Siirry pääsisältöön

Kuinka paljon käteistä salkussa tulisi pitää?

Kuinka suuri osa salkusta kannattaa allokoida sijoituksiin ja millainen puskuri kannattaa pitää käteisenä? Tässä kirjoituksessa mietteitä sopivan balanssin löytämiseksi.

Osakemarkkinat ovat historiallisesti tarjonneet parhaita tuottoja, kun vertaillaan tuottoja eri omaisuusluokkien välillä. Sääntönä on ollut, että mitä pidempään sijoitat, sitä parempia tuottoja saat. Sen vuoksi osakesijoittaminen on kannattavinta, jos sijoitushorisonttisi on pitkä.

Yleisesti pätee seuraava sääntö: sijoita niin paljon varallisuuttasi osakemarkkinoille kuin mahdollista, niin pitkäksi aikaa kuin mahdollista.

Salkun tasapainoa sijoitusten ja käteisen välillä kannattaa kuitenkin säätää omaan taloudelliseen tilanteeseen ja sijoitushorisonttiin sopivaksi. Alla on listattuna käteisposition hyötyjä sekä syitä, miksi valtaosa säästöistä kannattaa sijoittaa kasvamaan osakemarkkinoille.

Hyviä syitä käteisen pitämiseen salkussa

 • Liian korkealta tuntuvien riskien madaltaminen
  • Olisi varmasti mukavaa olla aina oikeassa ja tehdä rationaalisia sijoituspäätöksiä. Todellisuudessa näin tapahtuu kuitenkin harvoin, ja yksittäiset ylilyönnit voivat vaikuttaa salkkusi tuottoon merkittävästi. Jos riskit kasvavat ja salkun heilahtelut alkavat tuntumaan liian suurilta, osakepainoa on syytä laskea. Tällöin osakkeet voi vaihtaa käteiseksi tai korkorahastoihin, joissa riskit ovat matalampia.
 • Hätävararahasto
  • Jokaiselle meistä tulee yllättäviä kuluja, usein vielä silloin kun emme niitä odota. Sopivan kokoinen hätävararahasto pelastaa sinut tällöin sijoitusten pakkomyynniltä. Voit muutoin joutua myymään sijoitukset epäedulliseen aikaan sekä maksamaan myyntivoittoveroja FIFO-periaatteen (first in, first out) vuoksi, kun ensiksi ostetut erät lasketaan verotuksessa ensiksi myydyiksi. Millainen summa sitten kannattaa varata yllättäviä menoja varten? Se riippuu elämäntiltanteestasi – nelihenkinen perhe tarvitsee huomattavasti suuremman puskurin kuin yhden hengen kotitalous. Pyri kuitenkin minimoimaan tilillä tuottamattomana makaava käteinen.

Huonoja puolia käteisen pitämiseen salkussa tai pankkitilillä

 • Osakeostojen ajoittamisen hankaluus
  • Osakemarkkinasyklien ennustaminen on uskomattoman hankalaa. Kurssinousut jatkuvat usein odotettua pidempään, ja kurssilaskut ovat nopeita ja yllättäviä. Vain harva onnistuu ostamaan pohjilta ja myymään huipuilla. Jopa ammattilaisille tämä on hankalaa ja moni hedge-rahasto onkin joutunut lopettamaan noususyklin aikana, kun ne ovat ennustaneet käännettä liian aikaisin. Legendaarinen rahastonhoitaja Peter Lynch on osuvasti todennut: “Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.”
 • Säästäminen pankkitilille
  • Suomalaiset tykkäävät säästää rahaa pankkitileilleen. Kotitalouksilla on enemmän talletuksia kuin sijoituksia listattuihin osakkeisiin ja rahasto-osuuksiin. Lyhyen aikavälin hankintoja varten on perusteltua säästää käteistä, mutta pidemmän aikavälin säästöissä rahojen makuuttaminen vain syö säästöjä inflaatiosta johtuen. Suomalaiset karttavat riskejä muita pohjoismaisia säästäjiä enemmän. Se on kuitenkin virhe, kun tarkastellaan historiaa. Säästötavoitteen voisi saavuttaa huomattavasti nopeammin sijoittamalla säästöt osakemarkkinoille.

Laita säästösi tuottamaan jo tänään! Helppo tapa hajauttaa säästöjä on kokeilla Nordnetin Rahastoneuvojaa, joka luo juuri sinulle räätälöidyn rahastoehdotuksen. Voit myös hakea inspiraatiota Sharevillen menestyneimmiltä käyttäjiltä ja kurkistaa heidän salkkuihinsa: katso top-sijoittajien 5 omistetuinta rahastoa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki