Määritä, miten paljon haluat panostaa aikaasi.

On tärkeää miettiä, miten paljon aikaa olet valmis käyttämään sijoituskohteiden tutkimiseen ja seuraamiseen pitkällä aikavälillä. Jos olet valmis panostamaan aikaasi, voivat suorat osakesijoitukset olla hyvä vaihtoehto, tai vähintäänkin hyvä mauste salkkuusi.

Jos taas haluat "päästä helpolla", voit painottaa salkussasi rahastoja ja hajauttaa näin yhtiökohtaista riskiä tehokkaasti. Tällöin salkkua ei tarvitse seurata niin tarkasti, kuin silloin jos salkun omistukset koostuvat yksittäisistä osakkeista.

2: Valitse sopiva säästämismuoto.

Kuten edellä tuli jo mainittua, on suuri merkitys sillä, miten paljon olet valmis panostamaan säästämiseen ja sijoittamiseen. Jos haluat “osta ja unohda” -tyyppisen salkun, voi rahastojen painottaminen salkussa olla järkevää, koska tällöin yhtiökohtainen riski – joka voi pahimmillaan toteutua omistamasi yhtiön konkurssina ja sijoittamasi pääoman menettämisenä – on käytännössä hajautettu pois. Tällöin sinun ei myöskään tarvitse seurata salkussasi olevien omistusten kehitystä jatkuvasti.

Omaan salkkuun sopivien rahastojen valitseminen satojen vaihtoehtojen joukosta voi kuitenkin tuntua hankalalta. Nordnet One tarjoaa helpon ratkaisun säästöjen sijoittamiseen ja hajauttamiseen edullisin kuluin (juoksevat kulut vain 0,49 %). Näin sinun ei tarvitse ostaa monia eri rahastoja hajauttaaksesi säästösi. Nordnet One tarjoaa valittavaksesi kolme yhdistelmärahastoa (Varovainen, Tasapaino, Rohkea), jotka sijoittavat globaalisti osake- ja korkomarkkinoille. Muuta ei säästäjä välttämättä tarvitse.

Ideoita löydät myös rahasto- ja ETF-ideat -sivuiltamme.

Jos haluat panostaa aikaasi sijoittamiseen, voivat suorat osakesijoitukset olla hyvä vaihtoehto sinulle. Tällöin on kuitenkin sijoituskohdetta harkitessa tärkeää tutustua tarkasti yhtiön talouslukuihin ja analyytikoiden analyyseihin yhtiöstä. Osakeideoita löydät täältä.

3: Päätä säästettävä summa.

Vain sinä tiedät, miten suuren osan tuloistasi voit ja haluat säästää. Pienetkin summat voivat ajan myötä kasvaa suureksi omaisuudeksi, joten säästämisen aloittamista ei kannata lykätä, vaikka taloustilanne tuntuisikin tiukalta juuri nyt. Kannattaakin lyödä alustavasti lukkoon tietty summa (tai tietty osuus nettopalkasta, esim. 5–10 %), jonka sijoitat säännöllisesti valitsemiisi sijoituskohteisiin. Tätä summaa/osuutta voi kasvattaa myöhemmin, jos tuntuu, että säästöihin menee liikaa tai liian vähän rahaa elämäntilanteeseesi nähden. Nordnetissä voit aloittaa rahastosäästämisen jo alk. 15 €/kk.

4: Automatisoi kuukausisäästösi.

Aika on rahaa, joten aikaa kannattaa säästää, aina kun mahdollista. Nordnet tarjoaa mahdollisuuden aktivoida rahastoille ja ETF:ille kuukausisäästösopimuksen, jonka kautta voit säästää kaikkiin Nordnetin palvelusta löytyviin rahastoihin ja osaan ETF:istä siten, että Nordnet hoitaa ostot puolestasi kerran kuussa.

Kannattaa myös tehdä käyttötililtäsi kuukausittain toistuva viitesiirtotalletus Nordnet-salkkuusi – näin sinun ei tarvitse käyttää aikaasi kuukausisäästämiseen lainkaan! Kuukausisäästösopimuksen voi lakkauttaa ja sitä voi myös muuttaa koska vain, eikä itse sopimukseen liity mitään ylimääräisiä maksuja. Maksat vain valitsemiisi rahastoihin/ETF:iin liittyvät juoksevat kulut, joiden suuruus selviää tuotteen avaintietoesitteestä.

5: Löydä ideoita Sharevillestä ja aloita sijoittaminen.

Edellä mainittujen osake-, ETF- ja rahastoideasivujen lisäksi ideoita sijoituskohteisiin voi hakea esimerkiksi myös Pohjoismaiden suurimmasta sosiaalisesta sijoitusverkostosta, Sharevillestä. Nordnetin omistamasta Sharevillestä löydät yli 200 000 pohjoismaista sijoittajaa, joiden salkut voit laittaa järjestykseen niiden tuoton perusteella ja tarkastella niiden sisältöjä sekä kauppoja reaaliajassa. Voit myös lukea, mitä mieltä muut sijoittajat ovat tietyistä sijoituskohteista ja tutustua myös taitavimpien sijoittajien suosituimpiin omistuksiin Shareville Relax  -osiossa.

Jos olet aivan uusi sijoittaja, ota perusasiat haltuun Nordnet Koulussa.

Menestystä sijoituksiin!

Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Aloita sijoittaminen ja säästäminenAvaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki